Sightseeing door Parijs: welke busoperator kiezen?

Parijs verkennen doe je door er dwars doorheen te wandelen. Belangrijk is te weten waar de leuke buurten liggen en voor de rest ga je op je gevoel af, slenter je wat rond, bekijk je de etalages en  af en toe kies je een gezellige bar om uit te rusten en de drukte om je heen gade te slaan. Dat is het basisrecept voor Parijs. Maar als je Parijs nog nooit bezocht hebt, kan een georganiseerde tour door de stad helpen om een eerste indruk op te doen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de stad te leren kennen, maar de meest populaire is de bustour in een doubledecker. Drie touroperators bieden zo’n sightseeing tour aan: Les Cars Rouges, L’Open Bus Tour en Foxity. Voor een gedetailleerde bespreking per operator, zie overzicht.

Hou er rekening mee dat de bussen vaak strop zitten in het drukke Parijse verkeer, dat je soms lang moet wachten omdat de buschauffeurs bij elke halte tijd nodig hebben voor de ticketverkoop, dat de bussen soms overladen zijn en dat als het regent, je boven nat wordt (behalve bij Foxity).

Kies Foxity:
als je een snelle eerste indruk wil opdoen: in 90′ heb je de toer gedaan;
– bij slecht weer: je zit hoog en droog want het bovendeck wordt bij slecht weer overdekt en verwarmd;
– als je kinderen onder de 12 jaar hebt: want kinderen reizen (meestal) gratis;
– als je het goedkoop wil houden: want Foxity heeft de beste prijzen
– als je een tour Paris by Night wil doen: de bussen hebben een speciale avonddienst
– als je de bustoer wil combineren met een bootvaart op de Bateau Mouches: voor meer info, zie de website.

Kies Les Cars Rouges :
– als je enkel de highlights van de stad wil verkennen, maar je wil dat wel op je gemak doen: dankzij het hop on/hop off systeem van de Cars Rouges doe je de verbindingen tussen de sites met de bus, zodat je al reizende kan genieten van de mooie uitzichten op de stad. Er zijn 9 halteplaatsen in totaal. Tickets zijn 2 dagen geldig.

Kies L’Open Bus Tour:
– als je de hele stad wil verkennen, uitstappen waar je wil en wanneer je wil: het hop on/hop off systeem én het uitgebreide netwerk (40 haltes) van deze touroperator maakt het je mogelijk op heel wat plaatsen in de stad op de bus te kunnen stappen. Maar let toch op met een ticket voor langer dan één dag te nemen, want je zal je al snel ergeren aan het feit dat de bus zo langzaam vooruitgaat. Neem de dagen erna de metro, veel sneller en goedkoper;
– als je de bustour wil combineren met een bootvaart van de Batobus: voor meer informatie, zie de website.

Les Cars Rouges
De eerste touroperator die in 1980 met het idee startte om een doubledeck bus in te schakelen als tourbus voor Parijs. Systeem van hop on/hop off, je stapt op en af bij de halte naar wens en dit doe je zovaak als je maar wil. De bus stopt bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs (9 stops verdeeld over de stad, totale duur 2u15). Tijdens het zomerseizoen rijden de bussen elke 10′ en in het winterseizoen elke 20′. Audiogidsen zijn beschikbaar in o.m. Engels en Frans. Vanaf 9u30 ’s ochtends tot ca. 19u00 ’s avonds (al naargelang waar men opstapt en seizoen, voor details zie website). Slechts één ticket mogelijk: een 2-dagen pasje voor 24 € (kinderen 12 €). Ticket te koop op bus of online (10%  korting).

L’Open Bus Tour
L’Open Bus Tour biedt 4 verschillende routes aan, één klassieke Grand Tour die de hoogtepunten van Parijs aandoet en drie kortere circuits die je speciale buurten laat verkennen. Systeem van hop on/hop off. In totaal ca. 40 stops verdeeld over de stad. De klassieke toer duurt 2u15. Tijdens het zomerseizoen rijden de bussen elke 15′ en in het winterseizoen elke 25′. Audiogidsen zijn beschikbaar in o.m. Engels en Frans. Vanaf 9u30 ’s ochtends tot ca. 19u00 ’s avonds (al naargelang de route, waar men opstapt en seizoen, voor details zie website). Verschillende tickets mogelijk: 1 dag 29 € (15 € kinderen), 2 dagen 32 € (15 € kinderen), 2 dagen pasje in combinatie met boottocht van Batobus over de Seine kost 41 € (20 € kinderen). Tickets te koop op de bus of online (10%  korting).

Foxity
Een recent initiatief dat zich profileert als de low cost onder de touroperators. De bus doet één traject dat langs de belangrijkste bezienswaardigheden gaat. Geen hop on/hop off systeem, maar een eenmalige rondrit. De toer duurt 90 minuten. Tijdens het zomerseizoen rijden de bussen elke 45′ en in het winterseizoen elke uur. Audiogidsen zijn beschikbaar in o.m. Engels en Frans. Vanaf 10 uur ’s ochtends tot ca. 18u00 ’s avonds (voor details zie website). Er is ook een tour Paris by night (20 uur of 22 uur, al naargelang seizoen). Prijs ticket: 13 € (bovendeck, overdekt en verwarmd als het regent of koud is), 11 € 65-plussers, 9 € beneden, kinderen tot 12 jaar gratis. Mogelijkheid om gecombineerd ticket met Bateau Mouche te kopen. Ticket te koop bij opstapplaats of online (kortingen mogelijk). Vertrekplaats: 9 Place de la Madeleine in hartje Parijs.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: