Hoe vind je goedkope tickets voor de Thalys vanuit Nederland

De Thalys adverteert overal met een stuntprijs van 35 € voor een enkele reis Amsterdam-Parijs. Erg goedkoop en erg aantrekkelijk. Maar wanneer je op de website kijkt, merk je dat het kaartje van 35 € niet zo voor de hand ligt. Al gauw loopt de prijs van een ticket op tot in de zestig of negentig Euro, of zelfs meer. Hieronder 7 tips om de beste prijzen te kunnen krijgen. Boekingen online zijn mogelijk via NS Hispeed ofwel TGV.

Tip 1

Koop het kaartje minstens 30 dagen voor je vertrekt (maximum 90 dagen), want alleen dan kan het tarief van 35 € van toepassing zijn. Thalys biedt echter maar een beperkt aantal goedkope tickets aan en als de vraag naar deze tickets groot is, is het aanbod snel op. Vaak is 30 dagen daarom zelfs nog niet vroeg genoeg. Met 45 dagen op voorhand zit je al safer. Bv. de goedkope tickets van 35 € zijn vandaag 20 september pas vanaf 3 november beschikbaar (op enkele uitzonderingen na). Wil je een reis boeken in een vakantieperiode, zorg dan zeker dat je er snel bij bent. Het aantal goedkope tickets voor de komende herfstvakantie is bijna op. Voor de kerstvakantie is het dan weer te vroeg, daar kan pas over een 10-tal dagen mee begonnen worden.

PS Deze tip geldt zowel voor volwassenen, als jongeren of senioren. De speciale tarieven die jongeren en senioren kunnen krijgen, worden namelijk pas interessant als de goedkoopste tickets weg zijn.

Tip 2

Is de deadline van 30 dagen al voorbij? Probeer dan toch minstens 15 dagen op voorhand te boeken, want dan geldt het tarief van 45 € minimum. Maar ook hier dezelfde opmerkingen als hierboven. Het aantal tickets is beperkt en dus ook snel weg, zeker in vakantieperiodes. Ook de PS van hierboven is bij deze tip van toepassing.

Tip 3

Zijn de goedkope tickets niet meer beschikbaar? In dat geval moet je nagaan of je recht hebt op een bepaalde korting, bijvoorbeeld als jongere onder de 25 jaar, senior of volwassene die een kind begeleidt. Misschien dat dit je een klein voordeel kan bieden, hoewel het niet veel zal zijn.

Tip 4

Reis je vanuit een andere stad dan waar de Thalys stopt (Amsterdam-Centraal, Schiphol, Rotterdam-Centraal)? Neem dan geen gecombineerd ticket, maar bestel enkel het Thalys-kaartje op voorhand. Het kaartje voor de binnenlandse reis van vertrekpunt naar het station waar je op de Thalys overstapt, moet je pas kopen op het moment dat je vertrekt. Bij een gecombineerd ticket betaal je meer voor de binnenlandse reis dan wanneer je het rechtstreeks bij de NS bestelt. Ook vermijd je op deze manier dat je alles op voorhand moet betalen. Wil je de reis om een of andere reden annuleren, dan verlies je enkel het geld van de Thalys en niet van je binnenlandse reis. Bovendien heb je misschien recht op bepaalde verminderingen op een binnenlandse reis. Dan kan je daar ook van genieten. In principe kan je deze kortingen ook bedingen als je een gecombineerd ticket koopt, maar het maakt de aankoop van een ticket nodeloos ingewikkeld.

Een voorbeeld? Je wilt op 5 december vanuit Nijmegen naar Parijs en terug op 15 december. Je gaat voor een gecombineerd ticket. Er is een goedkoop ticket beschikbaar van 35 € voor zowel de heen- als terugreis voor de Thalys. Het binnenlands deel Nijmegen – Rotterdam-Centraal kost 21,60 €. De volledige reis kost je 113,20 € (35 € x 2 of 70 € + 21,60 € x 2 of 43,20 €). Maar als je enkel de Thalys boekt, betaal je slechts 70 € op voorhand. Het binnenlandse stuk betaal je de dag zelf, en kost – als je geen recht op korting hebt – 18,60 €  x 2 ofwel  37,2 €. In totaal betaal je dan 107,20 €. Dus minder en later.

Tip 5

Ga na of een reis met de Thalys wel de beste oplossing is. Inwoners uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en omstreken zijn met de Thalys zo’n 50% sneller in Parijs dan met de auto. Voor inwoners van de provincies Utrecht, Flevoland en Zuid-Limburg kan de reis zo’n 25% sneller zijn. Maar voor wie in een ander deel van Nederland woont, is de Thalys geen echte verbetering. De auto of een busreis lijkt hier meer aangeraden.

Tip 6

Boek de tickets online via de website van de NS Hispeed ofwel de website van de TGV. De werking van de sites is iets verschillend, maar de prijzen zijn hetzelfde. Je kan ook boeken via de website van de Thalys, maar dan word je na een tijdje toch doorverwezen naar de website van NS Hispeed. Bovendien is de website van de Thalys minder gebruiksvriendelijk (je moet eerst alle informatie over de passagiers invullen en pas daarna krijg je inzicht in de prijzen).

Tip 7

Reis je in gezelschap? Globaliseer de boekingen. Betalen met een kredietkaart kost 2,50 € per verrichting. Dus als je verschillende personen tegelijkertijd boekt, bespaar je op de kost van betaling.  

******************************************************

Wil je de details kennen waar bovenstaande tips op zijn gebaseerd?

De Thalys hanteert maar liefst 7 verschillende tarieven (zonder rekening te houden met de speciale tarieven voor senioren, jongeren, kinderen onder de 12).

De basisprincipes zijn de volgende vier:

– de goedkoopste tickets (35 €) zijn enkel van toepassing wanneer het ticket meer dan 30 dagen op voorhand gekocht wordt. Het tweede goedkoopste tarief (45 €) is van toepassing vanaf 15 dagen op voorhand. Wie de dag zelf een ticket wil kopen, kan dat enkel doen tegen het hoogste tarief.

– van de goedkope tickets zijn er maar een beperkt aantal beschikbaar. Dus, hoe groter de vraag naar een bepaalde dag of een bepaald uur op de dag, hoe minder goedkope tickets op deze dag of uur beschikbaar blijven;

– hoe meer flexibiliteit je wilt, hoe duurder. Wil je de mogelijkheid hebben de reis te wijzigen of te annuleren, dan betaal je meer. Je zou het een soort verzekeringspremie kunnen noemen;

– het tarief van de heen- en de terugreis worden apart berekend en daarna met elkaar opgeteld. Een retour geeft dus geen recht op een korting of een lager tarief.

De 7 tarieven vanuit Rotterdam-Centraal zijn: 35 €, 45 €, 54 €, 65 €, 81 €, 92 € en 108 €.

De 7 tarieven vanuit Amsterdam-Centraal zijn: 35 €, 45 €, 62 €, 74 €, 92 €, 105 € en 123 €.

Seniorentarief (vanaf 60 jaar): 76 € (Rotterdam) en 86 € (Amsterdam).

Tarief voor jongeren van 12 t/m 24 jaar: 54 € (Rotterdam) en 62 € (Amsterdam).

Een volwassene die een kind <12 jaar begeleidt: 69 € (Rotterdam) en 76 € (Amsterdam).

Twee volwassenen die een kind <12 jaar begeleiden: 123 € (Rotterdam) en 137 € (Amsterdam).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: