Waar kun je terecht voor een Nederlandstalige rondleiding door Parijs?

Met een audiogids door het Louvre in het Italiaans? Een rondleiding door de Kathedraal Notre-Dame in het Spaans? Een bootvaart met een Russische gids? Allemaal geen probleem in Parijs. Maar een simpele uitleg in het Nederlands is bijna nergens te krijgen. Alleen het Museum d’Orsay voorziet in een Nederlandstalige audiogids. Waar moet je dan naartoe als je een rondleiding wil hebben in je eigen taal? Hoe kom je in contact met deze gidsen? Ik vroeg het me af en ben op zoek gegaan naar de Nederlandstalige gidsen in Parijs.Na enig googlen op internet vond ik de lijst van de officiële stadsgidsen op de site van de Fédération Nationale des Guides et Interprètes et Conférenciers. De selectie “Nederlandstalige gidsen” voor “Parijs” leverde 13 namen op. Ik koos er willekeurig twee uit en vond beide gidsen meteen bereid om een openhartig gesprek te voeren over hoe ze te werk gaan, welke rondleidingen ze organiseren en welke tarieven ze hanteren.

Samenvattend komt het neer op:
– Je kan bij hen terecht voor rondleidingen door de permanente collecties of tijdelijke tentoonstellingen van de grote musea (inclusief Versailles), stadswandelingen (te voet of op de fiets), thematische bezoeken (bv. gourmet, mode, antiek).  
– De grote lijnen van een rondleiding of wandeling liggen vast, maar de precieze invulling ervan verschilt per groep en hangt af van de specifieke vragen van de klant.
– De gidsen wonen in Parijs of omgeving en kunnen dus volop vertellen over hoe het leven in de Franse hoofdstad is. Bovendien kennen ze tal van adresjes van leuke restaurants, cafés, winkels, markten, enz. 
– De gidsen worden meestal gecontacteerd voor een schoolreis, een bedrijvenuitstap, een culturele rondreis, maar staan ook open voor individuele rondleidingen .
– De gidsen van de Fédération Nationale zijn gediplomeerde gidsen, met een degelijke en betrouwbare kennis over Parijs in al haar facetten: geschiedenis, politiek-economische klimaat, de kunstgeschiedenis en cultuur.
– De prijzen die de gidsen hanteren, zijn vastgelegd door de Fédération Nationale en schommelen rond de 150-200 Euro voor een halve dag (hangt af van aantal uren).
– Contacten met een gids worden rechtstreeks met de betrokken persoon gelegd en gaan niet via de Fédération Nationale.

Behalve deze objectieve informatie moet ik er bij vermelden dat beide gidsen waarmee ik gesproken heb, bijzonder gedreven gidsen waren die hun werk graag en met enthousiasme doen. Zonder de andere gidsen van Parijs te kort te willen doen, wil ik bij deze toch Ineke Louiche-Van Beek en Yita Dharma-Hillyard bedanken voor hun medewerking.  

De volledige lijst van Nederlandstalige gidsen is te vinden op de website van de Fédération Nationale des Guides et Interprètes et Conférenciers .

3 Responses to Waar kun je terecht voor een Nederlandstalige rondleiding door Parijs?

 1. liesbeth le roy schreef:

  hallo!ineke heeft me uw artikel doorgestuurd,envriendelijke dank daarvoor!ik zelf ben ook gids in parijs en heb de officiele gidsenopleiding gevolgd.al sinds de jaren 80 werk ik samen met ineke,en wonen en gidsen in parijs is enig!het franse leven kennen we zo goed,en je wordt ook half frans hier!ik ben zelf met scholen beginnen te fietsen(wel 15 jaar geleden,toen was het nog volgens veel mensen te gevaarlijk!ik vond het gelijk enig!naast de standaard bezoeken aan parijs,zijn er enorm veel bijzondere walking tours te doen,en steeds meer bijzondere plekjes te ontdekken!als gids wordt je enorm geinspireerd en maak ik ook beelden die ik exposeer in parijs,nederland en elders.parijs,frankrijk bruist van creativiteit op alle gebied!het weekend van 7 en 8 mei houw ik open huis expositie dus dan kan je komen kjiken!in meudon ,een 20 minuten buiten parijs!mijn website is;www.art-panorama.com tot ziens en bonne journee!liesbeth;

  • Hetty Palland schreef:

   Hallo Liesbeth,

   Ik lees hier uw reactie. Kunt u mij iets meer vertellen of websites geven van een instituut waar de officiële gidsenopleiding wordt aangeboden? Met name dus voor Parijs.

   Vriendelijke groet,
   Hetty Palland
   Harderwijk.

 2. […] veel toeristen nog onbekend terrein zijn. Meer over haar en Nederlandtalige gidsen in Parijs, zie >>> – Voor de geschiedenis en foto’s van de marché Enfants-Rouges, zie >>> Vind ik […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: