Parkeren in Parijs

Waar je auto parkeren in Parijs ? Parijs is geen autovriendelijke stad en eigenlijk heb je er je auto ook helemaal niet nodig. Het openbaar vervoer is sneller dan de auto en brengt je overal naartoe. Maar er kunnen natuurlijk redenen te over zijn waarom je wel met de auto wil gaan. In dat geval zijn er een aantal zaken die handig zijn om te weten.

Op straat parkeren

De standplaatsen zijn in heel Parijs betalend van 9.00h tot 19.00h van maandag tot vrijdag. De duur van het parkeren is beperkt tot twee uur. In de residentiele wijken, die te herkennen zijn aan een gele sticker op de parkeermeter, is parkeren op zaterdag gratis, in de andere wijken betalend. Op zon- en feestdagen zijn de plaatsen overal gratis.
De tarieven gaan van 1,20 Euro tot 3,60 Euro per uur, afhankelijk van de zone waar u zich bevindt (zie kaart).

Betalend van maandag t/m zaterdagBetalend van maandag t/m vrijdag

Hoe betalen? Met een speciale kaart Moneo of Paris Carte. U kan deze kaarten bij de meeste tabakswinkels kopen. Voor een volledige lijst van verkooppunten, zie Paris.fr. Ga naar de rubriek “Ou trouver la Paris carte?”

Opgelet! Er worden regelmatig controles uitgevoerd in heel Parijs.

 

 

 

 

 

 

In een parking parkeren

Parijs telt een enorme hoeveelheid parkings, verspreid over heel de stad. De prijzen schommelen rond de 25 tot 30 Euro per dag. Voor meer informatie en plattegronden, zie ofwel de website van de degelijke betrouwbare Vinci Parking (zo’n 100-tal parkings in Parijs) of de iets goedkopere alternatieven van de overkoepelende organisatie Parking de Paris (een overzicht van een 50-tal parkings). Een van de goedkoopste parkings in centrum Parijs is die van Forum les Halles-Rambuteau. Hier betaal je voor een heel weekend (van vrijdag 18.00h tot maandag 10.00h) 30 Euro (maar in die periode is op straat parkeren vaak gratis) en 60 Euro voor een hele week. In het laatste geval mag je dan je auto in die periode wel niet gebruiken. Dus een keer inrijden en een keer uit.

Sommige parkings worden tijdens het jaar frequent gebruikt maar staan tijdens de schoolvakanties leeg. In die periode bieden deze parkings plaatsen aan tegen lagere prijzen. Neoparking is een overkoelende organisatie die dit organiseert. Ik heb het systeem zelf al uitgetest en het werkt perfect. Je moet wel op voorhand reserveren én betalen. Meer hierover: http://en.neoparking.com/paris/

Alternatieven

Met zo’n prijzen hoop je natuurlijk stieken altijd nog op een andere oplossing. Maar echt veel zijn er niet. Sommige hotels bieden gratis parkeerplaatsen aan, maar meestal gaat het dan om hotels aan de rand van de stad. Wil je ’s avonds nog naar het centrum, dan moet je ofwel met het openbaar vervoer terug of met een taxi. In het laatste geval betaal je dan misschien rond de 20 Euro voor de taxi en dan is je voordeel van gratis parking al bijna verdwenen. Eigenlijk heb je dan alleen de last gehad dat je ver van het centrum zat.

Een mogelijkheid is om de auto achter te laten op de luchthaven Charles de Gaulle en dan verder te gaan met het openbaar vervoer. Goedkoper is het niet echt, maar u vermijdt door de vaak overvolle stad te moeten rijden.

Een andere optie is een auto huren van waar u vertrekt en deze achter te laten op de luchthaven Charles de Gaulle. Dit klinkt  misschien niet erg goedkoop, toch is het een mogelijk alternatief voor groepjes van 4 of 5 personen. De tarieven van huurauto’s in het weekend vallen soms erg mee.

Wie op de hoogte wil zijn van de verkeersdrukte in en om Parijs, kan op google.maps live de toestand volgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: