Een taxi nemen in Parijs: 7 praktische tips

.°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Alpha Taxi – 01.45.85.85.85
Artaxi – 01.42.41.50.50
Taxi-radio Étoile – 01.42.70.41.41
Taxi G7 – 01.47.39.47.39 Franstalig / 01.41.27.66.99 Engelstalig
Taxi Bleus – 08.91 70.70.10 Franstalig / 01.49.36.10.10 Engelstalig

Voor een overzicht taxistandplaatsen , zie >>>
Voor meer informatie, zie >>>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Tip 1: Neem de taxi met een gerust hart, de prijzen zijn heel redelijk

De taxi’s in Parijs hanteren allemaal dezelfde tarieven en deze zijn bovendien heel redelijk. De prijs van een rit in de stad ligt gemiddeld tussen de 7 en 20 €. Als je moe bent van al het wandelen, niet met je baggage wil sleuren, ‘s avonds laat nog terug naar je hotel moet,… dan is een taxi een aanrader. Startprijs is 2,10 €. De prijs per kilometer ligt tussen de 0,82 € en 1,33 € al naargelang het uur van de dag. Extra’s zijn er voor de stations van de spoorwegen (0,70 €), 4e persoon (2,75 €), bagage (1 € per stuk) en huisdier (0,60 €). Minimumprijs voor een rit is 5,60 €.

Tip 2: Wees bereid te moeten wachten of reserveer op voorhand

Parijs telt 17.200 taxi’s en toch is het op sommige momenten moeilijk om aan een taxi te komen. Vooral in de spitsuren en als het regent, kunnen de wachttijden oplopen tot een kwartier of langer. Soms duurt het zelfs zo lang, dat de metro toch een betere oplossing was geweest. Moet je de trein nemen of heb je een afspraak, hou hier dan rekening mee en reserveer de taxi op voorhand.

Tip 3: Wandel naar de dichtsbijzijnde taxistandplaats

Heb je onmiddellijk een taxi nodig, zoek dan uit waar de dichtsbijzijnde taxistandplaats is en wandel hier naartoe. Doorgaans liggen deze standplaatsen bij de metrostations. Het is meestal niet ver en de taxi’s rijden af en aan langs deze standplaatsen (maar de wachttijden kunnen soms oplopen, zie tip 2). De plaatsen zijn gemarkeerd met een groot bord waarop “TAXI” geschreven staat. Soms bevindt zich op de paal waaraan het bord bevestigd is, een zwarte knop. Als je daarop drukt, gaat er een seintje naar de taxichauffeurs om te melden dat er bij die standplaats een wachtende passagier is. In dat geval betaal je wel de voorrijkosten van de taxi. Voor een lijst van de standplaatsen per arrondissement, volg deze link. Wanneer verschillende mensen op een taxi staan te wachten wordt er normaal gezien een rij gevormd en sluit je je achteraan aan.

Tip 4: Probeer al wandelend naar de taxistandplaats een lege taxi tegen te houden

Al wandelend naar de taxistandplaats kan je je hand ophouden om een rijdende taxi te stoppen en hopen dat het lukt. Toch is dit niet echt de gewoonte in Parijs, zoals bijvoorbeeld in London. De taxichauffeurs van Parijs zijn collegiaal en rijden dus liever naar de standplaatsen waar ze hun toer afwachten. Hoe je een lege taxi herkent? Als de tekst “TAXI” bovenop de taxi wit verlicht is. Onder deze tekst bevinden zich drie kleine lampjes met de letters A,B en C: als één van die lichtjes aan zijn, is de taxi bezet. Opgelet! Een rijdende taxi tegenhouden is enkel toegelaten als je op een plaats staat waar de taxi zonder gevaar kan stoppen en bovendien mag je geen taxi tegenhouden op minder dan 50 m van een standplaats, want dan gaat de voorrang naar de taxi’s die daar staan te wachten.

Tip 5: Een taxi bellen is enkel aan te raden als je wil reserveren voor een later moment

Een taxi per telefoon oproepen is vaak frustrerend. Meestal kom je terecht bij een automatisch antwoordapparaat en moet je je door allerlei keuzemenu’s worstelen om dan na 10 minuten te horen te  krijgen dat er momenteel geen taxi in jouw buurt beschikbaar is. Daarom: bel enkel een taxi als je er een wil reserveren voor een later moment. Hou rekening met belkosten (rond de 35 eurocent per minuut) en voorrijkosten als je een taxi belt (kan oplopen tot meer dan 10 €). Zorg ervoor dat je de nodige gegevens bij de hand hebt, want men zal je vragen naar het adres waar en het uur waarop je opgehaald wil worden, telefoonnummer waarop je bereikbaar bent, aantal passagiers en aantal bagagestukken die mee moeten. Sommige taxicentrales hebben een Engelstalige lijn. Je kan taxi’s ook online reserveren, maar dan moet je dat minstens 24 uur op voorhand doen.

Tip 6: Argumenteer niet met de taxichauffeur

In de meeste gevallen zijn de taxichauffeurs vriendelijk, communicatief en behulpzaam met de baggage, maar heel af en toe kan het gebeuren dat je in een taxi stapt waar de muziek heel hard staat, waar de taxichauffeur continu aan de telefoon hangt of waar het onfris ruikt en in dat geval moet je je er maar bij neerleggen. Dan is er toch niets aan te doen. De rijstijl van de chauffeurs valt meestal wel mee, ze halen geen al te gekke toeren uit om je zo snel mogelijk weer af te zetten. Ze maken ook geen hele omwegen als ze merken dat je de weg niet kent, tenminste dat is niet mijn ervaring. Aangezien er geen glas tussen de chauffeur en de passagier is, is de chauffeur kwetsbaar voor overvallers. Dit is dan ook de reden dat veel taxichauffeurs geen 4e passagier willen meenemen, want die zou vooraan moeten zitten en dus het risico nog verhogen.

Tip 7: Betaal cash

Sommige taxi’s aanvaarden creditcards (zie sticker op voorruit), maar de meeste chauffeurs verkiezen cash. Een fooi is niet verplicht, maar wordt in de praktijk meestal wel gegeven. Een 10% is normaal, maar geen regel. Een betaalbewijs (vraag naar “Une fiche”) zal men pas uitschrijven, als je ernaar vraagt.

Advertenties

2 Responses to Een taxi nemen in Parijs: 7 praktische tips

  1. Noud van kempen schreef:

    Onlangs ben ik naar parijs geweest.Heb gebruik gemaakt van een Taxi is mij heel goed bevallen.De prijs was goed te betalen.

  2. Eva schreef:

    elke keer als ik naar Parijs ga gebruik ik dezelfde taxi bedrijf en ik ben nog steeds erg tevreden: http://www.paristaxi.fr.
    Ik heb altijd mijn reservering online te gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: