Polls

Op Wikipedia kan men alle polls volgen op de pagina: Liste de sondages sur l’élection présidentielle francaise de 2017.

Hieronder een persoonlijke analyse

(laatste update: 7 december 2016)

Algemeen
Frankrijk zit in een politieke crisis. Het ontbreekt de klassieke partijen aan voldoende leiders met ideeën, wat de deuren opent voor partijen met een extreem gedachtegoed.

Les Républicains 
Sarkozy en Juppé zijn uitgerangeerd. Fillon heeft het laatste woord gekregen.
Fillon is niet zo bekend bij het grote publiek en met zijn rechtse voorstellen niet geliefd bij links. Hij zal dus moeilijk leden van de PS kunnen overtuigen. Vraag is waar die groep dan naartoe zal gaan. Ofwel stemt men massaal voor een (ex) PS-kandidaat, maar dat schijnt niet zo evident te zijn. Ofwel gaan de stemmen naar extreem-links of extreem-rechts. Aangezien extreem-rechts al een grote aanhang heeft is het dus heel belangrijk voor Fillon om te vermijden dat die groep nog groter wordt. Toch heeft Marine le Pen al onmiddellijk gebruik gemaakt van de zwakte van Fillon door het bericht te verspreiden dat met Fillon een einde zal komen aan alle sociale verworvenheden en dat het de kleine man is die voor alles zal moeten opdraaien.

FN
Marine le Pen is een politicus met een extreem-rechts gedachtegoed, die weet wat ze wil, waar ze voor staat. Ze past haar programma niet aan aan de wensen van het publiek, maar heeft een eigen programma dat al jaren vaststaat. Ze is een vrouw, ze is overtuigd van de waarden waar ze voor staat (Franse waarden, tegen Europa, tegen moslimimmigranten, tegen de exodus van de industrie en de import uit lage loonlanden). De overwinningen van de extremistische bewegingen van Brexit en Trump kunnen in haar voordeel spelen, maar evengoed in haar nadeel als blijkt dat deze bewegingen tegen mei 2017 niet de verwachtingen van een betere wereld hebben ingelost. Als de Brexit negatief uitvalt voor Groot-Brittannië of als Trump niet in staat is de economie van de VS op te krikken, dan kunnen deze referenties juist nadelig zijn voor FN. Ook het aankomend einde van IS zou negatief kunnen zijn voor FN! In tegenstelling tot haar vader die de partij vooral oprichtte tegen de immigratievloed, heeft Marine le Pen het partijprogramma breder gemaakt en komt ze op voor de gewone man, de man die hard werkt en hiervoor van de staat geen erkenning krijgt, wiens woorden en angsten niet gehoord worden. Hoewel zij extreem-rechts is, zorgt ze er zo voor ook veel ontgoochelde socialisten achter zich te krijgen.

PS
De PS, momenteel aan de macht, beleeft een absoluut dieptepunt. Ze kreunt en steunt. Ze weet niet meer voor welke waarden ze staat. De ene keer neigt ze naar links, dan naar rechts, zonder overtuiging. Hollande heeft enorm ingeboet aan populariteit. Hij begon met bijna 30% en dat is nu gedaald tot 6%. Een unicum in Frankrijk. Nog nooit was een president zo onpopulair. Hollande heeft zijn nederlaag openlijk toegegeven door zich niet te herkandidateren. Valls komt op als vervanger van Hollande. Hij is iets minder verbrand. Toch zit hij in de regering en kan dus het beleid uitvoeren dat hij wil. Als daar niets van in huis komt vandaag, waarom zou hij het dan in de toekomst beter doen? Dezelfde opmerking voor Montebourg. Wat heeft de PS nog te bieden? Wie gelooft nog in de PS, als ze zelf op drift is.

Emmanuelle Macron
Te vroeg op het toneel om al te kunnen inschatten hoe hij het gaat doen. Hij is uit de beklemmende sfeer van de PS gebroken om nu zijn eigen weg te gaan. Maar voorlopig ligt hij bij de polls achter op de Republikeinen en FN. Hij zal op zes maanden tijd hard moeten werken aan een programma, maar misschien wacht hij tot nà de voorverkiezingen van de PS om te weten wie zijn grootste concurrent gaat zijn om dan daar zijn definitieve programma op te baseren.

Francois Bayrou
Heeft een trouwe achterban en de vraag is nu achter wie deze mensen zich zullen scharen als Bayrou zelf niet verder gaat.

Extreem-links en ecologisten
Deze partijen liggen voortdurend met elkaar in de clinch, ze missen visie, missen ook nieuwe charismatische personen. De enige uitzondering, Jean-Luc Mélenchon, is al zo lang actief op het politieke vlak, dat hij niet langer een nieuwe uitdaging vormt. Ook zijn karakter, hij speelt een beetje de duivel, is achterhaald.

Inschatting voor eerste verkiezingsronde:  Fillon (34%),  Marine le Pen (29%), Valls (21%), Macron (16%)  

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: