Polls

Op Wikipedia kan men alle polls volgen op de pagina: Liste de sondages sur l’élection présidentielle francaise de 2017.

Hieronder een persoonlijke analyse (laatste update: 22 november 2016)

Algemeen
Frankrijk zit in een politieke crisis. Het ontbreekt de klassieke partijen aan voldoende leiders met ideeën, wat de deuren opent voor partijen met een extreem gedachtegoed.

Les Républicains 
Sarkozy is uitgerangeerd. Juppé en Fillon hebben het laatste woord.
Juppé was bijzonder populair en lange tijd de favoriet van de Républicains. Is wel veroordeeld geweest omwille van fraude met partijgelden. Een gematigd man. Is voor verzoening. Zijn nadeel is zijn leeftijd (71 jaar) en een te vaderlijke uitstraling, die dynamisme mist.
Fillon schommelde de afgelopoen weken steeds rond de 18-20%. Maar heeft tegen alle verwachtingen in toch de 1e ronde van de voorverkiezingen van rechts gewonnen van Sarkozy. Fillon is niet zo bekend bij het grote publiek en met zijn rechtse voorstellen niet geliefd bij links. Hij zal dus moeilijk leden van de PS kunnen overtuigen. Zijn voordeel is zijn nog jeugdige uitstraling. Om Marine Le Pen te verslaan zouden de Les Républicains een goed alternatief moeten kunnen bieden. Kan Fillon dat? In de pers leest men dat Fillon dat in ieder geval beter zal kunnen dan Juppé.

FN
Marine le Pen is een politicus die weet wat ze wil, waar ze voor staat. Ze past haar programma niet aan aan de wensen van het publiek, maar heeft een eigen programma dat al jaren vaststaat. Ze is een vrouw, ze is overtuigd van de waarden waar ze voor staat. Ze is uiterst rechts. De overwinningen van de extremistische bewegingen van Brexit en Trump kunnen in haar voordeel spelen, maar evengoed in haar nadeel als blijkt dat deze bewegingen tegen mei 2017 niet de verwachtingen van een betere wereld hebben ingelost. Als de Brexit negatief uitvalt voor Groot-Brittannië of als Trump niet in staat is de economie van de VS op te krikken, dan kunnen deze referenties juist in het nadeel spelen van FN. Ook het aankomend einde van IS zou – hoe absurd het ook klinkt – negatief kunnen zijn voor FN!

PS
De PS, momenteel aan de macht, beleeft een absoluut dieptepunt. Ze kreunt en steunt. Ze weet niet meer voor welke waarden ze staat. De ene keer neigt ze naar links, dan naar rechts, zonder overtuiging. Hollande heeft enorm ingeboet aan populariteit. Hij begon met bijna 30% en dat is nu gedaald tot 6%. Een unicum in Frankrijk. Nog nooit was een president zo onpopulair.
Valls komt op als vervanger van Hollande. Hij is iets minder verbrand. Toch zit hij in de regering en kan dus het beleid uitvoeren dat hij wil. Als daar niets van in huis komt vandaag, waarom zou hij het dan in de toekomst beter doen?
Dezelfde opmerking voor Montebourg. Wat heeft de PS nog te bieden? Wie gelooft nog in de PS, als ze zelf op drift is.

Emmanuelle Macron
Te vroeg op het toneel om al te kunnen inschatten hoe hij het gaat doen. Hij is uit de beklemmende sfeer van de PS gebroken om nu zijn eigen weg te gaan. Maar voorlopig ligt hij bij de polls achter op de Republikeinen en FN.

Francois Bayrou
Heeft een trouwe achterban en de vraag is nu achter wie deze mensen zich zullen scharen als Bayrou zelf niet verder gaat.

Extreem-links en ecologisten
Deze partijen liggen voortdurend met elkaar in de clinch, ze missen visie, missen ook nieuwe charismatische personen. De enige uitzondering, Mélenchon, is al zo lang actief op het politieke vlak, dat hij niet langer een nieuwe uitdaging vormt. Ook zijn karakter, hij speelt een beetje de duivel, is achterhaald.

Conclusie: Juppé (15%), Fillon (30%), Macron (25%) of Marine le Pen (30%) zullen de verkiezingen winnen. 

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers op de volgende wijze: