Polls

Wie wordt de volgende president van Frankrijk? Hoe liggen de kaarten? Om de grootste kanshebbers te kennen, kunnen we te rade gaan bij de polls, analyses van big data, de wedkantoren of zieners. Hieronder een overzichtje per categorie.

(toestand op 7 december 2016)

Polls

In Frankrijk wordt heel frequent gepeild naar de kansen van de kandidaten om president te worden. Belangrijke bureau’s zijn: Ifop, Opinion Way, CSA, Future Thinking, BVA, Odoxa, Harris Interactive, TNS Sofres, Cevipof Ipsos-Sopra Steria en Elabe. De onderzoeken wordt uitgevoerd in opdracht van de overheid, televisiestations, kranten,… Op Wikipedia wordt een overzicht bijgehouden van de resultaten van al deze onderzoeken, zie >>>.
De laatste peiling dateert van 2-4 december 2016: Fillon (23/29%), Le Pen (24/26%), Valls (13/21%), Macron (13/19%), Mélenchon (12/17%) en Bayrou (7/9%).

 

Big Data

Hypermind is een internationaal bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het voorspellen van gebeurtenissen op basis van allerhande voorspellingen die over de materie op internet te vinden zijn. Het systeem trackt voorspellingen op het internet en gaat na van wie ze afkomstig zijn, controleert achteraf of de voorspelling uitkomt en op die manier bouwt het systeem een database op met actoren en hun betrouwbaarheid in voorspellingen. De methode is gebaseerd op artificiële intelligentie en werd ontwikkeld voor de FBI en CIA. De resultaten zouden beter zijn dan deze die de klassieke onderzoekskantoren voorleggen. Je kan op hun website hun voorspelling voor de Franse verkiezingen volgen, zie >>>.
Grootste kanshebbers: Francois Fillon (53%), Marine Le Pen (15%), Emmanuel Macron (15%).

Wedkantoren

In verschillende kantoren kan gewed worden op de uitslag van de verkiezingen. Ik geloof dat het in Frankrijk verboden is, maar bv. in Groot-Brittannië, Italië en België is het toegestaan en daar worden de kansen geafficheerd op de websites. Oddschecker.com maakt een overzicht van alle kansen per bureau dat deze weddenschappen aanbiedt. Nemen we er hier willekeurig een uit, William Hill, dan krijgen we volgend overzicht (de andere kantoren geven allemaal gelijkaardige uitslagen).

Francois Fillon 4/6
Marine Le Pen 5/2
Emmanuel Macron 5
Manuel Valls 10
Arnaud Montebourg 40
Jean-Luc Melenchon 50
Francois Bayrou 150

Zieners

Ook zieners doen aan voorspellingen. Op Ouiuoinon.net wordt voorspeld dat Le Pen president wordt. Bij de vraag of Fillon het zou kunnen worden is het antwoord ‘nee’.

 

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: