Pennevruchten van de kandidaten van de volgende Franse Presidentsverkiezingen

Wie zijn de kandidaten van de volgende presidentsverkiezingen en wat denken ze? Verschillende onder hen hebben afgelopen maanden boeken gepubliceerd met als doel hun idealen te delen met het grote publiek. Hieronder een lijstje. De boeken van kandidaten die al afgevallen zijn, zoals bv. Nicolas Sarkozy, zijn niet opgenomen in de lijst.


François Hollande


Unknown.pngUn président ne devrait pas dire ça
12 octobre 2016, Stock

Dit lijvige boek van 644 pagina’s met confidenties van François Hollande, is niet door Hollande zelf geschreven, maar door twee journalisten van Le Monde, Gérard Davet et Fabrice Lhomme. Ht is de weerslag van eenenzestig gesprekken die de twee journalisten gehad hebben met Hollande en dit gespreid over een periode van vier jaar. Vanaf het begin hadden de journalisten met Hollande afgesproken dat hij het manuscript niet zou mogen nalezen en dat hij geen invloed mocht hebben op de publicatiedatum. Wellicht heeft Hollande aan het begin van zijn ambtstermijn gedacht hiermee een mooie weerslag te krijgen van een succesvol presidentsschap onder zijn leiding. Nu, vier jaar later, is de populariteit van de president gezakt naar een absoluut dieptepunt en van glorie is weinig sprake. Het boek geeft geen oordeel over de daden, maar biedt de lezer een goed inzicht in de persoonlijkheid en meningen van Hollande. Het boek kent een groot succes.

 


Manuel Valls


41KOBcIHruL._SX195_.jpgL’Exigence
6 januari 2016, Grasset boek

L’Exigence bevat de twee discours die Valls uitgesproken heeft voor de Assemblée nationale naar aanleiding van de bloedige aanslagen in Parijs in januari en november 2015. Doel was vermoedelijk van Valls om zijn strijd tegen het terrorisme te onderstrepen. Het onthaal door het publiek was heel koel. De verkoop van het boek werd een flop: oplage 25.000 exemplaren, maar de verkoop stagneerde al na 410 verkopen.

 


Arnaud Montebourg


9782749149448WEB.jpg

L’alternative Arnaud Montebourg
Antonio Rodriguez, 11 februari 2016, Cherche Midi

Dit boek over Arnaud Montebourg en van de hand van Antonio Rodriguez geeft inzicht in de visie en overtuigingen van Arnaud Montebourg en in het politieke parcours dat hij al heeft afgelegd. Veel informatie wordt geleverd aan de hand van gesprekken met persoonlijkheden met wie Montebourg samengewerkt heeft.

 

 


 

Le-Retour-de-la-France.jpgLe retour de la France
Arnaud Montebourg, 19 oktober 2016, Librio

In dit boek geeft Arnaud Montebourg aan hoe hij Frankrijk weer op de rails wil krijgen, hoe de Fransen hun identiteit opnieuw kunnen terugvinden in deze gemondialiseerde wereld.
Het boek kreeg vooral aandacht in de pers omdat het in Italië gedrukt bleek te zijn, wat de geloofwaardigheid van de verkondiger van de ‘Made in France’ onderuithaalde.

 


Fillon51Gh14Gc2GL._SX319_BO1,204,203,200_.jpg

Faire
16 september 2015, Albin Michel

Analyse van de huidige situatie en een visie op de toekomst van Frankrijk, om Frankrijk weer op de eerste plaats te krijgen.
Een rode draad: de vrijheid!
Een verplichting: doen. Eindelijk!
Meer dan 50.000 exemplaren verkocht. Een succes vanaf het begin en het gaat nu nog steeds gretig over de toonbank.

 

 


 

5136Zw0tiEL._SX324_BO1,204,203,200_.jpg

Vaincre le totalitarisme islamique
28 september 2016, 150 p, Albin Michel

Klein boekje waarin Fillon uiteenzet hoe hij het terrorisme uit naam van de islam wil aanpakken. Hij vindt het verkeerd dat na iedere aanslag gezocht wordt naar nieuwe wetten. De wetgeving is er, volgens hem, maar moet worden toegepast of toegespitst. Enkele suggesties van Fillon: nauwere samenwerking met Rusland en Iran voor de bestrijding van IS, één Europese defensie, veroordeling tot 30 jaar gevangenis voor ‘samenwerking met de vijand’, verplichten van de grote internetoperatoren om aangifte te doen van verdachte bewegingen,… Zeer concreet. De slogan is: “Men moet weten wat men wil. Als met het weet, moet men het benoemen. Als men het benoemt, moet men de moed hebben het te doen.” Het boek wordt goed verkocht. 52.000 exemplaren op vijf weken tijd. Een herdruk is voorzien.

 


Alain Juppé


 

41hg8yh0IrL._SX312_BO1,204,203,200_.jpgMes chemins pour l’école
26 augustus 2015, Editions Jean Claude Lattès

Juppé analyseert de schoolstructuur van vandaag om dan te komen tot zijn visie op de school van morgen. Komen aan bod: meer verantwoordelijkheid voor de leerkrachten, personalisatie van de leertrajecten, beschikbaarheid van digitaal materiaal.

 

 

 


 

41ln4TH1ZGL._SX312_BO1,204,203,200_.jpgPour un état fort
6 januari 2016, Editions Jean Claude Lattès

Om de vrijheid van de burgers te kunnen vrijwaren moeten we een sterke staat hebben, een rechtsstaat die instaat voor veiligheid en die het recht op een efficiënte manier regelt. Juppé heeft een groot aantal professionelen inzake veiligheid en justitie (magistraten, politie, gevangenisdirecteuren) gesproken en brengt op basis van deze gesprekken zijn plan om aan de Staat de nodige instrumenten te geven om haar missie krachtdadig te kunnen uitvoeren.

 


9782709656924-001-X_0.jpg

Cinq ans pour l’emploi

11 mei 2016, Editions Jean Claude Lattès

Analyse van de problemen van de arbeidsmarkt en voorstellen ter verbetering: arbeidsduur, fiscaliteit, pensioenleeftijd, werkloosheidsuitkeringen… moeten hervormd worden om de bedrijfswereld en de Franse huishoudens te ondersteunen in hun vooruitgang. Wat en hoe, Juppé geeft zijn visie weer.

 

 


51G4tiHiSyL.jpg

De vous à moi: Le bonheur d’être francais
9 september 2016

Na de publikatie van drie thematische boeken komt Juppé nu met een – gratis – boek waarin hij zich persoonlijk onderhoudt met zijn publiek. Als eventuele toekomstige president mogen de lezers weten wie de persoon Juppé is, welke waarden hij aanhoudt en waarom hij zich kandidaat voor het presidentsschap stelt. Komen aan bod: zijn jeugd, Chirac, zijn veroordeling, zijn liefde voor Frankrijk,…

 

 


Emmanuel Macron


images.jpgRévolution
24 november 2016, XO Editions, 270 p

In vijftien hoofdstukken geeft Macron zijn visie op Frankrijk en ontwikkelt hij zijn concept van “révolution démocratique”. Enkele van zijn voorstellen: liberalisering van cannabis, opheffen van de noodtoestand, een flexibele pensioenleeftijd. Hij is niet links of rechts, zegt hij. Veiligheid en vrijheid moeten met elkaar in evenwicht worden gebracht, de zwakkeren in de maatschappij moeten worden beschermd, maar niet door ze te discrimineren. De stijl is gemakkelijk leesbaar. Oplage 200.000.

 


François Bayrou


Bayrou heeft een lange lijst van boeken op zijn naam staan, maar heeft niets speciaals gepubliceerd voor de verkiezingen 2017.


Jean-Luc Melenchon


 

132654_couverture_Hres_0.jpgLe choix de l’insoumission
Marc Endeweld, september 2016, Seuil

Dit boek, van de hand van Marc Endeweld, is ontstaan naar aanleiding van een reeks gesprekken die Endeweld gehad heeft met Mélenchon. Het behandelt de loopbaan van Mélenchon, geeft inzicht in wie Mélenchon is, wat hij gedaan heeft, waar hij voor staat, welke toekomst hij voor ogen heeft. Al vanaf zijn 16e is Mélenchon actief in de politiek en staat hij op de barricades om te werken aan de realisatie van de ideale socialistische/communistische staat.

Jean-Luc Mélenchon heeft zelf ook een reeks zeer succesvolle boeken geschreven, met oplagen van meer dan 60.000. Maar die boeken zijn niet van dit jaar, dus worden ze hier niet vermeld. Meer info, zie >>>


Algemeen


9782221191101.jpg

Comment en est-on arrivé là?
Michèle Cotta, 6 octobre 2016, 484 p, Robert Laffont

Analyse van de huidige politieke chaos in Frankrijk en de reacties hierop van de politici van alle strekkingen, zoals François Hollande, Manuel Valls, Emmanuel Macron, Nicolas Sarkozy, Alain Juppé, François Bayrou en Marine Le Pen.

 

 

 


 

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: