Liza: Libanese Delights

De Libanese keuken is goed vertegenwoordigd in Parijs. Waarom? Van 1922 tot 1943 was Libanon een Frans protectoraat, de Libanezen leren nog steeds Frans op school, ze dromen ervan hun kinderen naar een school in Frankrijk te kunnen sturen en houden ervan hun vakanties in Frankrijk door te brengen. Een belangrijke groep rijke Libanezen is het land ontvlucht na de vele periodes van onrust de afgelopen decennia en hebben zich in Parijs gevestigd. Ze vormen een hechte gemeenschap en ontmoeten elkaar graag in een van de vele Libanese restaurants in de stad.

De meeste van deze restaurants zijn klassiek en brengen de Libanese keuken zoals je het zou verwachten. Op de menukaart vind je steevast mezze, hummus, linzen, bulgur, kippenvleugeltjes, schapenpasteitjes, gegrilde aubergines, rode bietjes, bakhlava… Ook bij Liza worden deze gerechten geserveerd. Maar in een afgeslankte stijl die tegemoet komt aan de wensen van het publiek vandaag dat de voorkeur geeft aan authentieke en smaakvolle, maar tegelijk gezonde en lichte voeding. De recepten uit de klassieke Libanese keuken blijven behouden, maar bij de uitvoering wordt spaarzaam omgesprongen met vetstoffen en suikers. De balans wordt gezocht in de juiste dosering van vlees, vis, groenten, fruit, peulvruchten en kruiden. Niet pikant, wel rijk aan smaken. Hetzelfde concept vinden we terug bij het interieur: oosters geïnspireerd, minimalistisch geïnterpreteerd. Zachte tinten beige en goudkleurig koper, diffuus licht. Verschillende zaaltjes die in elkaar overlopen, tafeltjes van verschillende maten met ertussen behoorlijke ruimtes, zeker voor Parijse begrippen. Het publiek is wat de Fransen “branché”noemen, de artistieke bohémienstijl. Levendig, bruisend.

Het concept van Liza, begonnen in 2005, blijkt een succesformule te zijn geworden. Ondertussen heeft Liza de deur ernaast een Libanese sandwichbar geopend, een service levering-aan-huis opgericht én een zusterrestaurant in Beiroet. Maar dit bederft de sfeer geenszins. Het restaurant behoudt haar authenticiteit. Een absolute aanrader.

Voor mooie foto’s:
Liza | Lucky Miam.webloc

 

Info:
Restaurant Liza
14, rue de la Banque, 75002 Paris
Tel. +33 1 55 35 00 66
ca. 60 euro pp.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: