Restaurant Monsieur Bleu: vaut le voyage

 

1171_Monsieur_Bleu_At_The_Palais_de_Tokyo.jpg

Monsieur Bleu is de naam van één van de meest elegante restaurants van Parijs, qua inrichting dan. Het is ondergebracht in het Palais de Tokyo, een gigantisch Art Deco gebouw uit 1937, gelegen aan de rechteroever van de Seine, ter hoogte van de Eiffeltoren. De straat die het gebouw van de Seine scheidt, heet Avenue de New York, maar droeg ooit de naam Avenue de Tokyo (1918 -1945), vandaar de naam die aan dit indrukwekkende bouwwerk gegeven werd. In de oostelijke vleugel van het gebouw bevindt zich het Museum d’Art Moderne de la Ville de Paris, in de westelijke vleugel is een expositieruimte voor Hedendaagse Kunst ondergebracht (Palais de Tokyo / Site de création contemporaine). Maar het gebouw is dermate groot dat er ook nog eens plaats is voor een volumineus restaurant, Monsieur Bleu. De ruimtes zijn duizelingwekkend, met plafonds van meer dan negen meter hoog en verticale lijnen die de hoogte nog meer accentueren.

Het restaurant opende haar deuren in 2013. Architect Joseph Dirand maakte er een juweeltje van. Alles straalt een sobere elegantie uit. De zachte grijsgroene kleuren van de stoelen en banken zijn een en al rust tegen de glanzende wit/zwarte marmeren vloer. Alles lijkt origineel uit de jaren dertig, maar dat is gezichtsbedrog, want het resultaat is het exclusieve werk van de hedendaagse architect Dirand. Eclectisch, noemt men dat geloof ik. Een welverdiende tien op tien voor deze man met uitzonderlijke gaven om kleuren, materialen en lijnen harmonisch met elkaar te verbinden.

De avond dat ik in dit restaurant ben gaan eten, zat de zaal helemaal vol, een mix van trendy Parijzenaars, toeristen, zakenmensen en jonge koppeltjes. Je voelt een soort van nervositeit, hier komt men om te kijken of bekeken te worden. Maar in een restaurant wil je natuurlijk behalve bewonderend kijken naar levend en dood materiaal, ook lekker eten en een gezellige tijd doorbrengen. De bediening is uiterst professioneel en de gerechten zijn van het type fusionkeuken, een uiteenlopende mengeling van smaken en ingrediënten van over de hele wereld.

En toch, en toch… enkele minpunten: zo goed als geen verlichting op tafel (voortdurend zie je iemand die zijn telefoon bovenhaalt om met de zaklampfunktie de menukaart te kunnen lezen, een gerecht bij te schijnen of om zelfs teken te doen naar de obers om hun aandacht te trekken). De gerechten worden bijna onmiddellijk gebracht zodat de hele maaltijd in minder dan een uur al afgewerkt is. Een kniesoor die zich daaraan stoort, maar dat ben ik dan zeker.

De naam Monsieur Bleu slaat verder nergens op. Dat vind ik jammer. Ja, ergens wordt er gezegd dat het zou verwijzen naar een zekere artiest Klein, de grondlegger van de monochrome kunst (een schilderij in ultramarijn blauw, ja blauw), waar Joseph Dirand affiniteit mee heeft. Op de menukaart wordt een korte omschrijving van de heer Bleu gegeven, maar die is lang, saai en inspiratieloos, dus geef ik hem hier verder niet weer (nu wordt u natuurlijk nieuwsgierig…). Monsieur Bleu is ook de naam van een reeks kinderliedjes uit dezelfde periode als het gebouw. De kinderen voor wie de liedjes geschreven waren, noemden de schrijver Monsieur Bleu, omdat hij altijd in een heel net blauw pak gekleed ging. De liedjes zijn lief en licht absurd. Eén verhaaltje gaat over het hondje Fido, dat niet meer goed ziet en daarom naar de oogarts moet. Voortaan moet hij een bril dragen als hij op jacht gaat. De kleine patrijsjes lachen hem uit, de merels plagen hem en de konijnen rollen over de grond van het lachen. Lachen… ja, dat heb ik bij Monsieur Bleu niet veel gedaan. Het is er een serieuze bedoening, met serieuze volwassenen en er wordt betaald met echt geld.

Toch is het restaurant is een aanrader. En dan vooral omwille van de inrichting. En – wat ik nog niet vermeld heb – in de zomer een groot terras met zicht op de Eiffeltoren. Wie meer wilt zien van het werk van architect Joseph Dirand, kan ook eens een kijkje nemen in het restaurant Le Flandrin of langsgaan bij de winkels van Balmain en Givenchy in Parijs.

Info
Monsieur Bleu
20, Avenue de New York
75116 Paris
Tel: +331 47 20 90 47
Prijs: ca. 70 euro pp.
Mooie foto’s: zie MRK Coolhunting

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: