Tafelen met advokaten en rechters

Tafelen met advokaten en rechters… het artikel volgt. Maar eerst een kleine intro, honger is de beste saus.

Enkele weken geleden bezocht ik de Conciërgerie op het eiland Île de la Cité, vlakbij de Notre-Dame, een gebouw, dat door de eeuwen heen dienst gedaan heeft als vergaderzaal, gerechtsgebouw en gevangenis. Langs de straatkant valt het gebouw nauwelijks op, maar doe de deur open en daal de paar treden af die naar de ingang leiden en je valt bijna pardoes in een enorme zaal met een gewelfd plafond in authentiek gotische stijl. Voor wie van concrete cijfers houdt, de zaal meet 69 m x 27 m. Indrukwekkend. Hier verzamelden en aten vroeger de stadswachters, ook wel de Gens d’ Armes genoemd, de zaal dus van de wapendragers. Het woord Gendarmes is hiervan afgeleid, vertelde een gids. Hij hield van etymologie, zo bleek. Want even later kwamen we in een zaal die in de veertiende eeuw dienst had gedaan als gerechtszaal. De koning had hier recht gesproken. In die tijd waren er immers nog geen rechters en was het aan de koning om over zijn onderdanen te oordelen. Er was niet veel te zien in deze zaal, behalve een goed onderhouden parketvloer. “Als wij het vandaag hebben over het Parket (in juridische zin), dan is dat omdat destijds mensen die in aanraking met het gerecht kwamen, zeiden dat ze naar het parket moesten, verwijzend naar deze parketvloer,” legde de gids uit. Maar genoeg over de Conciërgerie, want waar dit artikel over gaat is het gebouw dat langs de Conciërgerie ligt, het huidige Palais de Justice van Parijs. Hier is het een voortdurend komen en gaan van rechters, advokaten en journalisten met zo rond lunchtijd het accent op gaan. Als je een van hen zou volgen, kom je ofwel terecht in de ondergrondse parking ofwel – met iets meer geluk – in een van hun geliefkoosde restaurants en bars in de buurt.

Taverne Henri IV

Voor een eenvoudige hap is er de Taverne Henri IV. Dit is een van de oudste bar-à-vin in Parijs. De grootste aantrekkingskracht van deze taverne zijn de boterhammen, de tartines, die je met verschillende soorten beleg kan bestellen. Je kan er ook terecht voor een uiensoep, slakken, een kaasschotel, charcutterie,… Advokaten vieren hier hun overwininningen van een kleine zaak. Deze taverne ligt op 13, Place du Pont-Neuf.

Caveau du Palais

De Caveau du Palais, verwijzend naar het Palais de Justice, is een degelijk Frans restaurant, mooi gelegen aan de intieme Place Dauphine. Interieur met zinken toog, skai-bankstellen tegen de muur, mooi gedekte tafels met wit gesteven linnengoed. Buiten een verwarmd terras. Een goede, degelijke Franse keuken. Klassiek. Er is één tafeltje aan een groot raam met zicht op de Place Dauphine. Bij reservering hiernaar vragen. Prijscategorie: rond de 50 euro pp. Het restaurant ligt op 17, Place Dauphine.

La Robe et le Palais

Een meer toepasselijke naam voor haar klienteel had deze bar-à-vin niet kunnen vinden: ‘robe’ verwijst zowel naar de toga als naar de kleur van de wijn, en ‘palais’ verwijst naar het justitiepaleis én naar het gehemelte. Het restaurant bruist. De baas is een vriendelijk ogende man, die zijn plaats achter de toog nooit verlaat omdat hij zich met toegewijde ijver over de wijnen ontfermt, terwijl hij de bediening van de klanten aan jonge meisjes overlaat. Wie er in de keuken achter het fornuis staat, weet ik niet, maar het zijn alleszins capabele koks, want het eten is er bijzonder lekker. Geen uitgebreide kaart, maar wel een die regelmatig verandert. Naast vlees ook aandacht voor vis en groenten. Enige nadeel is dat de pannen op het vuur zodanig pruttelen en koken, dat de dampen een uitweg zoeken naar de eetzaal. Een heel bijzondere wijnlijst, of beter gezegd, er is geen wijnlijst. De eigenaar beslist en regelt de wijnen, je moet je onderwerpen aan zijn keuze. Althans zo gebeurde met mij, toen ik het restaurant bezocht. Bio, groenten, bistrotstijl,… maar laat je niet misleiden. De prijs heeft niets alternatiefs. Je betaalt al snel een 60 euro pp. Het restaurant ligt op 13, rue des Lavandières Saint-Opportune.

Op Place Dauphine ligt er een winkel Gaubert die geheel gewijd is aan de betere bureau-artikelen voor de jurist. Lederen tassen, onderleggers, kalenders, visitekaartjes, papierwaren, enz.

 

 

Advertenties

One Response to Tafelen met advokaten en rechters

 1. Steeds met plezier lees ik al lange tijd uw geposte berichten. U kunt mijn adres ara@greenfield.be verwijderen. Ik geef nu mijn persoonlijk adres.

  In 1980 werkte ik een jaar afwisselend in Parijs en Descartes (Tours). In Parijs was mijn kantoor in de rue Mazarine. Een mooie tijd die me nog meer een liefhebber van Frankrijk maakte dan ik al was.

  Wat me op dit moment interesseert is de lopende expositie in het Musée d’Orsay, Le Douanier Rousseau. Zou deze een tripje Brussel-Parijs waard zijn?

  Met belangstellende groeten van
  Robert Boonstoppel
  (le baroudeur des Pays-Bas)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: