Vivre libre ou mourir

mdh_face_small[1]

In de schaduw van de Eiffeltoren staat een kleine tempel die gewijd is aan de rechten van de mens. Op het eerste gezicht zou je denken dat het gaat om een oude Egyptische tempel, maar niets is minder waar. Het monument werd op initiatief van François Mitterand opgericht in 1989 naar aanleiding van de 200e verjaardag van de “Verklaring van de rechten van de mens” in Frankrijk.

Ik ben er al vaak langsgewandeld en iedere keer opnieuw raak ik geboeid door de bizarre symbolen, die erop gegraveerd zijn. Vol verwijzingen naar wie weet wat. Een piramide, slangen, driehoeken, een Egyptische dame, oosterse hoedjes, de naam van de schilder Poussin, het maakt niet uit. Het intrigeert. Ongetwijfeld zal een specialist in Vrijmetselarij er uitleg bij kunnen geven.

Aangezien we vandaag midden in de discussie zitten rond de rechten van de mens (en de beperkingen ervan), is een bezoek aan dit tempeltje een uitgelezen moment.  We lezen het hier duidelijk: Vivre Libre ou Mourir.

fotovivrelibre1

Het monument ligt, als je met je rug naar de Eiffeltoren gekeerd staat, halverwege de Champ de Mars, aan de linkerkant (Avenue Charles-Risler).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: