Henri Cartier-Bresson: catch the moment!

tumblr_koukwgkXUS1qz9pqoo1_500

Henri Cartier-Bresson, Livorno, 1963

Gisteren ben ik de fototentoonstelling van Henri Cartier-Bresson in het Centre Pompidou gaan bezoeken, samen met mijn vriendin Ineke Louiche, die Nederlandse gids is in Parijs. Terwijl we naar een foto staan te kijken en er onze commentaar op geven, horen we langs ons:
“Eh, mesdammes, vour permettez?”
Ineke en ik kijken verbaasd op naar de man naast ons. Hij excuseert zich nogmaals en wijst dan op de foto waar we voor staan. “Ik hoorde uw commentaar op de foto en denk … ik begreep niet alles wat u zei… maar ik denk dat de essentie van de foto u ontgaan is.”
“Ah oui?” vraagt Ineke.
“U ziet het beeld van een man die de krant aan het lezen is en per ongeluk is door een windvlaag het gordijn om zijn gezicht geslagen, nietwaar?”
Hij wacht even en laat er dan op volgen: “Maar dat is niet alles”.
“Ah non?” vraagt Ineke.
“Nee, dit is een tête de noeux. Dat is een Franse uitdrukking. Een idioot, betekent dat.”
De man glimlacht. Ik weet niet waarom hij zich genoodzaakt voelde om het ons te vertellen. Hij excuseert zich nogmaals en loopt dan verder. Maar we waren toch blij dat we het nu wisten. Het typeert de foto’s van Henri Cartier-Bresson. Elke foto is een momentopname, een fractie van een seconde in de eeuwigheid. Sommige foto’s hebben een dubbele bodem, zoals deze, maar dat is dan louter te danken aan het toeval. En daarin schuilt de kracht van deze fotograaf. Hij heeft als geen ander de gave om dat ene moment uit het leven, dat er nét iets uitspringt, te zien én vast te leggen. Elke foto is uniek. Niemand – zelfs Cartier-Bresson zelf – kan ooit dezelfde foto namaken. Men kan proberen de stijl te imiteren, maar niet de foto op zich.

In het Centre Pompidou loopt momenteel een tentoonstelling met meer dan 350 foto’s van Henri Cartier-Bresson, allemaal zwart/wit foto’s want aan kleur heeft HCB niet gedaan. HCB wordt algemeen beschouwd als de vader van de zwart/wit fotografie. Hij zette de trend in wat genoemd werd Photojournalism. Hoewel het niets met journalistiek te maken heeft, maar eerder met abstracte kunst, werd deze stijl zo genoemd omdat die naam beter in de markt lag.

Eén van de kenmerken van het werk van HCB is dat hij als achtergrond geometrische lijnen neemt. Die lijnen dienen als frame voor het werk dat hij gaat maken en dan wacht hij op dat ene moment dat er een menselijke actie plaatsvindt tegen dit decor. Een fietser, rennende kinderen, een wandelende man. De tegenstelling tussen het strakke kader en het beweeglijke, menselijke element erin zorgt voor een ideaal spanningsveld. Tegen de rustige achtergrond krijgt de menselijke actie een extra levendigheid. Eenmaal hij deze techniek onder controle had, werd deze manier van werken als een tweede natuur voor hem. Hij hoefde niet langer te wachten op zijn objecten om langs te komen, vanaf toen wist hij ze op het moment zelf te vangen. Als een dier dat zijn prooi bespringt.

Alle 350 foto’s werden op eenzelfde manier ontwikkeld en ingekaderd, waardoor de uniformiteit in het werk van HCB benadrukt wordt. De foto’s zijn in chronologische volgorde opgehangen. Het is wat veel en na de eerste honderd verzwakt de aandacht wel wat, maar voor iedereen die iets wil leren over de kunst van het fotograferen is deze tentoonstelling een absolute must.

Geen tijd om naar Parijs te gaan? Onderstaande YouTube film geeft alvast een goed beeld van wat de tentoonstelling te bieden heeft.

Henri Cartier-Bresson
12 février 2014 – 9 juin 2014 van 11u00 tot 23u00 (uitgezonderd dinsdag)
Galerie 2 – Centre Pompidou, Paris
Entrée: 13€

Advertenties

One Response to Henri Cartier-Bresson: catch the moment!

  1. Els van der Vos schreef:

    Leuk verslag, Inger. En goed dat je er weer bent! Groetjes Els

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: