Het tableau van Parijs, 1781-1788

Kristine De Messemaeker, medewerkster van de Blog Bibliotheek Gent, schreef op 3 juli 2012 een artikel over dit boek dat allerlei aspecten van het dagelijks leven in Parijs in de periode net voor de Franse revolutie. Ik heb het boek nog niet gelezen maar wel op mijn verlanglijstje gezet.

Hier de intro van het artikel. Voor de volledige versie, zie >>>

Het ’Tableau van Parijs’ is geen dagboek maar een reeks van columns over allerlei aspecten van het dagelijks leven in Parijs in de periode 1781 tot 1788. Het boek is een echte aanrader. Anekdoten wisselen af met bespiegelingen over de zeden en gebruiken zo vlak voor de revolutie. De privileges van de adel waren nog onaangetast. Dit was voelbaar in de straten van Parijs waar regelmatig mensen aangereden werden door koetsen van ‘les riches et les grands’. Elk jaar waren er 100 doden te betreuren. Voetpaden bestonden nog niet.

De adel noemde het gewone volk ‘de kikkers’. Regelmatig vroegen ze zich onderling af: ‘que disent les grenouilles?’. De kikkers applaudisseerden bij hun verschijning of straften hen af met stilte. Daar waren ze gevoelig voor.

Mercier staat stil bij tragische onderwerpen als het lot van de vondelingen maar ook bij trivialiteiten. De Parijzenaars waren gekend als grote babbelaars. Als ze bij elkaar op bezoek gingen, zetten ze het gesprek nog even voort op de trap en later aan de deur.

Mercier vertelt ook over ambtenaren (ontzeggen zich alles voor dure kleding), over vrouwen van middenstanders (vervelen zich tenminste niet en hebben geld in handen), over buitenlanders (de Engelsen hebben een onafhankelijke geest), over wandelstokken (hebben de degens vervangen) en natuurlijk over wijn want ‘Je te méprise comme un verre d’eau’ wordt door elke Fransman begrepen. Quelle force d’expression!

Advertenties

2 Responses to Het tableau van Parijs, 1781-1788

  1. parijsmijnstad schreef:

    Heb hem besteld, lijkt me ontzettend leuk.
    Bedankt voor de tip!

  2. Heb het boek gelezen en ben nu op de helft, maar het leest echt heerlijk weg!

    Bedankt voor de tip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: