Helmut Newton: een prachtige fototentoonstelling voor iedereen, niet enkel voor fans

Helmut Newton - Grand Palais - Parijs

Helmut Newton - Grand Palais - Parijs

“Als ik moet fotograferen, dan praat ik tegen mezelf zoals je dat met een hond doet. Rustig jongen, rustig aan,” zegt Helmut Newton in een kortfilmpje over zijn werkmethode. Op deze manier concentreert hij zich en dat deze kalmerende woorden hun uitwerking niet missen, dat is zeker. Deze fotograaf van Duitste origine, die in 2004 overleed, heeft jarenlang aan de top gestaan van de modefotografie.

Helmut Newton heeft veel in Frankrijk gewerkt, onder meer voor de modebladen Vogue en Elle. Maar de foto’s die hij maakte, waren veel meer dan stijlvolle modefoto’s. Zelf legt hij zijn succes als volgt uit: “Een modefoto moet over vanalles gaan, behalve over mode. De foto moet iets uitdrukken, een sfeer oproepen, mysterieus zijn en dat het over mode gaat, is bijzaak.” Zijn foto’s liggen ergens tussen kunst- en modefotografie en erotiek in.

Kenmerkend voor de foto’s van Helmut Newton zijn de sterke, zelfverzekerde vrouwen in uitdagende houdingen. Hoge hakken waren zijn handelsmerk. Hij wist perfect begrippen als glamour en westerse weelde in beeld te vatten. Alles zit hem in de details. Newton nam per fotoshoot heel weinig foto’s en hij maakte ook weinig gebruik van technische snufjes. Alles moest in één keer gebeuren, snel en efficiënt, om de betovering van die ene seconde waarin een pose perfect is, niet te doorbreken.

Een uitgebreide tentoonstelling met meer dan 200 foto’s van Helmut Newton, waaronder een groot deel zwart/wit. Een absolute aanrader.

Wie geen tijd heeft de tentoonstelling in Parijs te zien, kan Newton aan het werk zien, in de DVD Helmut Newton – Frames From The Edge. In 1988 bezocht Adrian Maben de sterfotograaf in zijn woonplaats Monte Carlo en begeleidde hem bij fotosessies in Los Angeles, Berlijn en Parijs. Tijdens deze ontmoetingen kreeg hij een uniek beeld van zijn privéleven en werk. Sterren als Karl Lagerfeld en Catherine Deneuve vertellen uitvoerig over hoe het was om te werken met deze sterfotograaf.

Praktische informatie
Helmut Newton (tot 17 juni 2012)
Grand Palais
Open: dagelijks, behalve dinsdag, van 10u tot 22u. Dicht op 1 mei. Omwille van het grote succes is de tentoonstelling ook ’s avonds open op 24 april tot 22u en op 19 mei tot middernacht (nuits des musées)
Ingang: 11 Euro
Advertenties

One Response to Helmut Newton: een prachtige fototentoonstelling voor iedereen, niet enkel voor fans

  1. S. Janssen schreef:

    Weet iemand of deze fototentoonstelling op 1e en/of 2e Pinkerstdag gewoon te bezichtigen is. M.a.w. of het Grand Palais die dagen gewoon open is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: