Expo in Parijs: Patagonië,het land der reuzen

Patagonia

Patagonia

Verre volkeren en de beelden hierover in het westen door de eeuwen heen, vormt het onderwerp van de tentoonstelling “Patagonia” in het Musée du Quai Branly. Aangezien mijn zus al meerdere malen verkondigd heeft dat ze haar oude dag in dit uiterste puntje van Zuid-Argentinië wil doorbrengen, vond ik dat een bezoek aan deze tentoonstelling niet mocht uitblijven. Het gaat om een kleine expositie, met weinig opzienbarend materiaal. Aan de hand van enkele oude landkaarten, boeken, foto’s en geluidsbanden zien we hoe de inwoners van Patagonië, net na de ontdekking van het land in 1520, afgeschilderd werden als reuzen en hoe geleidelijk aan het beeld van dit verre, vreemde volk wordt bijgesteld om in de loop van de 20e eeuw volledig realistisch te worden.

Maar veel over Patagonië leer je niet en als je de vele negatieve kritiek in het gastenboek leest, dan weet je genoeg. Deze tentoonstelling mist haar doelstelling: het zou een interessant onderwerp kunnen zijn, maar de uitwerking laat te wensen over.

Wat mij het meest is bijgebleven, is de naam Patagonië en waar die vandaan komt. In eerste instantie dacht men dat het te maken had met het eerste gedeelte van het woord, “pata”,  dat in het Spaans voet betekent en men zei dat het ging om een land met inwoners “met grote voeten”.  Later werd dit idee verworpen, want “voeten” wordt dan wel met “pata” vertaald, maar het deel “gon” had geen logische verklaring. Een andere theorie werd geboden door de schrijver Bruce Chatwin in zijn boek “In Patagonia”. Hierin suggereert hij dat Magellaan op zijn boot (1520) een kopie had van “Primaleon van Griekenland”, een boek dat in 1512 gepubliceerd was en dat het verhaal vertelt van ridder Primaleon die naar een ver eiland reist en er oog in oog komt te staan met  “wrede mensen, die rauw vlees eten en huiden dragen”. Onder hen was een monster dat de Grote Patagon heette, die Primaleon met “één steek van het zwaard” velde, vervolgens liet bijkomen om hem mee te nemen en voor te stellen aan zijn koningin. Volgens Chatwin zou Magellaan als eerste de naam Patagon gebruikt hebben en hij zou net als Primaleon het idee hebben gehad om een Indiaan gevangen te nemen en mee te nemen naar zijn geboorteland om hem voor te stellen aan de koning. Voor alle zekerheid nam Magellaan twee inboorlingen mee, maar helaas stierven beiden onderweg. Maar de naam Patagonië bleef.

Enkel pour la petite histoire… In 1490 nam Leonardo da Vinci een 10-jarige jongen in huis, die Giacomo heette. Waar de jongen vandaan kwam, weet men nog altijd niet en waarom hij bij Leonardo kwam wonen al evenmin. Maar, hoe dan ook, na enkele dagen bleek deze jongen een kleine gauwdief te zijn. Toch vormde het geen aanleiding voor Leonardo om kwaad te worden op de jongen. Integendeel, vertederd gaf hij de jongen al snel de bijnaam Salaino, naar een personage uit de toenmalig populaire roman Morgante van Luigi Pulci, waarin Salaino de rol van een kleine vlegel, een duveltje heeft. Maar hierover morgen meer.

Wie zich wil verdiepen in Pagatonië, kan één van volgende boeken raadplegen: >>>

Praktische info:
Musée du Quai Branly, 37, quai Branly, 75007 Paris
Open di, wo en zo van 11u tot 19u en do, vr en za van 11u tot 21u, maandag gesloten
Entrée: 10 Euro
Website: http://www.quaibranly.fr/

 
Advertenties

One Response to Expo in Parijs: Patagonië,het land der reuzen

  1. magnus camps schreef:

    Niet zo ver van mij ; op zo’n 20 km heb je een stadje Ath genaamd , ookwel cité des géant en elke zomer heb je dan daar folklorestoeten met oa grote poppen waar mensen inzitten en mee rondlopen ik geloof dat het met de feesten van de Ducasse is ; ze hebben ook bier Géant genoemd geloof ik., best wel lekker. Louis 14 is daar nog gepasseerd met zijn troepen toen die op oorlogspad ging naar het noorden en toen ook Brussel behoorlijk plat heeft laten bombarderen drie dagen lang , Was een behoorlijk oorlogzuchtig baasje , ook Maastricht heeft er toen aan moeten geloven en de musketier d’Artagnan is daar om het leven gekomen en heeft er nog ergens een standbeeld staan. salukes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: