Op zoek naar de nieuwste Bar à Vins in Parijs

Bar à vin: Vivant

Bar à vin: Vivant

Dat Bars à vin of Caves à manger in Parijs in de mode zijn, wisten we al. Ze groeien momenteel als paddestoelen uit de grond. Op 27 februari jl. publiceerde de krant Le Figaro een lijst van de meest recente openingen. Twaalf in totaal. Ziehier de samenvatting van het artikel.

1. De meest natuurlijke: Vivant

De plaats. Waar hij ook gaat en wat hij ook opent (la Crémerie bij het Odéon, Racines in de Passage des Panoramas), Pierre Jancou heeft altijd een neus gehad voor speciale plaatsen, die net iets meer hebben. Dit keer in een «oisellerie», een ex-vogelwinkel met nog de originele muurtegels en stoelen in formica. Heel geslaagd, met veel charme.

In het bord en het glas. De chef – getatoueerd tot op de kruin – predikt sinds jaren de godsdienst van de « natuurlijke » wijnen. Het aanbod bevat zowel Franse als niet-Franse wijnen en het gemakkelijkste is om je maar gewoon te laten adviseren. De kaart is beperkt, met nadruk op de ingrediënten : culatello, eend rosé met groenten van het seizoen, burrata – die men nu overal serveert, maar nergens zo smeuïg als hier.

Bravo. De volharding in de conceptbewaking werpt zijn vruchten af.

Jammer. Onmogelijk om je te onttrekken aan het systeem van twee services per avond.

Vivant, 43, rue des Petites-Écuries, Xe. Tel.: 01 42 46 43 55. Ellke dag, beh. zaterdag en zondag. Kaart:  50-55€.

2. De meest «pâté maison»: Le Boudoir

De plaats. Een restaurant vlakbij de Champs-Elysées op twee niveau’s, waarbij elke zaal een eigen sfeer heeft: kleine salons op de eerste verdieping, lage tafeltjes en club fauteuils op de begane grond, met vooraan een gedeelte bar met hoge stoelen.

In het bord en het glas. Een ware ode aan de echte goede charcuterie. Hier weet men wat een pâté en croute, millefeuille de foie gras of andere heerlijkheden van het varken betekenen. Wijn per glas, die de sommelier samen met u uitzoekt.

Bravo. Het onthaal door een gemeend aardige, gepassioneerde en enthousiaste ploeg (wat uitzonderlijk is in Parijs). Een veelbelovend begin.

Jammer. Het decor zou beter kunnen. En de desserts (bijzonder lekker zoals de baba au rhum) zijn te duur (11€).

Le Boudoir, 27, rue du Colisée, VIIIe.Tel.: 01 43 59 25 29. Elke dag, beh. zondag. Kaart: 40-50€

3. De meest gourmet: Frenchie Bar à Vins

De plaats. Tegenover de altijd volgeboekte Frenchie (hier een tafel bemachtigen is een ware martelgang), een annexe die bijzonder aanbevelingswaardig is en bovendien kan je er binnen gaan zonder reservering. Wie eerst komt, eerst maalt. Wanneer je vroeg komt, kun je plaats nemen op een van de hoge krukken aan de toog van deze bar van baksteen en donkerhouten balken.

In het bord en in het glas. Net zoals in het moederhuis ertegenover bestaat de korte kaart uit gerechten die produkt, smaak en kleur combineren : burrata, zwarte pens met appel (niet slecht), koolsla van inktvisjes met wortel (miam), varkenskop met purée van selder (een groots moment), enkele hapjes (pastrami, culatello). Enorme keuze aan wijnen (een 60-tal), die per fles of per glas besteld kunnen worden. En om niets te verpesten, ook de prijzen zijn er heel redelijk.

Bravo. De chef, soms hier, soms ertegenover.

Jammer. Het lokaal is heel smal. Maar het goede nieuws : een aanvraag tot uitbreiding is ingediend.

Frenchie Bar à Vins, 5-6, rue du Nil, IIe. Tel.: 01 40 39 96 19. Elke dag, beh. zaterdag en zondag. Kaart: 30-50€.

4. De schattigste: Verjus Bar à Vins

De plaats. Alfred is dood, leve Verjus. Het Amerikaans koppel dat achter het concept van de Hidden Kitchen zit, heeft dit instituut van deze wijk overgenomen en er twee soorten zalen in ondergebracht. Op de eerste verdieping een gastronomisch restaurant. In de benedenverdieping, een mooie gewelfde zaal omgebouwd tot een kleine bar, ideaal om je avond mee te beginnen of af te sluiten.

In het bord en het glas. In de bar worden een soort tapas geserveerd, maar dan de uitgebreidere variant ervan. Soms klaargemaakt in de gastronomische keuken van het restaurant boven, zoals de gegrilde broccoli, met anchovis en citroen.  Ofwel keuze uit gerechten die het midden houden tussen snelle Amerikaanse recepten (gebakken kalfskop met koolsla) en wereldkeuken (magret de canard, ravioli van rode kool en sinaasappel). Enkele wijnen per glas en bovendien flessen van de kaart van het gastronomische restaurant boven.

Bravo. De vriendelijke bediening.

Jammer. De keuze van de wijnen per glas is te beperkt voor een wijnbar.

Verjus Bar à Vins, 47, rue de Montpensier, Ier. Tel.: 01 42 97 54 40. Elke dag, behalve zaterdag en zondag. Kaart: 30-40€.

5. De meest brut: Racines II

De plaats. Na Spring, Yam’Tcha en Régalade, nog een oase van smaak tussen de rue Saint-Honoré en de rue de Rivoli. Dit kleine zusje van Racines uit de Passage des Panoramas heeft een hedendaagse look, werk van Starck. Lange tafels met marmerbladen en een grote open keuken, waar men getatoueerde mannen aan het fornuis ziet werken.

In het bord en het glas. Een uitstekende keuken, met goede basisproducten die slechts minimaal worden bereid : een sla van krokante groenten, mega-entrecôtes Simmenthal, duivelse citroentaarten… Lekkere én biowijnen om dat alles naar beneden te laten glijden. Ook de betere kwaliteitswijnen. Glou!

Bravo. Het succulente vlees, het ideale lokaal.

Jammer. De bediening, iets te cool. De stevige prijzen, de sluiting tijdens het weekend.

Racines II, 39, rue de l’Arbre-Sec, Ier. Tel.: 01 42 60 77 34. Elke dag beh. zaterdag en zondag. Kaart: 40-50€.

6. De meest «dans le coup»: L’Entrée des Artistes

De plaats. Een mix tussen een coctail bar, een cave à manger en een club van habitués die tot diep in de nacht elkaar de twintig plaatsen afpikken, die deze bar beschikbaar heeft. Aan de leiding, een jong duo die precies doorhebben hoe je een geslaagde avond organiseert: geanimeerde conversaties, gedempt licht, soul en hip-hop muziek op de achtergrond .

In het bord en het glas. Een goede famiale bistrotkeuken (worst met purée, foie gras van het huis,…). Maar het interessantste is toch de afdeling wijn. Een bijzonder mooie selectie van wijnen met enkele suggesties op de kaart of meer, als je met de eigenaars ter plaatse praat. De coctails zijn eveneens niet te versmaden (probeer de Chicharito, met verse komkommer, koriander, honing, groene citroen en tequila).

Bravo. Clienteel bestaat uit lekkerbekken en bekendheden.

Jammer. De dure cocktails, maar misschien toch terecht, net zoals de prijzen in de haute couture.

L’Entrée des Artistes, 8, rue de Crussol, XIe. Tel.: 09 50 99 67 11. Elke dag, beh. zondag. Kaart: 30-40€.

7. Het meest « rive gauche » :  La Compagnie des Vins Surnaturels

De plaats. De jonge groep aan het hoofd van de Prescription en Experimental Cocktail Club bevestigt haar talent aan deze kant van de Seine met deze ruimte gewijd aan wijn. Dezelfde sfeer als op hun andere adressen : die van een privéclub met glamour meubels, open haarden en luie fauteuils. Alles om de buurtbewoners hier te verleiden, heel « bon chiq, belle geule ».

In het bord en het glas. Een uitgebreide keuze per glas en per fles (300 labels) met een lichte voorkeur voor Bordeauxwijnen. Het aanbod is niet oninteressant, maar ook niet echt gezocht. De hapjes zijn van het type «wij kennen onze wereld» en spelen op zeker: Iberische ham, burrata, gerijpte kazen, terrine met saffraan.

Bravo. Het glas wijn Mystère (wel 12€ !) waarvan men de fles wint als men het etiket raadt.

Jammer. Niet altijd gemakkelijk om een plaatsje te vinden.

La Compagnie des Vins Surnaturels, 7, rue Lobineau, VIe. Tel.: 09 54 90 20 20. Elke dag. Kaart: 20-30€.

8. De meest «vrienden eerst»: Garde Robe Batignolles

De plaats. Een duplikaat van het oudere broertje bij de Halles is deze cave à manger een ontmoetingsplaats voor vrienden onder mekaar. Ouderwetse muurtegels, bric-à-brac meubilair, allerlei stoelen in verschillende stijlen, een enorme snijmachine op de toog van een vlammend oranje kleur. Sympatiek en pretentieloos (in Parijs !)

In het bord en het glas. Op het leien bord vinden we enkele weinig fantasievolle schotels (kaas of charcuterie), maar wel van gezochte kwaliteit.  De wijn komt van kleine producenten. Of ze nu bio zijn of van wijngaarden met een overdacht landbouwbeleid, de flessen zijn stuk voor stuk ontdekkingen van de eigenaars, die enkel en alleen serveren wat zij zelf lekker vinden.

Bravo. De gemoedelijke sfeer en de oude vynil muziek .

Jammer. De weinig verluchte ruimte, de keuken die niet echt openbloeit.

Garde Robe Batignolles, 2, rue Lamandé (4, rue Bridaine), XVIIe. Tel.: 01 44 90 05 04. Kaart: 20-30€.

9. Het meest wegrestaurant: La Cave Schmidt

Le lieu. Voorheen La Cave de l’Os à Moelle (nog in 201), nu La Cave Schmidt. De naam is veranderd, maar de bar niet. Een toog aan de ingang, twee houten tonnen, krukjes en dan een lange zaal, met flessen tegen de muur en drie lange gastentafels. Helemaal achterin, de keuken.

In het bord en het glas. Een stevige, simpele keuken. De avond dat de journalisten van Le Figaro hier zijn gaan eten, kregen ze een terrine maison met een grote hoop geraspte worteltjes en een paar groente, dan een dagschotel, met de poëtische keuze tussen ingewanden of kabeljauw op zijn Provencaals en vervolgens het huisdessert, dit alles voor 28€ (20€ lunch). Als je alles opeet, zit je goed en ben je buiten voor 43€ (inclusief wijn en water). Het aanbod van wijnen is  behoorlijk uitgebreid (60 etiketten) met ertussen ook enkele biowijnen en bovendien zijn de prijzen die je betaalt, dezelfde als in de betere wijnwinkel.

Bravo. De keuze van de wijnen en de gemoedelijke sfeer.

Jammer. De schotels zijn om het op zijn zachtst uit te drukken, niet erg sexy.

La Cave Schmidt, 181, rue de Lourmel, XVe. Tel.: 01 45 57 28 28. Elke dag, beh. maandag. Formules 20€ (lunch) et 28€ (dîner).

10. De meest Britse: Albion

De plaats. Misschien ken je Fish la Boissonnerie, de bijzonder Britse bar à vins bij het Odeon. Ziehier zijn neefje, opgericht door een deserteur van dit sprankelend adresje uit het VIe. Aangenaam warm houten decor, met een hele muur vol wijnflessen (te consumeren ter plaatse of mee te nemen) en via een raam een mooi zicht op de goed voorziene wijnkelder.

In het bord en in het glas. Een goede keuken die zowel de liefhebbers van de rustieke smaken (kalfslever, aardappelpurée, eendenbout met purée van wortel) als de meer verfijnde (sla van cresson, peer en rode uitjes; filet van brasem, linzen en chorizo…). Behalve het aanbod van wijn per fles, is er een keuze uit een tiental wijnen per glas of karaf.

Bravo. De Cranachan, een schots dessert op basis van gegrilde haver, frambozen, whisky, room en honing.

Jammer. Een beperkt aanbod in de gerechten.

Albion, 80, rue du Faubourg-Poissonnière, Xe. Tel.: 01 42 46 02 44. Elke dag, beh. zondag en maandag. Kaart: 35-40€.

11. De meest natuurfreak: Jaja

Le lieu. Dit adres opende einde 2010 en is de tweede cave à vin van Julien Fouin (Glou). Het is gelegen in een charmante binnenkoer in de Marais. Eenmaal de koetsierspoort voorbij, achteraan in de gang, gaat men zitten aan de houten tafel in een mooi verlichte zaal, vaak vol, met muren van witte steen.

In het bord en het glas. Twee pagina’s van de kaart zijn gewijd aan wijnen per glas (waarbij één uitzonderlijke wijn: Meursault 1er cru, Cornas, Sauternes) en de flessen zijn gerangschikt volgens een origineel en pedagogische concept (gefruit, finesse, zonovergoten, ongewoon, uitzonderlijk, met bubbels of wereldwijnen). De flessen komen van 300 wijnboeren, bio zo vaak als het kan. De inhoud op je bord, dat klassiek mengt met het humeur van de dag en met een kleine tendens tot «quality junk», laat wat te wensen over: indien de Bellota ham met amandel lekker was, was de hamburger te gezouten en de cannelloni gevuld met pompoen en kokosmelk maakte weinig indruk.

Bravo. De grote crus per glas (7 tot 14€ per glas van 8 cl), de lunch voor 16-21€, de tafel voor groepen in de gewelfde zaal beneden, het terras bij mooi weer, de vriendelijke attentvolle bediening.

Jammer. De schotels die niet inspireren, de rekening die te snel oploopt.

Jaja, 3, rue Sainte-Croix-de-la-Bretonnerie, IVe. Tel.: 01 42 74 71 52. Elke dag. Kaart: 40€.

12. De meest rétro: La Machine à Coudes

De plaats. Je zou denken dat je in Parijs was, maar je bent in hartje Boulogne. Meer bepaald in het leuke zaaltje dat einde 2011 geopend werd door Marlène en Thomas, een voormalige boekhandelaar en een ex-juriste bekeerd tot de passie voor gastronomie. Bakstenen muren, industriële verlichting, vintage toog, oude naaimachines omgebouwd tot tafeltjes en bloemetjes behang. De rétro charme heeft het chique cliënteel van west-Parijs weten te overtuigen.

In het bord en het glas. Het aanbod van de wijnen, zo zegt men, is het resultaat van een nauwgezette zoektocht door de twee acolieten zelf naar de beste kleine wijnboeren. Er is geen wijnkaart : de vrouw des huizes geeft raad en prijst haar ontdekkingen aan, die opgesteld staan achter de bar. Haar lievelingswijn ? Een Arbois domaine de la Tournelle met een notensmaak om een schotel charcuterie mee te begeleiden (top,12€) of een côtes-du-rhône M. Richaud met de kazen Bordier (9 €). Op een grote lei, keuze tussen drie dagschotels met aangepaste wijnen (tartare van eend, schouder van zuiglam, gerookte witvis).

Bravo. De charcuterie & kazen en de wijnen, om mee te nemen. De enthousiaste bediening.

Jammer. Slechts twintig plaatsen en enkel drie schotels op de lei.

La Machine à Coudes, 35, rue Nationale, Boulogne-Billancourt (92). Tel.: 01 47 79 05 06. Elke dag, beh. zaterdagmiddag, zondag en maandag. Kaart:20-40€.

En voor wie nog trek heeft in een druppeltje…

Le Siffleur de Ballons. Annexe van het tegenover gelegen Ébauchoir, een «cave à boire et à manger» met een mooie selectie fijne waren (marmelades, honing, pâtés…). 34, rue de Citeaux, XIIe. Tel.: 01 58 51 14 04.

Aux Verres de Contact. Een tweede adres van Blondin, eveneens eigenaar van het uitstekende Jadis (XVe). Verzorgde schotels (eveneens mogelijkheid om halve porties te bestellen), kleine hapjes de hele dag door en een mooie wijnkaart met een breed aanbod. 52, boulevard Saint-Germain, Ve. Tél.: 01 46 34 58 02.

Louvre Bouteille. In een historisch kader, een bar à vin in handen van een ex-MasterChef, die schotels met aangepaste wijnen aanbiedt. Te volgen. 150, rue Saint-Honoré, Ier. Tel.: 01 73 54 44 44.

Advertenties

5 Responses to Op zoek naar de nieuwste Bar à Vins in Parijs

 1. Wow, awesome blog layout! How long have
  you been blogging for? you make blogging look easy.
  The overall look of your web site is fantastic, let alone the content!

 2. There is certainly a great deal to find out about this issue.
  I really like all of the points you made.

 3. kanluxsklep.pl schreef:

  I usually do not leave a response, but I browsed some responses here Op zoek naar de
  nieuwste Bar à Vins in Parijs | Parijs Live. I do have
  2 questions for you if you do not mind. Is it just me or do some of the
  responses look as if they are written by brain dead folks?
  😛 And, if you are writing on other places, I’d like to follow you. Would you list of the complete urls of your social sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

 4. Definitely imagine that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest factor to take note of.
  I say to you, I definitely get irked whilst other people consider issues that
  they just don’t realize about. You managed to hit the nail upon the highest and also outlined out the entire thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 5. luxe vakantiehuisje huren schreef:

  Since the admin of this website is working, no question very rapidly it will be well-known, due to its feature contents.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: