Musée de Montmartre: een oase van rust in het drukke Montmartre

Musée de Montmartre

Musée de Montmartre

Niet ver van de toeristische drukte op de Place de Tertres ligt het idyllische Musée de Montmartre. Het is ondergebracht in het oudste gebouw van de Butte (heuvel), een typisch Frans landhuis met de klinkende naam Hôtel de Rosimond, met aan de voorkant een kleine rozentuin en aan de zijkant een pittoreske wijngaard. Je zou zweren dat je hier in de Provence was, ware het niet dat je vanuit de ramen de heldere contouren van de Notre-Dame en de Eiffeltoren ziet. Aan het begin van de vorige eeuw woonden hier enkele van de grote schilders, die Montmartre zo bekend hebben gemaakt, zoals Renoir, Raoul Dufy, Suzanne Valadon en Maurice Utrillo. Gisteren bezocht ik het museum, een uitstekende timing zo bleek, want de eerste lente hing in de lucht en waar dan beter vertoeven dan in dit kleine paradijsje midden Parijs.

Het museum bestaat uit verschillende verdiepingen waarbij elke verdieping een ander thema behandelt. De rondleiding begint helemaal beneden en eindigt op de bovenste verdieping. Achtereenvolgens vind je afdelingen rond:
– de oorsprong van het gebouw, een abdij;
– de Franse Commune, een kortstondige maar hevige opstand van het volk tegen de regering in 1870, dat zijn hevigste aanhangers in dit deel van Parijs had;
– de schilders die het huis bewoond hebben, zoals de schilder Utrillo en zijn moeder Suzanne Valadon. Naast enkele schilderijen en manuscripten is er een video van 50’ te zien over het leven van Utrillo;
– het ontstaan van affiches in de reclame, met mooie voorbeelden van bv. Toulouse Lautrec;
– de bekende cabarets die Montmartre gekend heeft, zoals Le Lapin Agile, Le Moulin de la Galette, Le Rocher Suisse, Le Divan Japonais en de Moulin Rouge.

De opstelling binnen is ouderwets, maar je gaat niet zozeer naar het museum om elk geëxposeerd stuk afzonderlijk te bekijken, maar wel om er de sfeer te proeven van het bohemienleven van de kunstenaars van Montmartre en die vindt je hier nog steeds.

Praktische informatie

Musée de Montmartre
http://www.museedemontmartre.fr/
12 rue Cortot 75018 Paris
Tel: +33.1.49.25.89.37
email: infos@museedemontmartre.fr
Dagelijks open van 10u00 tot 18u00
Entrée: 8 Euro, gratis audiofoon
Metro: lijn 12 Lamarck-Caulaincourt of Abbesses, of lijn 2 Anvers en dan de funiculaire
Bus : Montmartrobus of bus 80

Een kleine anecdote die Diego Rivera vertelde over wie de vader van Maurice Utrillo was (een geheim dat nooit opgehelderd geweest is):
“Nadat Suzanne Valadon bevallen was van Maurice, ging ze naar Renoir, voor wie ze model had gestaan negen maanden ervoor. Renoir bekeek de baby en zei: “Van mij kan hij niet zijn, zijn kleur is afgrijselijk!” Toen ging ze naar Degas, voor wie ze eveneens model had gestaan. Die zei: “Hij kan niet van mij zijn, zijn vorm is vreselijk!” In een café ontmoette Valadon toen een bevriend artiest die Miguel Utrillo heette en bij wie ze haar hart uitstortte. De man stelde voor de baby naar hem te noemen, want zei hij: “Ik zou maar wat graag mijn naam onder een werk van Renoir of Degas willen zetten”.

Advertenties

3 Responses to Musée de Montmartre: een oase van rust in het drukke Montmartre

  1. Els schreef:

    Heerlijk zo je verslag te lezen Inger; ik zou zo weer naar Parijs willen voor een tijdje. Mijn zus Carla heeft hem via email gestuurd. Goed geschreven en vond die anecdote over de vader van Maurice Utrillo heel leuk.

  2. Chris schreef:

    Eigenlijk schaam ik me een beetje. Zo vaak in Parijs geweest, zo vaak gewandeld in Montmartre, zo vaak gestaan bij Le Lapin Agile en bij de wijngaard……….maar nog nooit in het musée Montmartre geweest. Toch maar eens doen….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: