Philippe Excoffier van l’Auberge du Champ-de-Mars: een ontdekking!

Volgende scène speelde zich af op Brinkley Court, een Engels landgoed uit een voorbije tijd. Bertie Wooster, die meer geld dan verstand heeft, gaat na het diner naar het salon en treft er de vrouw des huizes aan, zijn tante Dahlia, die in alle staten is. Haar kok Anatole heeft net opgezegd.    

“Wàt?” roept Bertie geschrokken.
”Opgezegd. Als gevolg van jouw waanzinnig plan.Wat denk jij wel dat een gevoelige, temperamentvolle Franse kok doet als jij iedereen aanspoort om alle voedsel te weigeren? Ik heb gehoord dat toen de eerste gangen praktisch onaangeroerd in de keuken terugkwamen, zijn gevoelens zo gekwetst waren dat hij huilde als een kind. En toen de rest van het diner er achteraan kwam, concludeerde hij dat dit alles een belediging was met voorbedachte rade en besloot hij zijn portefeuille ter beschikking te stellen.”
“Allemachtig.”
“Zeg dat wel, ja, allemachtig! Anatole dat godsgeschenk voor de maag, verdwenen als dauw aan de roos die ontlook en dat alles door jouw stommiteit…”

Uit: Bravo Jeeves van P.G. Wodehouse

In het boek keert de trotse begaafde kok Anatole na enige verwikkelingen weer terug naar het kasteel. Maar daar geloof ik niets van. Hij zit in Parijs, daar ben ik zeker van. Om precies te zijn in de rue de l’Exposition in het zevende arrondissement. Hij bereidt er dezelfde fantastische gerechten, waarmee hij zijn naam op Brinkley Court maakte, maar met dat verschil dat iedereen er nu van kan genieten.

Chef-kok Philippe Excoffier

Chef-kok Philippe Excoffier

Voor de goede orde: Zijn echte naam is niet Anatole, maar Philippe Excoffier. Meer dan dertien jaar was hij chef-kok aan de ambassade van de Verenigde Staten in Parijs. Drie ambassadeurs lang. Maar met zijn veertigste verjaardag in aantocht, heeft hij besloten deze pagina om te draaien en te gaan voor de realisatie van zijn grote droom: een eigen restaurant.

Zijn zaak, die voorlopig nog de naam van de vorige eigenaar draagt, L’Auberge du Champ-de-Mars, is een chique bistrot in zwarte en grijze tinten en met rode banken tegen de muur. Achter glas heb je zicht op de keuken en op chef Philippe aan het werk, bijgestaan door twee hulpkoks. Philips vrouw doet de zaal, samen met een jong meisje. De sfeer is bijzonder hartelijk en vriendelijk. Later op de avond komt Philippe even langs, om een praatje te slaan met zijn gasten.

De gerechten behoren tot de neoklassieke keuken, met veel aandacht voor vis en schelpdieren en langvergeten groenten, die Philippe ‘s ochtends op de markt van Rungis haalt. Alles wordt op het moment gemaakt en smaakt even heerlijk.  De bereiding is creatief en telkens weer anders. Een absolute aanrader.

Bovendien, de prijs is heel redelijk in verhouding met de kwaliteit. Een driegangen menu kost ’s avonds 32 Euro en nogmaals, het is een echte tractatie.

In samenwerking met Dorothy Stapleton, de echtgenote van ambassadeur Craig Stapleton, bracht Philippe Excoffier in 2009 een boek uit dat een blik werpt op het leven op de ambassade, de diners, de tafelschikking, de menukaarten, de tafelversiering, etc. : “Elegant Entertaining: Seasonal Recipes from the American Ambassador’s Residence in Paris.”

Adres: Auberge du Champ-de-Mars, 18 rue de l’Exposition, 75007 Paris,

Advertenties

2 Responses to Philippe Excoffier van l’Auberge du Champ-de-Mars: een ontdekking!

 1. wendel schreef:

  hallo inger,

  ben jij dat met de kok op de foto?

 2. ingercamps schreef:

  Ja, dat ben ik. Maar de foto is met de verkeerde instelling genomen en heel vaag. Volgende keer dat ik er ga eten, zal ik vragen of we nog een nieuwe foto kunnen maken.
  Groetjes,
  Inger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: