Franse verkiezingen 2012: Dominique de Villepin stelt zich kandidaat voor het behoud van La France

Dominique de Villepin, foto wikipedia

Dominique de Villepin, foto wikipedia

Ook Dominique de Villepin (58) heeft nu zijn kandidatuur voor de komende presidentsverkiezingen in Frankrijk ingediend.  Volgens de opiniepeilingen kan hij slechts rekenen op een kleine 1 procent, maar toch wordt zijn kandidatuur belangrijk geacht.

De Villepin noemt zichzelf niet rechts of links, want hij meent dat de tijd voorbij is om in deze termen te denken. Frankrijk moet als één staat, één natie opkomen voor zijn belangen; er is nu geen tijd voor verdeling onder de bevolking, want iedereen moet zich als één blok wapenen tegen de toenemende beïnvloeding van buiten af. Waar het nu om gaat, is het behoud van de Franse identiteit. De leuze  “Vrijheid, Broederschap en Gelijkheid” vormt de grondslag van de Franse Republiek en hierin liggen de waarden opgesloten die de Fransen in hun hart dragen. De Villepin klaagt vooral de vernederende onderwerping van de Fransen aan de financiële markten aan. Daarnaast wil hij de Fransen het geloof in henzelf versterken. Eén van de programmapunten van de Villepin is het stimuleren van de creativiteit en ondernemingsgeest bij de jonge Fransen. Voor het volledig 20-punten programma, zie >>>.

Voor Sarkozy is de kandidaadstelling van de Villepin een vervelende zaak. In de opiniepeilingen zit de rechtse Sarkozy steevast rond de 4 tot 10 procent onder zijn socialistische tegenstander François Hollande. En in plaats van één front te vormen aan rechterzijde, ontstaat er daar meer en meer versnippering. In het kamp van centrum rechts tot rechts zaten al drie kandidaten: Nicolas Sarkozy van de UMP (hoewel hij officieel zijn kandidatuur nog moet bevestigen), François Bayrou van de Mouvement Démocrate (Modem) en Hervé Morin van de L’Alliance républicaine, écologiste et sociale. Met de Villepin erbij wordt het een strijd tussen gelijkgestemden in plaats van een strijd tegen de grote oppositiepartij, de PS van François Hollande.  En verdeeldheid leidt tot verzwakking.

Wie de polls rond de politieke verkiezingen wil volgen, kan terecht op de website Sondages en France. Daar worden alle polls die in Frankrijk gehouden worden, gebundeld. De grote onderzoeksbureau’s zijn: LH2, Ipsos, BVA, Ifop, TNS Sofres, Opinion-Way en CSA. De meeste onderzoeken gebeuren op vraag van kranten en televisiestations. In het algemeen worden per onderzoek tussen de 600 en 900 personen boven de 18 telefonisch gecontacteerd en gevraad naar hun kiesintenties.

In grote lijnen komen de resultaten van de verschillende bureau’s met elkaar overeen. Koploper is de socialist François Hollande (ca. 32%), gevolgd door Nicolas Sarkozy (ca. 26%). Een stuk lager in het klassement volgt de extreem-rechtse Marine Le Pen (ca. 15%). Voor details, zie verkiezingspolls.

Een heel stuk daaronder bevinden zich de kleinere kandidaten, zoals Jean-Luc Mélenchon, Eva Joly en François Bayrou. Over deze kandidaten wordt regelmatig in de pers gepraat. Ze zullen niet winnen, maar na de eerste ronde in mei zal het belangrijk zijn te weten hoeveel kiezers deze politici achter zich weten te scharen. Want deze politici zullen aangeven wie hun voorkeur wegdraagt in de tweede ronde.  En soms kunnen vele kleintjes één groot maken.

Voor een overzicht van de kandidaten, zie het artikel: Franse verkiezingen 2012, een eerste balans

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: