Carine Brancowitz: grafisch minimalisme

Carine Brancowitz

Grafisch ontwerpster Jenny Stieglitz

Je kent hem nog wel, de vierkleurenbalpen van Bic. De vier kleuren waren: zwart, blauw, rood en groen. Met een klik op een schuifje bovenaan, kon je de kleur van de pen veranderen. Klik, klik, klik,… klonk het de hele tijd, als je met zo’n pen werkte. Deze balpennen waren wat dikker dan normale pennen en daarom niet zo gemakkelijk om mee te werken. Maar Carina Brancowitz heeft hier geen last van. Deze grafische ontwerpster maakt tekeningen, waarbij ze uitsluitend deze vierkleurenbalpen gebruikt. Of, in andere gevallen, balpennen in het algemeen.

De kleuren die gebruikt kunnen worden, zijn beperkt en toch zijn haar tekeningen alles behalve saai. Haar specialiteit zit hem in de details van de lijnen, die ze met eindeloos geduld tot het obsessionele toe, op papier zet. Grafische hoogstandjes, met een heel beperkt medium, het is weer eens wat anders.

Het werk van deze originele Franse grafiste Carina Brancowitz is tot 22 december 2011 te zien in de Dexter Gallery in Parijs, 16 rue Saint-Claude, Paris 75003.

Grafisch ontwerpster Jenny Stieglitz

Grafisch ontwerpster Jenny Stieglitz

De tentoonstelling van Carine Brancowitz zou ik nooit op eigen initiatief uitgekozen hebben. Maar de jonge grafisch ontwerpster Jenny Stieglitz kwam speciaal vanuit Leuven naar Parijs om hem te bezoeken. Ze logeerde enkele dagen bij me thuis en zodoende besloten we samen naar de tentoonstelling te gaan. Het had nogal wat voeten in de aarde, want het was niet duidelijk waar en wanneer de tentoonstelling precies haar deuren zou openen. Maar het lukte ons toch op tijd de informatie te bemachtigen en de artieste ter plekke te aan te treffen. De tentoonstelling is erg klein en amateuristisch opgezet, wat niet weg neemt dat de tekeningen bijzonder zijn.

De uit Houthalen afkomstige Jenny Stieglitz (22 jaar) heeft een kunstopleiding aan de Provinciale Hogeschool Limburg achter de rug en volgt nu Cultuurmanagement aan de  KUL (opleiding van 1 jaar).  Voor haar eindwerk “L’Histoire des Marolles” – een samenwerkingsproject met An Denteneer uit Tessenderlo – ontving ze niet minder dan drie prijzen: de prestigieuze Wanatoeprijs 2011, de Prijs van de Stad Hasselt en de nieuwe C-Mine Student Award. Wie meer wil weten over het werk van Jenny, kan haar eindwerk lezen over het belang van het maken van tekeningen bij archeologische vondsten (met speciale aandacht voor het visueel voorstellen van stenen boren uit het Oude Egypte) of  haar portfolio online raadplegen.

Terugkomend op Carine Brancowitz, onderstaande clip geeft inzicht in hoe deze tekenaarster werkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: