Oude en nieuwe stripverhalen in Rue Dante (Quartier Latin)

Standbeeld Dante van Jean-Paul Aubé

Standbeeld Dante van Jean-Paul Aubé

Op weg naar huis wandelde ik langs een standbeeld, waarin ik de dichter Dante herkende. Hij wordt steevast afgebeeld met een soort middeleeuwse monnikskap met oorkleppen waarover hij een carnavalsmuts draagt. Meestal komt hier overheen dan nog een lauwerkrans. Op welke afbeelding je Dante ook ziet, blootshoofd zul je hem nooit aantreffen. Het standbeeld dat ik zag, beeldt een man uit die de volledige set droeg en ik nam aan dat het dus om Dante moest gaan. Maar ik vond het wel vreemd om midden in Parijs een standbeeld van de Italiaanse dichter Dante te vinden en dus begon ik te twijfelen. Ik liep rondom het beeld om te zien of er ergens een naam gegraveerd stond, maar dat was niet het geval. Noch de naam van de persoon, noch de naam van de beeldhouwer. Het beeld stond er, plompverloren in een groen parkje dat volledig omheind was met een ijzeren hek. Er dichterbij komen lukte niet en dus liep ik weer verder, menende dat ik me vergist had en dat het vermoedelijk om een of andere historische Franse figuur ging.

Toen ik even later een zijstraat insloeg, las ik dat die straat naar Dante genoemd was. Dus, het standbeeld kon toch wel van Dante zijn. Ik ben teruggelopen en heb er deze foto genomen. Het verbaast me dat de gemeente eerst de moeite neemt om een beeld van Dante te laten maken, om hem vervolgens in alle eenzaamheid en anonimiteit te laten verpieteren. Hij verdient meer. Bovendien is er de vraag waarom hij hier staat. Want uit eigen beweging hier naartoe gekomen, is hij niet. Enig zoekwerk levert op dat Dante gestudeerd heeft aan de Sorbonne, die vlakbij ligt, maar zekerheid hierover is er niet en het vormt een twistpunt tussen Franse en Italiaanse historici. Voor de volledigheid, het standbeeld is van de hand van beeldhouwer Jean-Paul Aubé.

Stripverhalen in de rue Dante in Parijs

Stripverhalen in de rue Dante in Parijs

Interessanter is echter de rue Dante zelf. Ik kwam erachter dat deze straat het Mekka is voor liefhebbers van stripverhalen. Je vindt er alle soorten strips (meest in het Frans), comics, maar ook kleine gadgets, poppetjes en andere artikelen die direct verband houden met strips. Met het succes van de film over Kuifje – nu beter bekend onder de naam Tintin – is een bezoek aan deze straat misschien een idee.

Rue Dante :
– Librairie Gaël : Comics (nieuw, tweedehands, afgeleide produkten) et strips
– Aaapoum Bapoum : strips en manga (Japanse strips)
– Hayaku Shop : Manga (Japanse strips)
– Little Tokyo : Manga (Japanse strips)
– Album : 2 winkels in deze straat, een met strips, de ander met manga (Japanse strips)
– Pulp’s Comics : Comics

De echte fans van strips, kunnen ook nog op volgende adressen terecht:  
– BDNet:2 winkels (26 Rue de Charonne 11e en 36 Boulevard de Charonne 20e). Tempels van de stripverhalen in Parijs. Zo’n beetje de meest gerenommeerde winkels voor strips in Parijs…
– Manga Toys: een goede winkel op 11 Rue Keller 11e arr. voor de fans van mangas. Groot aanbod van  nieuwe en tweedehands mangas en tevens CD, DVD’s
– Arkham Comics: een gespecialiseerde boekhandel in Comics (7 Rue Broca, 5e arr.), gehouden door echte kenners…
– Gibert Joseph: 5 Place Saint-Michel, 5e arr., bijzonder grote tweedehands boekhandel in Parijs met 8 winkels rond de Place Saint-Michel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: