De metamorfose van de Eiffeltoren in een Levensboom

Vertigo - © Bernadette Mergaerts
Vertigo – © Bernadette Mergaerts

Twee weken geleden kreeg ik een foto opgestuurd van een vriendin, die de Eiffeltoren met de trappen beklommen had om haar hoogtevrees te overwinnen. Vertigo was het opschrift van de foto. Binnenkort zal ze een andere manier moeten vinden om van haar hoogtevrees af te komen, want er loopt een project om de Eiffeltoren volledig te bedekken met planten en van binnenuit zal je niet meer naar buiten kunnen kijken, tenzij vanaf de terrassen op de 1e en 2e verdieping of vanaf de top.   

Het is een opmerkelijk idee: de Eiffeltoren volhangen met 600.000 planten, volgens het systeem van de verticale tuinen, waar Parijs een soort patent op heeft (zie artikel). De Eiffeltoren, als grootste boom ter wereld. Parijs als meest ecologische stad ter wereld. De Franse kranten staan er vol van en ondertussen heeft het nieuws zich ook al naar het buitenland verspreid. Het is gedurfd, want is het kenmerk van de Eiffeltoren juist niet de combinatie van het koude metaal en haar extreem elegante vorm? Loopt men niet het gevaar met de planten dit subtiele evenwicht te verstoren? De Eiffeltoren, hét embleem van Parijs, het meest bezochte monument van de stad, met jaarlijks meer dan zeven miljoen toeristen, geef toe, het is spelen met vuur.

Toch kadert het plan in de algemene visie van burgemeester Bertrand Delanoë om van Parijs een groene en leefbare stad maken. De Velib, de Velauto, de parken veranderen in tuinen, de bijzondere kerstverlichting,… het zijn allemaal ideeën, die uit zijn hoed komen of die hij voor 100% steunt. Urbanisme en ecologie zijn zijn stokpaardjes. Het zijn tenslotte de mensen die een stad maken en niet omgekeerd. Er zit wel wat in. Anders krijg je steden, die enkel nog hun nut hebben als openbare luchtmusea: mooi, maar zonder ziel.

Het plan in cijfers:
– 600.000 planten;
– 378 ton extra belasting op de toren (momenteel is men aan het testen of de toren dit gewicht kan houden);
– 72 miljoen Euro (een samenwerkingsproject tussen industrieel planbureau Ginger, parkeergarages Vinci en Architect Claude Bucher).

Het project loopt over een kleine vijf jaar:
– tot juni 2012: kweken van de plantjes in een kwekerij;
– van juni 2012 tot januari 2013: vasthangen van de jonge plantjes aan de Eiffeltoren;
– van februari 2013 tot januari 2014: groei van de planten aan de toren tot de volledige bedekking ervan;
– 2014 en 2015: volledig effect van het project in al zijn glorie;
– van februari 2016 tot juni 2016: verwijderen van de installatie.

Dus, als alles doorgaat en volgens planning verloopt, zullen we met kerst 2014 in Parijs de grootste kerstboom ter wereld mogen aanschouwen. Dat lijkt me wel de moeite!  

Bernadette Mergaerts is geografe van opleiding, brandmanager van beroep en fotografe uit passie. En tussen dit alles door is ze de enthousiaste meertalige gastvrouw van haar zonnige Bed&Breakfast Le Flat (90Euro/nacht) aan de vijvers van Elsene in Brussel.
Advertenties

2 Responses to De metamorfose van de Eiffeltoren in een Levensboom

 1. Chris schreef:

  Mooie informatie, compliment Inge.
  Maar wat een geweldig plan! Kan echt niet wachten tot het klaar is. Hoe komen ze elke keer weer op dit soort ideeën. Misschien is Musée Quai Branly wel een soort van inspiratie geweest. Wel jammer dat het ‘maar’ 5 jaar duurt!

  t’ Is trouwens in dit geval maar goed dat Gustave niet meer leeft, kan me namelijk niet voorstellen dat hij het had goedgekeurd.

  mvg
  Chris
  http://www.parijsmijnstad.nl

 2. Snel naar de trappen van de Eiffeltoren voor het te laat is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: