Paris al dente! De beste Italiaanse restaurants van Parijs bijeengebracht in één gids

 

Waar vind je de lekkerste Italiaanse restaurants van Parijs? Een moeilijke vraag waar ik zelf al twee jaar tevergeefs een antwoord op probeer te vinden. De meeste Italiaanse restaurants brengen een mengeling van Italiaanse en Franse keuken: ze serveren het hoofdgerecht samen met pasta, gebruiken room voor de saus, voegen overal kaas aan toe,…  en de prijzen zijn steevast aan de hoge kant. Kortom, elke keer dat ik een Italiaans restaurant bezocht, liep dat tot nog toe uit op een ontgoocheling.

Gisteren dacht ik even de sleutel gevonden te hebben: Stefano Palombaro, Italiaans schrijver in Parijs, stelde zijn nieuwste boek voor: Paris Al Dente. Het bevat de beste Italiaanse adressen in Parijs, gaande van restaurants tot pizzeria’s, traiteurs, kruideniers en ijssalons. In totaal een 150 leuke adressen in een gidsje bij elkaar, bijeengesprokkeld dóór een Italiaan en vóór de Italiaanse gemeenschap in Parijs. Authentieker kan niet.

Voor wat de restaurants betreft, de lijst bevat er 82, met een Coup de Coeur, een liefde op eerste gezicht, voor de 10 beste. Eén van deze restaurants heb ik gisteren meteen uitgeprobeerd, bij wijze van test. Het ging om het restaurant Casa Bini in het 5e arrondissement. In het boekje lees ik dat het restaurant opgericht werd door de Toscaanse Anna Bini die destijds in de modewereld werkte en voor haar werk regelmatig naar Parijs moest. Ze betreurde het dat er geen restaurant was, waar ze haar Italiaanse lievelingsgerechten kon eten en besloot zelf dan maar een dergelijk restaurant te openen. Vandaag wordt het restaurant geleid door haar zoon Simone. Het restaurant brengt de originele Italiaanse keuken, de verse ingrediënten zijn daadwerkelijk vers van de dag en de rest wordt rechtstreeks uit Italië ingevoerd. Er is een kleine vaste kaart waarop de voorgerechten en desserts staan en een dagelijks wisselende kaart met erop de pasta’s en hoofdgerechten. Prijzen schommelen rond de 25 Euro. Dit is in grote lijnen het commentaar uit de gids.

Mijn reactie hierop na in het restaurant te zijn gaan eten: het interieur van het restaurant doet denken aan een Toscaanse boerderij, met houten balken tegen het plafond, een vloer van terracottategels, zwart/wit foto’s tegen de muur en voor de afwerking designverlichting. Bijzonder smaakvol en sfeervol. Het restaurant zat vol, op een dinsdagavond, en het leek me dat dit geen uitzondering was. Dus, op dat vlak een aanrader. Ik zat net naast het tafeltje waarop de kok alle borden klaarzette, vooraleer ze naar de tafels werden gebracht en had dus een goed zicht op wat er zoal geserveerd wordt. De ingrediënten zijn vers en de schotels mooi verzorgd. De pasta’s zijn uitstekend klaargemaakt, al dente, zoals het moet, en de risotto had een mooie glans. Er zijn maar weinig mensen die een vis- of vleesschotel bestellen, de meesten houden het bij een voorgerecht en een pasta of risotto, met eventueel een dessert na. Ook mijn voorgerecht, een tartaar van zalm, was lekker en bijzonder vers en het hoofdgerecht, pasta met broccoli, smaakte uitstekend. Al bij al, dus een goede ervaring. Het restaurant heeft mijn inziens twee minpunten: er wordt bijna geen aandacht besteed aan de hoofdgerechten van vlees of vis, en de veel te hoge rekening. Mét wijn inbegrepen, kwam de rekening neer op 75 Euro per persoon. Dat is 25 Euro meer dan wat ik normaal voor een gelijkaardig setting en bediening zou betalen. Ik erger me eraan dat er een onevenredige verhouding is tussen de kost van het eten (pasta en risotto zijn geen dure ingrediënten!) en de prijs die men ervoor vraagt. Is Casa Bini een coup de coeur waard?  Misschien wel, maar mijn wens om een goed Italiaans restaurant te vinden voor een redelijke prijs is ermee nog niet ingelost. Wellicht zal ik de andere coups de coeurs moeten uittesten, vooraleer het definitief op te geven.

De 10 beste Italiaanse restaurants in Parijs, de coups de cœurs, zijn:  
– Mori Venice Bar, 2, rue du 4 settembre, 75002 Paris
– Salumeria Rossi & co, 10, rue Mandar, 75002 Paris
– Casa Bini, 36, rue Grégoire-de-Tours, 75006 Paris
– NoLita, 1, avenue de Mattignon, 75008 Paris
– Caffè dei Cioppi, 159, rue du Faubourg St. Antoine, 75011 Paris
– Casa Vigata, 44, rue de Léon-Frot, 75011 Paris
– La Trottinette, 23, rue de la Fontaine-au-Roi, 75011 Paris
– Rino, 46, rue Trousseau, 75011 Paris
– Sardegna a Tavola, 1, rue de Cotte, 75012 Paris
– Fontana Rosa, 28, boulevard Garibaldi, 75015 Paris

De beste pizzeria: O’Scia, 44, rue Tiquetonne, 75002 Paris

Het lekkerste ijs :
– Mary, 1, rue Charles François-Depuis, 75003 Paris
– Pozzetto, 39, rue du Roi-de-Sicile, 75004 Paris
– Gelati d’Alberto, 45, rue Mouffetard, 75005 Paris
– Grom, 81, rue de Seine, 75006 Paris
– Amorino, 47, rue Saint-Louis-en-l’Ile, 75004 Paris

En niet te vergeten, de beste Italiaanse bars:
– Miroglio Caffè, 88, rue Saint-Martin, 75004 Paris
– Pozzetto, 39, rue du Roi-de-Sicile, 75004 Paris
– La Terrazza, 1, avenue de Mattignon, 75008  Paris
– Bambolina Caffè, 13, rue de Rougemont, 75009

Paris al dente, geschreven door Stefano Palombari en uitgegeven door Editions Parigramme, is te koop bij La Libreria (89, rue du Faubourg Poissonnière, 75009 Paris). 12 Euro.

Advertenties

One Response to Paris al dente! De beste Italiaanse restaurants van Parijs bijeengebracht in één gids

  1. […] elke keer dat ik een Italiaans restaurant bezocht, liep dat tot nog toe uit op een ontgoocheling.Via parijslive.wordpress.com Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: