Een leuke tip voor een lunch: Le marché des Enfants-Rouges in de Marais

De weeskinderen, les Enfants-Rouges

De weeskinderen, les Enfants-Rouges

De rode kinderen, waar de naam van deze markt naar verwijst, heeft niets te maken met roodkapje. Honderden jaren geleden stond hier een weeshuis, waar de kinderen een rood manteltje droegen als uniform, rood naar de kleur van christelijke liefdadigheid.

Vandaag is op deze plaats een overdekte markt. Men zegt dat het de oudste markt van Parijs is. Naast een beperkt aanbod van eetwaren (fruit, groenten, vis en vlees, bloemen), vind je er vooral een groot aantal eetstalletjes, met gerechten uit alle hoeken van de wereld: je kan er kiezen tussen een bruschetta, een osso-bucco of een cous-cous royale, een vegetarische schotel of een vis op zijn Japans. Het eten moet je zelf afhalen aan de standjes en je kan het opeten aan kleine tafeltjes en stoelen. De rommelige, levendige sfeer die markten zo kenmerkt, is behouden, alleen staan er naast venters, koks met hun hulpjes. Erg  gezellig, lekker en betaalbaar.   
Nederlandse gids Ineke Louiche in de Jardin des Oiseaux

Nederlandse gids Ineke Louiche in de Jardin des Oiseaux

Net langs de markt is er een piepklein moestuintje, Le Jardin des Oiseaux, dat uitstekend onderhouden wordt. Buurtbewoners houden zich hiermee bezig. Als het poortje openstaat, kun je er even binnenlopen en met wat geluk wordt je een tuinschaar in je handen geduwd, waarmee je wat salie, peterselie of een trosje tomaten kan afknippen. Dit tuintje was vroeger een kleine wei waar enkele koeien stonden, die voor de levering van de melk voor de wijkbewoners moesten zorgen. La campagne… midden in Parijs.

Estaminet Enfants-Rouges

Estaminet Enfants-Rouges

Wandel je langs de tuin iets verder door, dan kom je in een kleine straat, rue de Beauce, waar op nr. 9 l’Estaminet des Enfants-Rouges ligt, helaas voor het moment in de stijgers, maar wel open.
Deze bar à vin staat bekend voor zijn uitgebreide wijnkaart en het enthousiasme van de eigenaar, die onafgelaten op zoek is naar nieuwe wijnen en producenten. Op het menu de klassieke Franse bistrokeuken. De bediening schijnt een beetje snel en onverschillig te zijn, heb ik gelezen. Maar zelf ben ik er nog niet gaan eten en kan dit dus niet bevestigen.

Praktische info
Marché des Enfants-Rouges, 39 rue de Bretagne, 75003 Paris, Metro : République
Open van dinsdag tot zondag (de markt is dicht van 13u-16u, maar de eetstalletjes zijn dan open).
Officiële site: Marché des Enfants rouges
Officiële site: Estaminet des Enfants-Rouges

Bronnen
– De Nederlandse gids Ineke Louiche neemt me regelmatig mee naar leuke buurten in Parijs, plaatsen die voor veel toeristen nog onbekend terrein zijn. Meer over haar en Nederlandtalige gidsen in Parijs, zie >>>
– Voor de hele geschiedenis en foto’s van de marché Enfants-Rouges, zie >>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: