Zaterdagnacht van 1 op 2 oktober viert Parijs haar 10de Nuit Blanche

Als je wil slapen op de nacht van 1 op 2 oktober kun je beter niet naar Parijs komen, want vanaf 19 uur tot diep in de nacht zal de stad bruisen van energie. Het initiatief Nuit Blanche,  opgericht om cultuur en publiek dichter bij elkaar te brengen, is aan zijn 10e editie toe en staat dit maal in het teken van de Tijd. Hoe ervaren we de tijd, hoe lang duurt iets of hoe vluchtig is de tijd? Hoe verhoudt het heden zich ten opzichte van het verleden of de toekomst? Een dertigtal hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, zowel aankomend talent als gevestigde namen, nemen deel aan dit groots opgezet project. Honderden musea, kerken, scholen, publieke gebouwen, tuinen, cafés en restaurants blijven deze nacht open en organiseren de meest uiteenlopende projecten.

 Voor het volledige programma, zie Nuit Blanche. Je hebt misschien wel al een hele nacht nodig om het programma door te nemen, want het gaat hier om een lijvig document van 51 pagina’s. Het is misschien gemakkelijker om ’s avonds direct naar één van de informatiepunten te gaan, waar men je alles zal vertellen over hoe en waar je moet zijn. De informatiekiosken staan op:
– D’hôtel de Ville, Metrostation Hôtel de Ville (lijn 1, 7 en 11), open van 14u tot 6u
– Metrostation Pigalle, uitgang boulevard de Clichy (lijn 2 of 12), open van 18u tot 6u
– Square des Batignolles (rue des Moines), metrostation Rome (lijn 2), open van 18u tot 6u
– Place Suzanne Valadon (aan de voet van de funiculaire), metrostation Anvers (lijn 2), open van 14u tot 6u.

De artistieke verantwoordelijken van de organisatie Nuit Blanche, Alexia Fabre en Franck Lamy, doen volgende suggesties. 

1) Kunstenaar Pierre Ardouvin heeft zijn inspiratie gehaald bij Purple Rain, het liedje van Prince (1984) en de gelijknamige film gerealiseerd door Albert Magnoli. De binnenkoer van het Hôtel Albret werd omgetoverd in een heuse set en de bezoekers worden uitgenodigd om onder een fijne purperen regen begeleid met muziek te wandelen… met een paraplu in de hand.

2) Op de binnenkoer van de Bibliothèque Historique van de Stad Parijs stelt Vincent Ganivet een immense sculptuur tentoon, die zo groot is dat hij de indruk geeft op elk ogenblik te kunnen breken.

3) Op twee passen van de Sacré Cœur, in het Gymnasium Ronsard, heeft het collectief BGL een groot houtvuur gemaakt, waarin gekleurde stukken stof verwerkt zitten. Door middel van licht en ventilatoren wordt het branden van het vuur geïmiteerd.

4) In het theater Saint-Georges projecteert Mircea Cantor haar video The landscape is changing (2003) over de manifestaties in Tirana en de kracht van beelden.

5) In de tuinen van het Musée de Montmartre: Tussen droom en utopie, een reeks van video’s, gerealiseerd door de jonge Finse artiest Antti Laitinen. Het werk straalt ironie en absurditeit uit.

6) Christian Boltanski heeft speciaal voor deze gelegenheid een toneelstuk geregisseerd met de naam : Demain le ciel sera rouge. Thema is een orakel. Voorstelling in de zaal van het theater l’Atelier.

 7) In het oude houten theater van het Lyceum Jacques Decour, brengt het Engelse collectief Semiconductor twee videos: Black Rain (2009), gerealiseerd aan de hand van brute beelden van twee satelieten van de Nasa, en Heliocentric (2010), gemaakt vertrekkende van beelden van de zon. Een onderdompeling in de oneindige grootheid van onze constellatie… ideaal voor deze Nuit Blanche 2011.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: