Apps over Parijs voor de iPad

Opgelet: laatste bijwerking op 21 september 2011!

Een kleine maand geleden heb ik een iPad gekocht en ik ben er bijzonder enthousiast over.  Maar een lofrede afsteken over de iPad is niet mijn bedoeling hier, daar zijn honderden andere kanalen voor. Toch wil ik even kwijt dat wie van nature uit wat lui is met het bijhouden van e-mails, contactadressen en agenda, met de iPad geholpen is, want alles werkt heel snel en is erg gebruiksvriendelijk. Bovendien is de iPad compatibel met andere systemen, ondanks de vele kritiek die je hierover leeest. Maar genoeg hierover.

Dagelijks verschijnen er nieuwe apps voor de iPad en één van de eerste zaken die ik me afvroeg, was welke apps er over Parijs bestaan en welke apps handig kunnen zijn, als je enkele dagen naar Parijs gaat. Hier een overzichtslijstje. Ik heb zoveel mogelijk gezocht naar Nederlandstalige Apps of heel gemakkelijk te gebruiken Engelstalige. Ik heb ze zelf nog niet allemaal gedownload, deels wegens tijdgebrek en deels omdat het me teveel zou kosten, want niet alle apps zijn gratis. Sommige apps zijn gemaakt voor de iPhone en ook te gebruiken op de iPad, andere apps werden specifiek voor de iPad ontworpen.

Deze lijst werd opgesteld op 14 september 2011 en zal regelmatig worden aangepast. Indien er apps zijn, waarvan u vindt dat ze erbij zouden moeten staan, graag een seintje. Er zijn ook apps over Parijs die ik niet interessant vond, die heb ik uit het lijstje hier weggelaten.

De apps zijn onderverdeeld in volgende rubrieken:
– Toeristische info, musea, slapen, eten & drinken
– Verkeer en weer
– Algemene hulp-apps

Toeristische info

1. 100% Parijs (Nederlands)
100% Parijs is volledig offline te gebruiken. Je hebt dus altijd een plattegrond bij de hand en kunt met de Ipad in de hand navigeren door de stad, zonder dat er roamingkosten aan te pas komen. Er zijn wandelroutes waarmee je de stad als een echte local kunt ontdekken. Via de offline navigatie vind je alles wat je moet kennen in de stad, zoals leuke winkeladressen, restaurants en bezienswaardigheden. Bij elk adres staat een beschrijving, foto en nuttige details, zoals website of locatie op de kaart. €6,99.
bron: http://itunes.apple.com/be/app/100-parijs/id405006921?mt=8

2. Parijs voor Kids (Nederlands)
Parijs voor Kids is een spannende reisgids voor kinderen vanaf 8 jaar. Bezoek de populaire buurten en attracties en leer van alles over de geschiedenis van de stad. Info over parken, interessante wijken, musea, wetenschap, architectuur, sport, transport, eten, bezienswaardigheden, ontspanning en winkelen. Parijs voor Kids is geschikt voor thuis en op reis. Kenmerken: 80 pagina’s informatie over de stad, grappige en onbekende feitjes, puzzels en spelletjes. Rond de 7 Euro.
bron: itunes apple store – http://itunes.apple.com/my/app/parijs-voor-kids-dutch-for/id438086044?mt=8

3. GoGoParis (Engels)
Engelstalige gids met uitgebreide info over eten, drinken, winkelen en musea in Parijs. Is een iPhone app. Ziet er leuk uit, met vrolijke kleuren. Er is een offline map beschikbaar en je kan zoeken op bv. budget slapen en eten, op laat open, vintage, wifi,… Krijgt goede beoordelingen in de pers. Prijs: 4,99 Euro.
bron: http://parisapps.paris.fr/content/gogoparis-0

4. Guide Michelin (Frans, Engels, Duits, Italiaans, Spaans)
Deze electronische versie van de Guide Michelin is een iPhone app. De app is interactief en je kan bijvoorbeeld zoeken op restaurants vlakbij. Zoeken mogelijk op alle criteria die de papieren gids biedt, zoals op sterren, op goede verhouding prijs/kwaliteit. De app geeft betrouwbare informatie, maar werkt nogal langzaam. Meer dan 5 Euro. Je kan ook een app nemen voor Parijs alleen, die 3,99 Euro kost.
bron: http://parisapps.paris.fr/content/guide-michelin

5. Free & Frugal Paris (Engels)
Engelstalige gids, die op regelmatige tijdstippen à jour wordt gezet en info geeft over waar je in Parijs lekker en goedkoop kan eten, drinken, uitgaan, etc. Geeft vooral de bargains die je ergens kan krijgen. Gericht op jong publiek. Prijs: 2,39 Euro. 
bron: http://parisapps.paris.fr/content/free-frugal-paris

6. Paris Cafés (Engels)
Engelstalige gids voor de 100 leukste café’s in Parijs. Beoordeling is positief, met mooie foto’s en goede betrouwbare informatie. Tussen de 1,5 en 5 Euro.
bron: http://parisapps.paris.fr/content/paris-caf%C3%A9s-1

7. 400 lieux branchés (Frans)
De Nouvel Observateur brengt enkele keren per jaar een dik tijdschrift uit met de adressen van de meest trendy restaurants, bars, clubs, etc. van Parijs. Deze app is een electronische versie van de papieren uitgave. Dus niet interactief, maar de info is wel heel waardevol. Enkel beschikbaar in het Frans. Interessant voor wie wat langer in Parijs blijft. Tussen de 1,5 en 5 Euro.
bron: http://parisapps.paris.fr/node/35

8. Louvre (Engels)
Engelse rondleiding door het Louvre langs 25 grote kunstwerken. Mooie grafische vormgeving. Tussen de 1,5 en 5 Euro.
bron: http://parisapps.paris.fr/content/my-museum-le-louvre-english-version-0

9. Cool Paris (Engels)
Uitgeverij TeNeues Digital Media geeft een iPad versie uit van de papieren uitgave. De foto’s zijn van prachtige kwaliteit, maar als leidraad voor een verblijf in Parijs is de app erg mager. De app is gratis.
bron: http://itunes.apple.com/be/app/cool-paris/id429975799?l=nl&mt=8

10. Paris on Foot (Engels en Frans)
Bondig overzicht van alle bezienswaardigheden in Parijs: kerken, bruggen, musea, tuinen,… Geen tips, enkel informatief, zakelijk. Saai, maar wel heel overzichtelijk. De app is niet interactief en de kaart onderaan het scherm is erg klein en moeilijk te gebruiken. Gratis. Samengesteld door Henri Aguesse.
bron: http://itunes.apple.com/be/app/paris-on-foot/id418308612?mt=8

11. Parijs reisgids Cityscouter (Nederlands)
Deze app is een zware applicatie en het downloaden ervan duurt enkele minuten. De app valt bij gebruik tegen. De teksten lijken vaak automatisch vertaald en missen dan duidelijkheid. Ze inspireren niet. Soms is de tekst niet vertaald en in het Engels. Het aanbod van restaurants is beperkt en richt zich op de duurste restaurants van Parijs. Gekoppeld aan een evenementenkalender, maar ook dit staat nog niet goed op punt.
Positief is de goede kaart van Parijs met bijhorende metro- en busplannen. Prijs: 2,99 Euro.
bron: http://itunes.apple.com/nl/app/parijs-reisgids/id375664105?mt=8

12. Paris Travel guide (Engels)
Uitgever Triposo brengt deze gratis Paris Travel Guide uit. Het is een app, die zijn informatie haalt van Wikipedia, Wikitravel, World66, Open street maps, DMO en Chef Moz. De app is een amalgaam van informatie zonder visie, zonder doelgroep. Niet meer dan een cut and paste app met eindeloos lange teksten.
bron: http://itunes.apple.com/hr/app/paris-travel-guide-by-triposo/id430542593?mt=8

13. Patrimap (Frans)
Deze app, uitgegeven door de Mairie de Paris, is gratis. Ze geeft een aantal wandelingen door Parijs en een overzicht van het hele patrimonium van Parijs. Gericht op wie heel veel over Parijs wil weten, heel gedetailleerd. De app werkt interactief. 
bron:  http://itunes.apple.com/us/app/patrimap/id390146108?mt=8

14. Fotopedia – Fotonauts
Een gratis app met prachtige foto’s over Parijs, maar als gids niet praktisch.
bron: http://itunes.apple.com/ca/app/fotopedia-paris/id427149531?mt=8

15. Paris 2Go (Engels)
Uitgever Tymon geeft voor 1,59 Euro een offline kaart met een cityguide en een metromap. 600 artikels, 10.000 straten.
Het gaat om een heuse iPad app, die offline te gebruiken is. Maar de informatie is vooral afgetapt van Wikipedia. Het gaat om een snelle cut and paste versie, gemaakt zonder duidelijke doelgroep voor ogen. Vergelijkbaar met app nr. 12.
bron: http://itunes.apple.com/be/app/paris-2go/id316996121?mt=8

16. 700 City Maps, waaronder Parijs (Engels)
Uitgever Dubbele.com geeft een gratis app waarop het metroplan van Parijs te zien is. Wil je meer hebben dan dat en het hele stratenplan downloaden, kost het 2,39 Euro. Op de kaart staan alle straatnamen, parkings, musea en nog veel meer.
De app is offline te gebruiken. Zeer goede kwaliteit, maar het is een gedetailleerde kaart met wat praktische adressen, meer niet, geen gids. De app doet ook een tracking van waar je geweest bent en je kan ermee je auto terugvinden, mocht je vergeten zijn waar je hem geparkeerd had.
bron: http://itunes.apple.com/be/app/700-city-maps/id381920038?mt=8

9. Uitgebreide lijst van apps over Parijs
Voor een uitgebreide lijst van alle apps over Parijs (verkeersdrukte, taxi’s, luchthaven, metro- en treinverkeer, condoommachines, gouden gids, musea en nog veel meer), zie de lijst die de Parijse site Paris.fr bijhoudt. In deze lijst vooral Franse apps en enkele Engelse. Geen Nederlandstalige apps.
bron: http://parisapps.paris.fr/apps/Apple

Verkeer en Weer

1. Google Earth (Engels)
Google Earth is een applicatie waarmee u virtueel over de wereld kunt vliegen en satellietbeelden, landkaarten, luchtfoto’s en 3D-gebouwen kunt bekijken. Door een adres of een plaatsnaam in te toetsen zoomt Google Earth vanuit de ruimte in op die locatie. Google Earth biedt voor Parijs ook een Street View functie. Hiermee kunt u virtueel door de stad lopen en de omgeving bekijken aan de hand van foto’s. Google Earth is ook beschikbaar voor webbrowsers en mobiele telefoons, maar de applicatie is extra indrukwekkend op de iPad. Gratis in de iTunes winkel.
Bron: http://itunes.apple.com/us/app/google-earth/id293622097?mt=8

2. Buienradar (Nederlands)
Geeft info over het weer en of het gaat regenen of niet. Ik dacht dat deze app ook info over Parijs geeft, maar moet dat nog checken. Gratis app.
Bron: http://itunes.apple.com/nl/app/buienradar-nl/id283912026?mt=8]Buienradar.nl[/url
Opmerking: Indien Parijs er niet op staat, is er een Franstalige site die deze info specifiek over Parijs geeft.
Bron: http://parisapps.paris.fr/content/m%C3%A9t%C3%A9o-paris

3. Paris Metro
Practische app over het metrosysteem van Parijs. Vooral handig voor wie in Parijs woont. Goed en gemakkelijk navigeerbaar. Prijs: 0,79 Euro.
bron: http://itunes.apple.com/be/app/metro-paris-subway/id297404959?l=nl&mt=8

Algemene Hulp apps

1.Shazam
Hoor je een leuk Frans liedje in een winkel, een bar of een hotel en wil je weten hoe het heet en wie het zingt?  Shazam is een app die als het ware luistert naar muziek, om vervolgens het nummer te herkennen. Ooit is Shazam begonnen als leuke app voor op feestjes, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een muzieknetwerk met miljoenen gebruikers die audi2o ‘taggen’ en delen. Met meer dan acht miljoen in kaart gebrachte nummers is Shazam perfect om nieuwe muziek te ontdekken. Je krijgt direct meer informatie over de artiest en kunt het nummer direct aankopen of delen met jouw vrienden op Twitter of Facebook. Een zeer handige gratis app.
bron: Macworld – http://macworld.nl/ipad/89682432-beste-ipad-apps-muziek/3.html

2. NOS – teletekst
Snel op de hoogte blijven van het nieuws in Nederland? De app van de NOS-teletekst heeft een identieke layout aan teletekst op Nederland 1, 2 en 3, waardoor de app vertrouwd overkomt. Onder in beeld zijn vier knoppen te vinden waarmee je snel kunt schakelen tussen verschillende tabbladen. Vanaf het homescherm kun je bijvoorbeeld kiezen uit nieuws, sport, tv gids en weer. Daarnaast zie je in de bovenbalk op welke pagina je momenteel bent. Door op dit cijfer te klikken kun je een nieuwe pagina oproepen. De app is erg gebruiksvriendelijk en doet wat je van teletekst verwacht. NOS Teletekst is gratis in de App Store te downloaden.
bron: Macworld – http://macworld.nl/ipad/26399385-beste-ipad-apps-nieuws.html

3. RTL-nieuws
Wil je op reis de beurs volgen? RTL Nieuws is de app van het gelijknamige nieuwsprogramma op RTL4. In de app kun je het laatste nieuws uit zowel het binnen- als buitenland lezen. Daarnaast zijn de nieuwsvideo’s van RTL Nieuws beschikbaar en kan de live videostream van RTL 24, die uitzendingen van RTL Nieuws, RTL Z, Editie NL en RTL Boulevard bevat. RTL Nieuws voor 79 eurocent in de App Store te koop.
bron: Macworld – http://macworld.nl/ipad/26399385-beste-ipad-apps-nieuws.html

4. SketchBook Pro
Jij of je kinderen willen een snelle schets maken van een leuk hoekje, een mooie poort, een gezellig café? SketchBook Pro is de beste schilder- en tekenapplicatie voor de iPad. De iPad is zeer geschikt voor schetsen uit de vrije hand, maar de ware kracht van SketchBook Pro is dat het dezelfde engine gebruikt als de desktopversie, lagen ondersteunt en dat je meerdere stappen ongedaan kunt maken. Wel is de besturing van het programma geoptimaliseerd voor de iPad. Met het aanraakscherm van de iPad is het schetsen veel gemakkelijker dan met een computermuis. Maak een keuze uit een van de 75 penselen, bepaal je instellingen en ga aan de slag! Voor 5,99 euro download je deze app.
bron: Macworld – http://macworld.nl/ipad/97465573-beste-ipad-apps-creativiteit—ontwerp/4.html

Advertenties

5 Responses to Apps over Parijs voor de iPad

 1. wendel schreef:

  In de eerste app touristische info, spreek je van “hotspots”. Met een iPad in de hand denk ik dan in de eerste plaats aan een locatie waar je al dan niet gratis een wifi netwerk tot je beschikking hebt. Bijvoorbeeld McDonalds en sommige cafees, stations en dergelijke. Volgens mij gebruik jij de term “hotspot” als “place to be”. Kan verwarrend werken.

  à jour zetten: bijwerken of actualiseren.

 2. ingercamps schreef:

  Klopt. Werkt inderdaad verwarrend. Ik zal het woordje vervangen. Groetjes Inger

 3. Chris schreef:

  Leuk overzicht Inger.
  Ik heb op de iPhone de app Paris Metro, deze is er ook voor de iPad. Laat alle info, tijden, vertragingen, etc. zien en kost maar € 0,79 dus dat valt mee.

  mvg
  Chris

 4. erie schreef:

  kijk eens hier voor meer informatie over deze app http://www.appsshopper.nl daar vindt je de beste gratis apps en kan je deze goed beoordelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: