Madame Grès en Emile-Antoine Bourdelle: een huwelijk van over het graf

Emile-Antoine Bourdelle (1861-1929) was leerling van Auguste Rodin en leermeester van Alberto Giacometti. Toch klinkt zijn naam ons minder bekend in de oren, want – zoals zo vaak – heeft genialiteit ook hier een generatie overgeslagen.  Of zou men moeten zeggen, dat in het bijzijn van twee zo grote namen, Bourdelle zich al gelukkig mag prijzen met een plaats in hun schaduw.

Een deel van de werken van Bourdelle, die zich kenmerken door pathos en monumentale kracht, is te zien in het Musée de Bourdelle dat bestaat uit Bourdelle’s woonhuis, zijn atelier en de tuin. Hij heeft er van 1884 tot 1929 gewoond en gewerkt. Het museum behoort tot de kleinere musea van Parijs en heeft een heel persoonlijke uitstraling.

Als jong meisje droomde de Franse Germaine Krebs (1903-1993) van een leven als beeldhouwster, maar haar ouders vonden dat ongepast voor een vrouw. Uiteindelijk zou Germaine kiezen voor een carrière in de modewereld, een keuze die ze niet betreurde.  “Voor mij is werken met stof of steen hetzelfde”, zou ze later zeggen.

Het modemuseum van Parijs, Galliani, is momenteel gesloten, maar wilde toch een tentoonstelling aan deze dame wijden, die meer bekend is onder haar couturièrenaam Madame Grès. Omwille van de passie van Germaine voor de beeldhouwkunst, leek het museum van Emile-Antoine Bourdelle een geschikte plaats.

Een leek zou deze combinatie van beeldhouwwerken en mode niet maken. Maar het is geen verkeerde keuze, want je voelt verwantschap tussen deze twee zielen, die elkaar misschien niet tijdens hun leven hebben liefgehad, maar dat nu in zekere zin wel doen. De combinatie slaat aan. Alletwee geloofden ze dat het creatieproces niet louter een kwestie is van inspiratie, maar vooral van hard en lang werken. Het eindeloze geduld waarmee beiden te werk gingen, de passie voor hun vak, lijkt nog in de lucht te hangen.

De overzichtstentoonstelling bevat maar liefst 80 ontwerpen, 100 schetsen, 50 originele foto’s van onder andere Richard Avedon en Guy Bourdin en vele Griekse sculpturen, Madame Grès’ ultieme inspiratiebron! Een terugkerend patroon in de ontwerpen van Madame Grès is een bepaalde techniek van het draperen van de stof, plissé genoemd. De jurken die ze ontwierp, hebben allemaal één en dezelfde constante: ze zijn even glamarous, elegant en geraffineerd als het mooiste juweel!

Paloma PicassoOm je een idee te geven van de precisie waarmee Madame Grès haar ontwerpen maakte, is hier een uittreksel uit een boekje dat ze bijhield en waarin ze met potlood – zoals een slager de bestellingen opneemt- de maten van haar klanten noteerde tot in het kleinste detail. Ik heb de maten van Paloma Picasso overgeschreven bij wijze van voorbeeld.

Mars-1984
Mlle Paloma Picasso

62-79-89-84-93-35-42-53-106
39-106.22.54.77.26.22.23.15
Carrure devant-32 Dos-35 écart sein -20-

De corresponderende maten voor: 
Omtrek taille, omtrek borst onder, omtrek borst, omtrek kleine heupen, omtrek grote heupen, breedte jurk – rug, breedte schouders, lengte armen (van de nek tot de elleboogholte), lengte armen (van de nek tot de pols), omtrek armen, omtrek onderarm, omtrek pols,…   

De tentoonstelling is verlengd en loopt nog tot 28 augustus 2011. Enkele mooie foto’s zijn te zien op volgende website: >>>

Praktische informatie

Titel: Madame Grès,  ‘La couture à l’oeuvre’
Waar: Musée de Bourdelle, 16, rue Antoine Bourdelle, 75015 Paris
Wanneer: dagelijks van dinsdag tot zondag, van 10u tot 18u (uitgezonderd officiële feestdagen)
Prijs: 7 Euro
Bereikbaarheid: Métro: Montparnasse – Bienvenüe / Falguière / Bus : n° 28, 48, 58, 88, 89, 91, 92, 94, 95, 96
Station vélib : 26 avenue du Maine
Meer info: www.bourdelle.paris.fr

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: