Pinacothèque de Paris, de geboorte van een nieuw museum!

Op bezoek gaan bij een privékunstverzamelaar, dat is het basisidee van het nieuwe museum “Le Pinacothèque de Paris”, dat op 26 januari 2011 haar deuren opende aan de Place de la Madeleine.

De meeste musea laten hun kunstwerken zien in chronologische volgorde, per schilder of per school, maar hier worden de werken getoond, op basis van … ja, wie zal het zeggen?

Directeur van het museum Marc Restellini spreekt van een kunstreis door tijd en ruimte, van een transversale benadering van de kunstgeschiedenis. De Fransen hebben de gave van het woord en zijn filosofisch ingesteld. In het Nederlands hebben we niet de gewoonte ons zo uit te drukken. Wij zouden eerder zeggen: “de manier van exposeren is gebaseerd op gedachteassociaties, op persoonlijke voorkeur van de curator of gewoon op toeval.”

Het gaat om een lukrake verzameling van schilderijen van de afgelopen 1.000 jaar, allemaal afkomstig van privéverzamelingen (personen en bedrijven). En in dat opzicht is dit museum anders dan de andere musea: het is een privé-initiatief, het wordt niet gefinancierd door de overheid.  

Om de opening van het museum te vieren en om duidelijk te maken wat de bedoeling is, zijn er behalve de permanente expositiezalen, tegelijkertijd ook twee tentoonstellingen te zien: het gaat om de collectie van twee grote kunstverzamelaars, de Romanov en de Prinsen Esterházy. Verschillende eeuwen lang hebben deze beide families met passie kunstwerken aangekocht.

Beide verzamelingen werden eind 1800, begin 1900 overgedragen aan de respectieve overheden: de pinacotheek van de Romanov vormde de basis voor het Museum Ermitage in Sint-Petersburg en deze van de Esterházy was de aanleiding tot het oprichten van het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest.

Gisteren heb ik een rondleiding bijgewoond van de tentoonstelling van de Esterházy. Hoogtepunt van de verzameling is de Madonna Esterházy, een schilderij van Raphäel dat Maria met het kind Jezus en Johannes de Doper voorstelt.  Het schilderij is niet af en het behoort naar mijn mening ook niet tot Raphäels meesterwerken. In het totaal zijn er een 50-tal schilderijen te zien, gerangschikt naar land van herkomst (dus toch! Naar het schijnt, wilde het Museum van Boedapest het zo). We zien achtereenvolgens doeken uit Italië, Frankrijk, Spanje, Nederland, Vlaanderen, Engeland en tot slot Duitland.

Je zou het een kleine retrospectieve van de Westerse schilderkunst kunnen noemen. In het kort wordt uitgelegd wie de Esterházy waren en hoe ze aan hun verzameling kwamen. Ik had liever gehad dat de verzameling was getoond op de manier dat ze tot stand gekomen is, zodat we meer inzicht zouden hebben gekregen in welke prins welke doeken verzameld heeft en waarom. We zien geen voorliefde voor bepaalde schilders of periodes, de verzameling mist persoonlijke uitstraling. Van geen enkel doek wordt verteld waarom de prinsen van Esterházy  het kochten, waarom ze  het mooi vonden.

Met op geen kilometer van de Pinacotheek van Parijs een Louvre met honderden meesterwerken, komt deze verzameling provinciaals over. Maar misschien kan dat juist ook de charme ervan zijn.

nvdr De Pinacothèque de Paris organiseert al enkele jaren tentoonstellingen, maar de permanente collectie bestaat pas sinds 26 januari jl. Ook zijn de zalen nu ondergebracht in een nieuw gebouw.

Practische informatie

Waar? Pinacothèque de Paris, 28 Place de la Madeleine, 75008 Paris
Wanneer? 26 januari tot 29 mei 2011, elke dag van 10u30 tot 19u30, woensdag open tot 21u30
Prijs? 10 € aan de kassa (reducties mogelijk voor jongeren, studenten, invaliden)
Tickets voorverkoop11,50 € bij de Pinacothèque zelf (Franse site, online printen) of 12,30 €  Fnac (Nederlandse site, kaartjes af te halen)
Reductie voor Thalys-reizigers: bij voorleggen van ticket van de Thalys en speciaal formulier (downloaden en uitprinten hier) krijgen Thalysreizigers korting van 2,50 € (ticket online aankopen via Pinacothèque) 
Vervoer? Métro : lijn 8, 12 en 14, station Madeleine, bus 42 en 52, halte: Madeleine et Madeleine-Vignon. Bus 24, 84 en 94, halte: Madeleine

Advertenties

One Response to Pinacothèque de Paris, de geboorte van een nieuw museum!

  1. Ellès Kattar schreef:

    De Pinacothèque van Parijs is open sinds 2007, maar heeft nu enkele nieuwe ruimtes ingericht en opengesteld. Het privé-museum staat bekend om zijn prachtige exposities!
    Onderstaande regels komen uit de website van de Pinacothèque: http://www.pinacotheque.com/fr/accueil/la-pinacotheque/le-musee.html

    Veel plezier. Dank voor het artikel, Inger.

    C’est au 28, place de la Madeleine que le premier musée privé parisien ouvre ses portes en juin 2007, à l’initiative de l’historien de l’art Marc Restellini. Répartie sur trois niveaux, la Pinacothèque de Paris accueille des expositions temporaires d’envergure internationale qui n’hésitent pas à reconsidérer le champ habituel de l’histoire de l’art. Ces manifestations étudient des périodes et des espaces rarement explorés et habituellement cloisonnés, passant de l’archéologie à l’art contemporain….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: