Bon mot

In een tekst uit 1828 las ik het volgende bericht over Parijse schrijvers:

“De huisbrekers zetten hunne diefstallen voort bij de Boekhandelaars te Parijs. Een groot aantal Schrijvers zien alzoo hunne werken eindelijk in omloop gebragt!”

En over het kerkhof Pere Lachaise schreef iemand in 1838:

“Ik bezocht heden de stad der dooden, die, in hare soort, hier even karakteristiek is als die der levenden. Sedert mijn vroeger bezoek, van vóór eenige jaren, is het aantal Monumenten op Père la Chaise met eenige honderden vermeerderd, en neemt nog dagelijks toe. Het zijn geheele straten of allées van gedenkteekenen van allerlei aard, vorm, grootte en grondstof. […] De een wil boven den ander’, ook na den dood, evenzeer uitsteken, als in zijn leven. Die geen steen kan bekostigen, neemt een Monument van hout; maar een Monument moet er zijn!

Kleingeestige en laffe trots speelt daarbij soms eene hoofdrol. Één voorbeeld uit vele van deze soort. Ik zag een gedenkteeken van eenen werkman in goud, zilver en plated, waarop men, achter een glas, verscheidene voorwerpen had aangebragt, uit de genoemde stoffen vervaardigd, met het adres van den overledene en zijne woonplaats er onder!!!

Wil je zelf wat grasduinen wat men in andere eeuwen allemaal over Parijs schreef, surf dan naar de website van de Vaderlandsche Letteroefeningen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: