Paris des Chefs: Food + Design. Een driedaagse ontmoeting tussen wereldkoks en vormgevers.

De eerste en misschien ook wel de grootste kok die Frankrijk ooit gekend heeft, leefde eind 18e eeuw en heette Marie-Antoine Carême. Deze man wordt beschouwd als de uitvinder van de Haute Cuisine. Naast aandacht voor smaak had Carême een bijzonder ontwikkeld gevoel voor de presentatie van zijn gerechten. Hij beweerde dan ook dat kookkunst een tak van de architectuur was. Zijn gerechten, en dan vooral zijn nagerechten, waren stuk voor stuk kleine kunstwerken, geïnspireerd op tekeningen van grote architecten als Palladio of Vignole. De desserts die hij creëerde, waren zelfs zo mooi, dat men ze niet opat, maar enkel als decoratie op tafel zette (om ze vervolgens in de kast op te bergen tot het volgende feest).

Koks als ontwerpers, als designers. Het klinkt misschien wat pompeus, maar toch is er opnieuw een tendens om de grote chef-koks te beschouwen als scheppende kunstenaars.  De Vlaamse zender Canvas organiseerde in het najaar 2010 een reeks van uitzendingen rond Vormgevers. De vijfde uitzending was gewijd aan sterrenkok Kobe Desramaults van het restaurant “In de Wulf” in Dranouter.

Over twee weken heeft in Parijs de Interieurbeurs Maison & Objets plaats. Naast de klassieke stands die tot de categorie van de binnenhuisarchitectuur behoren, wordt er ook een ontmoeting georganiseerd tussen koks van wereldformaat en designers. Drie dagen lang zullen chef-koks en ontwerpers ideeën uitwisselen over wat design is en hoe design onze wereld en onze eetbeleving kleurt.

Thema van de gesprekken is het feit of een design moet proberen te verhullen, te verfraaien of juist het tegenovergestelde moet beogen, door het verpakte element tot zijn essentie te herleiden. Of, in culinaire termen, kiezen we voor een traditionele Franse keuken (een soort WYSIWYG) of voor de moleculaire keuken (waar niets is wat het lijkt).

In totaal gaat het om 20 duels, telkens een kok en een kunstenaar die onder leiding van een moderator gedurende 40 minuten hun meningen tegenover elkaar plaatsen. Of er echt messen worden getrokken, moet nog blijken.

Vanuit België is aanwezig… je raadt het al… Kobe Desramaults. Hij praat met de zeer originele Gentse messenontwerper Antoine Van Loocke (23 jan. 15.20-16.00).

Een andere Belg op het programma is chef Sang-Hoon Degeimbre, een van de top exponenten van de moleculaire gastronomie in België. Hij heeft een restaurant in het Waalse Noville-sur-Mehaigne, L’Air du Temps. Sang-Hoon Degeimbre staat tegenover de Franse culinaire specialiste Tiphaine Campet. Deze jonge vrouw en Sang-Hoon werken al enkele jaren samen. Tiphaine Campet doet marktonderzoek en geeft Sang-Hoon op heel regelmatige basis overzichten van de nieuwe tendensen in de restaurant- en voedingswereld, zodat Sang-Hoon op zijn manier zijn creatieve geest hiermee kan laten werken.

Meer informatie over deze manifestatie en tickets vind je op volgende website:  Paris des Chefs: Food + Design.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: