BVLGARI in het Grand Palais: 125 jaar geschiedenis samengevat in 600 fonkelende juwelen

Liz kende maar één woord Italiaans en dat was Bulgari,” zei Richard Burton eens over zijn vrouw Elizabeth Tailor tegen de pers. Bij een andere gelegenheid zei hij: “Ik leerde haar bier kennen, zij leerde mij Bulgari kennen”. “Bulgari is onherroepelijk verbonden met de filmsterren van de jaren ’60 en ’70.

Grote diva’s als Liz Taylor, Anna Magnani, Ingrid Bergman en Sophia Loren verschijnen in het publiek met juwelen van Bulgari. Bulgari onderscheidde zich van andere juwelen door het veelvuldig gebruik van bol geslepen gekleurde edelstenen, de cabochot.

Bulgari was meer dan een juweel in die tijd. Het was kunst. Andy Warhol zei dat hij regelmatig naar de boutique van Bulgari ging, omdat hij het beschouwde als “het belangrijkste Museum van Moderne Kunst”.  De grote man achter de ontwerpen van Bulgari was in die tijd Giovanni Battista Valli. Gedurende 45 jaar, van 1945 tot 1990, tekende hij wat vandaag de meest spectaculaire juwelen uit de collectie van Bulgari zijn.

De tentoonstelling “125 jaar Bulgari” is opgedeeld in 8 secties: we volgen het bedrijf van zijn eerste ontwerpen in de jaren 1920 tot haar laatste ontwerpen van vandaag. Het is een vuurwerk van goud, diamanten en gekleurde edelstenen. Het ene juweel nog mooier, spectaculairder dan het andere. De ontwerpen van Bulgari volgen de modes en tendenzen, maar zijn tegelijkertijd tijdloos. Adembenemend zijn de juwelen die Elizabeth Taylor in leen heeft gegeven voor de expositie, zaal 4.  Voor een rondleiding door de tentoonstelling, ga naar volgend filmpje op YouTube van Fashionsaddict.

Over Bulgari: Bulgari is een familiebedrijf, opgericht in 1884 door Sotiris Boulgaris, een Grieks edelsmid die na een grote brand in zijn geboortestad naar Rome emigreerde alwaar hij zijn naam veritalianiseerde. Sotiris trouwde in 1886 en kreeg zes kinderen, waarvan er twee in de zaak gingen: Costantino en Giorgio. Zij leidden de zaak tot 1973: vanaf dan wordt het bedrijf verdergezet door de derde generatie, die vandaag nog altijd het heft in handen heeft. Paolo Bulgari (73 jaar), Nicola Bulgari (69 jaar) en de zoon van zus Lia Bulgari, Francesco Trapani (53 jaar) hebben samen de leiding. 
Oorspronkelijk enkel gespecialiseerd in juwelen en horloges, breidt Bulgari begin jaren ’90 haar assortiment uit met onder meer parfums en zijden accessoires, later volgen twee hotels. 
In 1995 beslist Bulgari de beurs op te gaan, maar 51% van de aandelen blijft in familiehanden.
Regelmatig duiken berichten op als zou Bulgari overgenomen worden, maar tot nog toe is dat niet gebeurd, hoewel het aandeel Bulgari de laatste drie maanden fors gestegen is door nieuwe geruchten.
De afgelopen jaren heeft Bulgari geleden onder de crisis, maar naar eigen zeggen is het bedrijf nu bezig aan een nieuwe opmars, door zich te concentreren op de Chinese markt. Wanneer deze tentoonstellling op 12 januari haar deuren sluit, verhuist ze dan ook naar Hong Kong, Beijing, en Shanghai.

Voor de echte Bulgari-adepten is er nog het boek “De BVLGARI connectie“. Fay Weldon schreef deze elegante roman over de glamourwereld van het chique Londen in opdracht van Bulgari. De schrijfster kreeg er 18.000 pond voor; de enige voorwaarde die Bulgari stelde was dat het woord “Bulgari” 12 x in het boek moest voorkomen. Het boek, aanvankelijk enkel bedoeld als relatiegeschenk, bleek zo goed dat een uitgave voor het grote publiek volgde, wat voor de nodige commotie zorgde in de schrijverswereld.

“We gaan morgen naar Bulgari om dat collier te kopen,” zei hij. Hij was nu al uitgeput, emotioneel nog meer dan lichamelijk, en de dag was nog maar net begonnen.
“Waarom niet vandaag?” Ze was half serieus, zon na regenvlagen, grillig, probeerde zich weer in dat geluksgevoel te nestelen. Soms was ze niet ouder dan zes. Hij werd zo door haar geraakt dat hij zwichtte.
“Goed dan,” stemde hij toe. “Vandaag.”

Practische informatie

Waar?
Grand Palais, Avenue Winston Churchill, 75008 Parijs
Wanneer?
Van 10 december 2010 tot 12 januari 2011
Openingsuren
Dagelijks van 10u tot 20u
Op woensdag, vrijdag en zaterdag open tot 22u.
25 december 2010 en 1 januari 2011 open van 10u tot 22u
24 december en 31 december 2010 open van 10u tot 17u
Tarief 
12 Euro vol tarief
10 Euro voor groepen met meer dan 10 personen, bezitters van een kaartje van de tentoonstelling Monet of France 1500
Kinderen onder de 10 jaar gratis
Kaartjes aan de kassa kopen of op voorhand bij de Fnac (je moet dan wel datum en uur opgeven dat je wil gaan!)
Audiogids
In het Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans: 5 Euro
Drinkgelegenheden
Bij de zaal van de juwelen van Liz Taylor is de ingang naar een bar. Wil je liever naar buiten en in de buurt iets drinken? Suggesties vind je in volgend artikel. Opletten, want de indicaties om er te raken, gaan ervan uit dat je uit de zij-uitgang van het gebouw komt, waar de Monet-tentoonstelling loopt.

En mocht je ook “vandaag naar Bulgari willen gaan om dat collier te kopen”, dan moet je zijn op 40, Avenue George V, 75008 Paris. Dit pand werd geopend in 2008 en is met zijn 1.500 m2 de grootste Bulgari-winkel in Europa.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: