Tentoonstelling Mondrian/De Stijl in Centre Pompidou te Parijs

“Vlakken in rood, geel en blauw, in combinatie met strakke zwarte horizontale en verticale lijnen”,  dat is Piet Mondriaan. Het Centre Pompidou in Parijs wijdt een grootschalige retrospectieve aan deze magistrale figuur – Mondrian voor de Fransen – en aan zijn beweging De Stijl. De tentoonstelling loopt sinds 1 december 2010 tot 21 maart 2011.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. Het eerste deel richt zich op de tekeningen en schilderijen die Piet Mondriaan maakte in Parijs in de periode tussen 1912 en 1938. Aan de hand van een honderdtal werken, zien we de evolutie van de schilder van kubisme tot neo-plasticisme. Het is een moeilijke term, neo-plasticisme, maar het was het lievelingswoord van Mondriaan. Neo-plasticisme staat voor een stijl waarbij de kunstenaar zich beperkt tot de meest elementaire (universele) vormen en kleuren die er in de natuur te vinden zijn. Daarom dat hij bijvoorbeeld groen, dat een combinatie van geel en blauw is, afwees in zijn kleurenpalet. Het tweede deel van de tentoonstelling geeft inzicht in de beweging De Stijl, waarvan Piet Mondriaan een van de oprichters was, en in de complexe samenwerking en uitwisseling van ideeën tussen de schilders, architecten en designers die tot deze stroming behoorden.

Mondriaan inspireerde tal van kunstenaars, maar had ook een grote invloed op industriële vormgevers. Menig ontwerper van kleren, schoenen, meubelen of binnenhuisdecoratie haalde zijn ideeën bij Mondriaan. Voor enkele voorbeelden, zie volgende website.

Praktische informatie

Centre Pompidou, Place Georges Pompidou, 75004 Paris
Metro : Chatelet, Hotel de Ville, Rambuteau
Openingsuren: van 1 december 2010 tot 21 maart 2011, elke dag – behalve dinsdag – van 11u00 tot 21u00, donderdag tot 23 uur.
Entréekaartje: 12 Euro aan de kassa (12 Euro online tickets printen bij Centre Pompidou of 13,5 Euro online voorverkoop Fnac, zoeken op Mondrian met één A en af te halen of naar huis laten opsturen)

Over Piet Mondriaan: Mondriaan is geboren in 1872 in Amersfoort. Na een scholing aan de Amsterdamse Academie en jaren oefenen in stillevens en plattelandsscenes, raakt Piet Mondriaan, die streng protestants opgevoed was, rond zijn 35e jaar geïntrigeerd door oosterse godsdiensten en theosofie (een soort mystieke filosofie) en dat ging een rol spelen in zijn kunst. Vanaf dan krijgen zijn werken iets flous, dat geleidelijk aan overgaat in de zeer persoonlijke abstracte stijl, Mondriaan eigen. Belangstelling voor het kubisme voert hem in 1912 naar Parijs waar hij met enkele tussenpozen tot 1938 zal blijven. In 1917, hij is dan even terug in Nederland, richt hij samen met Theo Van Doesburg en Gerrit Rietveld het tijdschrift De Stijl op, waarin zij hun nieuwe ideeën over kunst uiteenzetten. Zoeken naar abstracte vormen zijn de grondbeginselen van De Stijl.Van Mondriaan is de zin: “Men moet de natuurlijke verschijning veranderen, om de natuur meer zuiver te doen zien.”  Zijn stokpaardje was het woord “Neo-plasticisme”. Uit de groep rond De Stijl ontstaat een hele beweging die niet alleen schilders, maar ook architecten en ontwerpers met elkaar verenigt. Het gedachtegoed van deze kunstenaars zou een grote impact hebben op de Europese ontwikkeling van de moderne kunst in de 20e eeuw.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verzorgt de uitgeverij “Éditions du Centre Pompidou” verschillende uitgaven: Mondrian (redactie Brigitte Leal) en De Stijl, 1917–1931 (redactie Frédéric Migayrou en Aurélien Lemonier). Andere publicaties omhelsen Mondrian/De Stijl, een catalogus van de tentoonstelling; een uitgave van Mondrian’s Franse geschriften, de heruitgave van zijn belangrijkste tekst uit 1920, “Réalité naturelle, réalité abstraite” en een speciaal nummer van het tijdschrift Les Cahiers du Musée.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: