Tentoonstelling Andrée Putman: hommage aan de grande dame van de Franse design

Andrée PutmanBoutique hotels, je hebt er vermoedelijk al van gehoord. Ik heb het altijd een beetje een gekke term gevonden en het was me ook nooit heel duidelijk waar het precies voor stond. Maar gisteren ben ik naar een tentoonstelling over binnenhuisarchitectuur geweest en daar werd de oorsprong van de term verklaard: Andrée Putman, Frans binnenhuisarchitecte, kreeg in 1984, nadat ze enkele boutiques voor Parijse modedesigners had ontworpen, de opdracht om in New York een hotel in te richten, hotel Morgans. Ze ging hierbij te werk volgens dezelfde design-concepten als deze die ze gebruikt had voor de inrichting van de boutiques. Het resultaat was bijzonder geslaagd en het eerste boutique hotel was geboren.

Andrée Putman is het icoon van de Franse interior design. Ze werd geboren in 1925… ja, inderdaad, ze is vandaag 85 jaar en ze werkt nog steeds. Ze lijkt een beetje op moeder Sidonie uit de strip van Suske en Wiske. Ze heeft een duivels lachje op haar lange, bleke engelengezicht en ze praat met een rauwe, lage stem die tegelijk melodieus klinkt. Het is een vrouw die tegenstellingen met elkaar weet te verzoenen tot harmonieuze gehelen. Een hele kunst! Zelf omschrijft ze haar werk als volgt:

 “Mijn ruimtes zijn…
      simpel, maar nooit onpersoonlijk, 
               sereen, maar niet koud, 
                        verleidelijk, maar niet overdadig,
                                     zacht, maar niet nostalgisch, 
                                              elementair, maar niet minimalistisch. ”

In een interview met de Belgische schrijver kunsthistoricus Piet Swimberghe zegt ze: “Ruimtegevoel is een sublimatie van de vrijheid”. De interieurs die Andrée Putman maakt, stralen allemaal dit ruimtegevoel uit. Essentieel bij een ontwerp is, volgens Putman, de bestudering van de lichtinval in een ruimte en hoe het licht in de loop van de dag verandert. Ander belangrijk punt voor haar is het door elkaar gebruiken van verschillende materiaalsoorten.

Naast hotels en privéwoningen, heeft Andrée Putman een grote reeks opdrachten uitgevoerd, waaronder de inrichting van het bureau van de Franse minister van Financiën, de inrichting van de supersonische Concorde, een concertpiano voor Pleyel, stoelen, serviezen en bestek,… Wil je meer over haar weten en haar stijl dan kan je terecht in het Hotel de Ville van Parijs. Momenteel loopt daar een retrospectieve (!) over Andrée Putman. Het is een mooie tentoonstelling in een prachtig gebouw en interessant voor iedereen die in binnenhuisinrichting geïnteresseerd is. Meer hierover op de officiële culturele website van Parijs (in het Frans).   

Wel stel ik me de vraag waarom er een expositie wordt georganiseerd over een dame die nog in leven is en bovendien nog een bedrijf heeft dat ze samen met haar dochter leidt. Is het de bedoeling om via tentoonstellingen de Franse economie te promoten?  De Fransen hebben er de laatste tijd trouwens een handje van gekregen om deze twee zaken met elkaar te combineren. Enkele maanden geleden was er de expositie van Yves Saint-Laurent en nu loopt er naast deze over Andrée Putman ook een over Louis Vuitton. Als dit zo doorgaat, krijgen we binnenkort een retrospectieve van een of ander automerk of van een topkok, al was  het maar om op die manier de auto-industrie en de Franse gastronomie te stimuleren. Maar dit terzijde, Andrée Putman is een kijkje waard. 

Praktische informatie 
Andrée Putman, Ambassadrice du style
Hôtel-de-Ville de Paris 
5, rue de Lobau – 75004 Paris
Tot zaterdag 26 februari 2011, gesloten 25 december en 1 januari
Dagelijks open, behalve op zondag, van 10u00 tot 19u00
Gratis toegang
Metro: Hôtel-de-Ville

–> Onlangs kreeg ik de vraag om tentoonstellingen een beoordelingscijfer te geven, zodat je kan inschatten of het de moeite is om er naartoe te gaan of niet. Ik vind dat moeilijk, want veel hangt af van je belangstelling en hoeveel je van een onderwerp afweet. Wat voor de een boeiend is, is voor een ander saai. Wat deze tentoonstelling betreft, zou ik zeggen dat het gaat om een niche-tentoonstelling. Blader je graag in interieurtijdschriften, ga je voor je plezier een kijkje nemen op een woonboulevard, dan is deze tentoonstelling zeker een bezoekje waard en doe je er misschien wat ideeën op.  

–> Is een overnachting in een door Andrée Putman ontworpen boutique hotel je drooom? Dan is Perhing Hall het adres waar je moet zijn in Parijs. Neem een kijkje op de website Jetset Report en laat je verleiden door dit of een van de vele andere mooie hotels die daar aangeboden worden (de site is glossy, maar of alle hotels ook aan de verwachtingen zullen voldoen, weet ik niet). Het Pershing Hall hotel heeft bovendien een prachtige verticale tuin van Patrick Blanc, waarover ik eergisteren schreef (zie artikel). 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: