Bloemenbureau Holland installeert vier enorme plantenbollen in hartje Parijs

In het kader van het promoten van Hollandse bloemen en planten in Frankrijk organiseert het Bloemenbureau Holland volgend weekend een speciaal evenement in Parijs: vier grote ijzeren bollen worden volledig afgedekt met planten, volgens het principe van de verticale groene muur en tentoongesteld op vier verschillende pleinen in Parijs. De bollen hebben elk een volume van 60 m2 en toevallige passanten kunnen er even binnenlopen en genieten van deze bijzondere groene atmosfeer. Dit alles om te illustreren wat je allemaal met planten kan doen.

Verticale tuinen zijn heel erg populair in Parijs. Een voorgevel bedekt met klimop kennen we allemaal, maar het typische van de verticale tuin is dat er gewerkt wordt met een veelvoud aan planten. De wortels van de planten zitten niet in de grond, maar in speciale houders die tegen de muur  bevestigd worden en de planten blijven in leven dankzij een ingenieus systeem van bewatering en voeding. Het is Patrick Blanc die hier voor het eerst mee uitpakte eind jaren ’80. Een van zijn bekendste werken is de groene voorgevel van het museum Branly. Voor een volledig overzicht van de werken van Patrick Blanc in Parijs (een 50-tal projecten) verwijs ik naar zijn mooie website.

Een leerling van Patrick Blanc, Amaury Gallon, startte in 2004 zijn eigen bedrijf en gaf het de sprookjesachtige naam “Jardin de Babylonne”. Het is met deze jongeman dat Bloemenbureau Holland in zee is gegaan voor de ontwikkeling van de vier sferische vegetale constructies die het voorwerp uitmaken van deze expositie. De vier bollen die elk een eigen karakter uitstralen, zijn te zien in het weekend van 26 tot 28 november en wel op volgende locaties:
– Jungle bol in Gare Montparnasse
– Glamourbol op Place Colette (vlakbij het Louvre en het metrostation Palais Royale-Musée du Louvre)
– Ijle bol op Place St. Germain
– Psychedelische bol in Village Bercy

De hierboven vermelde locaties zijn erg vaag omschreven en ik weet dus niet precies wat er mee bedoeld wordt. Het lijkt erop dat de expositie van deze bollen nog niet helemaal op poten staat. Indien er meer info vrijkomt, zal ik het hier vemelden. En anders lijkt me een wandeling langs de projecten van Patrick Blanc zeker zo de moeite.

–> Nog geen 24 uur nadat ik dit artikel geschreven had, ontmoet ik een binnenhuisarchitecte die net bezig is aan een project dat onder meer ook een verticale tuin van Patrick Blanc behelst. Bovendien vertelde ze me dat de grootste verticale tuin van Parijs zich bevindt langs het Gare de l’Est. Langs dit station heeft men oude loodsen omgebouwd tot lofts. Aangezien die uitkijken op een enorme blinde muur, is die muur omgetoverd in een groene oase. Het effect VOOR en Na kun je zien op de website van Patrick Blanc, zie hierboven. Projectnaam: Rue d’Alsace.

–> Eveneens in het kader van de promotie van Nederlandse bloemen en planten in Parijs organiseert de Nederlandse Floweracademy een marktverkenningsuitstapje van 2 dagen onder de titel: “2-daagse retailsafari Parijs voor de Kerst 2010“. Datum: 17-18 december 2010. Prijs: 625 Euro. Er worden verschillende winkels, grootwarenhuizen en markten bezocht om je een idee te geven van de bloemen- en plantenmarkt in Parijs.

Advertenties

4 Responses to Bloemenbureau Holland installeert vier enorme plantenbollen in hartje Parijs

  1. wendel schreef:

    Vertikale muren zijn niet typisch frans. Vertikale tuinen daarentegen……

  2. […] –> Is een overnachting in een door Andrée Putman ontworpen boutique hotel je drooom? Dan is Perhing Hall het adres waar je moet zijn in Parijs. Neem een kijkje op de website Jetset Report en laat je verleiden door dit of een van de vele andere mooie hotels die daar aangeboden worden (de site is glossy, maar of alle hotels ook aan de verwachtingen zullen voldoen, weet ik niet). Het Pershing Hall hotel heeft bovendien een prachtige verticale tuin van Patrick Blanc, waarover ik eergisteren schreef (zie artikel).  […]

  3. […] planten, volgens het systeem van de verticale tuinen, waar Parijs een soort patent op heeft (zie artikel). De Eiffeltoren, als grootste boom ter wereld. Parijs als meest ecologische stad ter wereld. De […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: