Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Precies om één over twaalf vannacht wordt het startschot gegeven voor de verdeling van de Beaujolais Nouveau 2010. Het is traditie deze primeur te laten plaatsvinden op de derde donderdag van november. Vandaag is het dus zover. Meer dan 65 miljoen flessen, de helft van de totale productie van de regio, zullen vannacht vanuit de kleine dorpen en steden van het zuiden van de Bourgogne naar Parijs worden getransporteerd om van hier over de hele wereld te worden verspreid.

Iedereen kent de slogan van de jaarlijks terugkerende grote marketingcampagne voor deze lichte Franse frivole wijn: “Le Beaujolais Nouveau est arrivé! (“De nieuwe Beaujolais is aangekomen”). Het is verbazend als je beseft dat de druiventrossen van deze wijn enkele weken geleden nog aan de wijnstokken hingen. Maar door een snelle oogst, een speciale gisting en een snelle botteling slagen de wijnboeren van de Beaujolais erin hun wijnen nu al op de markt te brengen.

Oorspronkelijk was de Beaujolais Nouveau een plaatselijk fenomeen. Ze werd gedronken in de lokale bars, café’s en bistrots in de streek van de Beaujolais en Lyon. Maar in de jaren ’80 werd deze wijn ook populair in Parijs en vanuit Parijs groeide deze vluchtige wijn uit tot een wereldfenomeen.

De Beaujolais Nouveau werd een mode. Maar zoals met elke trend, ontstaat er op een gegeven moment een verzadegingspunt. Zo ook vergaat het de Beaujolais Nouveau. Er wordt niet langer reikhalzend uitgekeken naar de nieuwe release. Terwijl de producenten bij hoog en bij laag beweren dat 2010 een uitstekende wijnjaar is, geniet de wijn niet langer het succes dat ze ooit gekend heeft. De slogan is een scherts geworden.

Maar, laat dit geen domper op de feestvreugde zijn. Bestel dat glaasje Beaujolais Nouveau 2010 nu toch maar, want het brengt je in de Franse sfeer en bovendien, het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: