Tot 16 januari 2011 in Parijs: tentoonstelling van sfeervolle romantische tafereeltjes uit Rusland

Gogol op affiche Russie Romantique

“Romantisch Rusland” is de titel van deze tentoonstelling die gehouden wordt in het Musée de la Vie Romantique in Parijs. Het gaat om een kleine tentoonstelling die niet veel aandacht krijgt in de pers. Bovendien is het goed mogelijk dat als je de tentoonstelling bezoekt, je ontgoocheld buitenkomt. Toch zou dat jammer zijn, want het gaat hier om een heel bijzondere verzameling van kunstwerken met heel lieflijke, serene tafereeltjes. 

In tegenstelling tot de meeste westerse landen is de ontwikkeling van de kunst in Rusland eigenlijk pas goed op gang gekomen vanaf 1700. Behalve iconen, kan Rusland bijna geen kunstwerken voorleggen van vóór die periode. Geen schilderkunst, geen literatuur, geen muziek. Toen in de loop van de 18e eeuw onder het bewind van Tsaar Peter de Grote de eerste passen gezet werden om de kunsten te stimuleren, werd aanvankelijk niet veel meer gedaan dan het nabootsen van voorbeelden uit het Westen van Europa. Verschillende artiesten vertrokken voor een Grand Tour naar Italië en brachten de opgedane kennis mee terug naar hun land. De schilderstechniek kreeg men zo onder de knie, maar er was nog geen sprake van een eigen identiteit.

De Russische overwinning op Napoleon in 1812 vormt een keerpunt. De russen hebben het machtige Frankrijk verslagen! Het collectief bewustzijn van de russen laait op en ze putten hier een enorme kracht uit. Een wind van enthousiasme en creativiteit raast door het land. Het is in deze sfeer van nationale euforie dat grote schrijvers als Gogol en Poesjkin zich ontplooien en dat zich de eerste krijtlijnen aftekenen van een eigen stijl, een eigen identiteit: de Russische romantiek.  

Deze tentoonstelling bestaat uit 75 werken die behoren tot deze schilderkunst van het eerste uur. De namen van de schilders zeggen ons niet veel en ze zijn bovendien moeilijk te onthouden. Toch zijn de werken stuk voor stuk kleine juweeltjes. Precisie en opvallende lichtinval zijn de twee leitmotieven. De schilderijen komen uit het nationaal museum Tretiakov, het grootste museum van nationale Russische kunst in Moskou. De tentoonstelling moet gezien worden in het kader van het “Année France-Russie 2010”, dat gedurende het hele jaar 2010 gehouden wordt en de betrekkingen tussen Rusland en Frankrijk moet bevorderen.

De eerste zaal bevat schilderijen met romantische landschappen en bekende personages. Er is een schilderij van de schrijver Gogol, die in de gouden gloed van een ondergaande zon een zijrivier van de Dnjepr overvaart.  

De tweede zaal bevat vooral kleine schilderijen van interieurs van de Russische bourgeoisie. Een salon, een slaapkamer, de Koninklijke wintertuin. Twee schilderijen verdienen extra aandacht. Het eerste van de hand van Khroutski dat twee jongetjes afbeeldt die samen op de grond aan het spelen zijn, heel intimistisch. Een tweede schilderij is van Géréne en biedt je een kijkje in een  curiositeitenkabinet van een rijke Rus. Met veel gevoel voor detail en sfeer worden middeleeuwse wapens, dierenhuiden en Chinese vazen geëtaleerd.  

We verlaten nu het pand en wandelen de met mooie oude bomen omzoomde binnenplaats over, nemen de stenen trap naar beneden en komen dan in een ander deel van het gebouw waar de tentoonstelling verder gaat. Hier is de eerste zaal gewijd aan portretten van bekende personages. Onder meer is er een bronzen buste van de schrijver Pouchkine. We vinden hier ook enkele heel fijn gestileerde stillevens en een schilderij met een trompe l’oeil van Feder Tolstoi (niet te verwarren met de schrijver). Dit laatste schilderij is heel grappig: het laat een stad zien, maar de schilder heeft er een dun wit blad overheen geschilderd, met als gevolg dat je slechts heel vaag de contouren van de stad ziet. Het blad doet denken aan wat men bijvoorbeeld gebruikt in een fotoalbum om de foto’s te beschermen. Alleen kun je daar het blaadje optillen, zodat je eronder kan kijken. Terwijl het blaadje hier over het doek geschilderd is.

Misschien is het mooiste schilderij van heel de tentoonstelling wel een doek van M.N. Vorobieff, de door de bliksem getroffen eik. Op dit schilderij zien we de dramatische effecten van een heftige blikseminslag op een eikenboom, zo hevig zelfs dat het einde der tijden in aantocht lijkt. Het schilderij heeft een prachtige lichtinval en is geschilderd met de precisie van een zwart/wit foto.

Praktische info :
 

La Russie romantique Chefs-d’œuvre de la Galerie Tretiakov, Moscou

 
Duur : 28 septembre 2010 au 16 janvier 2011
Plaats: Musée de la Vie Romantique, 16 rue Chaptal, 75009 Paris
Metro : Saint-Georges, Pigalle, Blanche, Liège
Bus : 67, 68, 74
Openingsuren: elke dag van 10u tot 18u, behalve op maandag en feestdagen
Entréekaartje: 7 euro (te kopen ter plaatse)
Meer informatie (Frans): Russie romantique  (met veel foto’s van de tentoonstelling)

Preview

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: