Tentoonstelling Italiaans impressionist Giuseppe De Nittis: Cherchez la femme!

image
Affiche tentoonstelling De Nittis Parijs

Iedereen heeft al eens gehoord van Monet, Degas of Renoir, maar Giuseppe De Nittis zal maar bij weinigen een belletje doen rinkelen. Hierin kan nu verandering komen, want in Parijs loopt momenteel een tentoonstelling met meer dan 110 werken van deze talentvolle Italiaanse Impressionist. Titel van de tentoonstelling: “Giuseppe De Nittis: Elegant Modernity”.

De Nittis werd geboren in 1846 in Barletta, een kuststadje in de provincie Bari in het zuiden van Italië. Al wees op zijn elfde verhuist hij samen met zijn broers naar Napels waar hij aan de Academie van Schone Kunsten zijn eerste opleiding in de schilderskunst krijgt.  Maar de strakke richtlijnen van de school zinnen hem niet en hij vertrekt als jonge man, eerst naar Florence en dan naar Parijs, de stad die op dat moment het centrum is van de kunstwereld en van de nieuwste trends.

In Parijs komt hij in contact met de schilders die later de “Impressionisten” zullen worden genoemd. Ook leert hij hier Léontine Lucille Gruvelle kennen, met wie hij in 1869 in het huwelijk treedt. Hij aanbidt haar en neemt haar als model voor veel van zijn schilderijen. In 1874 doet hij mee aan de bekende tentoonstelling die een doorbraak betekent voor de Impressionisten. De schilderijen van De Nittis vallen in de smaak en niet alleen in Parijs. Vanaf 1875 brengt hij regelmatig een bezoek aan London, waar hij eveneens bijzonder wordt gewaardeerd.

Naarmate hij bekender wordt, wordt ook zijn sociale leven drukker. Zijn woning wordt de ontmoetingsplaats van tal van bekende schilders en schrijvers, van Italianen op doorreis, maar vooral van Fransen en Engelsen: Édouard Manet, Edgar Degas, Emile Zola, Guy de Maupassant, Oscar Wilde, Gustave Caillebotte, Edmond de Goncourt, Alphonse Daudet en de zoon van Dumas zijn regelmatig kind aan huis bij De Nittis. De Nittis raakt in een neerwaartse spiraal: om zijn luxueuse, gastvrije levensstijl te kunnen aanhouden, moet hij steeds harder werken en uitgeput overlijdt hij plots, 38 jaar oud, aan een hersenbloeding in zijn villa in Saint-Germain-en-Laye, net buiten Parijs. Hij wordt begraven op het kerkhof van Père-Lachaise.

De Nittis laat niet alleen vrouw en zoon achter, maar ook veel schulden. Na zijn overlijden heeft weduwe Léontine het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en van de vrienden van het eerste uur krijgt ze weinig hulp. Léontine weigert echter de schilderijen van De Nittis te verkopen om aan geld te komen. Ze doet enkele pogingen als schrijfster, maar zonder veel succes. Verbitterd en vereenzaamd maakt ze op 3 november 1912 haar testament op: “Ik schenk aan de gemeente Barletta alle in mijn bezit zijnde schilderijen, studies, etsen, gesigneerde boeken, enz. om ter glorie van haar stadsgenoot deze werken te exposeren in musea in Italië en in het buitenland, met uitzondering van Frankrijk.“

Het is nu uitgerekend in Parijs dat vandaag een grote tentoonstelling aan deze enigszins weggedeemsterde schilder wordt gewijd. 45 schilderijen komen uit de schenking van Léontine De Nittis. De houding van de  inwoners van Barletta is hierover verdeeld, maar burgemeerster Maffei is overtuigd dat hij met deze tentoonstelling niet aan woordbreuk doet, maar juist Giuseppe De Nittis de grandeur teruggeeft waar hij recht op heeft.

De schilderijen van De Nittis zijn van een uitzonderlijke finesse, heel poëtisch. Met veel aandacht voor details schildert hij de taferelen van de Belle Epoque in Parijs: de flanerende dames langs de grote boulevards, de paardenrennen in Auteuil en Longchamps, de sfeervolle vitrines in de stad,… zijn schilderijen weerspiegelen de luxe en weelde, het raffinement en de elegantie van de Parijse bourgeoisie eind 1800.  

Petit Palais, Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris
Avenue Winston Churchill, 75008 Paris
Tel. 01 53 43 40 00
Van 21 oktober 2010 tot 16 januari 2011
Dagelijks open van 10u00 tot 18u00, behalve Maandag en publieke feestdagen, donderdags open tot 20u00
Entrée: 10 Euro
http://www.PetitPalais.Paris.fr
Tickets (online printen): Fnac

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: