Johnny Halliday: expositie en verkoop van 32 nooit eerder vertoonde foto’s

Tentoonstellingsruimte Johnny Hallyday

Zaal Pierre Premier baadde gisterenavond in het licht. Een honderdtal personen waren uitgenodigd op de vernissage van de tentoonstelling “Johnny Hallyday: Inédit”.  Tegen dat ik hier per toeval langs wandelde, liep de receptie op zijn einde. De kelners waren de zaal al aan het opruimen. Op mijn vraag of ik even naar binnen mocht om een kijkje te nemen, werd positief gereageerd.

Foto Johnny Hallyday

De tentoonstelling bestaat uit 32 prachtige sfeervolle foto’s van Johnny Hallyday, de beroemde Franse rockster, die in het buitenland vooral succes oogstte met zijn liedje “Pour moi la vie va commencer”.  De foto’s beslaan de hele periode van de carrière van Hallyday, van de jaren ’60 tot vandaag. Het gaat om tot nog toe nooit eerder vertoonde foto’s. De foto’s werden allemaal genomen door Tony Frank, goede vriend van Johnny Hallyday en één van de grootste rocksterfotografen ooit. Deze vertouwensband tussen de twee weerspiegelt zich in de intieme sfeer die de foto’s uitstralen. De expositie moet gezien worden als aanvulling op het boek over Johnny Hallyday, dat eerder dit jaar bij Le Seuil verscheen.

Alle foto’s zijn genummerd en de oplage is beperkt tot 30. Initiatiefnemer is de Groupe Frères Blanc, eigenaar van een groot aantal brasseries in Parijs, waaronder de legendarische Procope. 15% van de opbrengst van de verkoop gaat naar Unicef. De foto’s zijn te zien op internet, op de website van Tony Frank. De prijzen van de foto’s beginnen aan 2.500 €.

Een kleine noot over de Belgische achtergrond van Johnny Hallyday: hij werd geboren in Parijs, maar zijn vader was een geboren Brusselaar. Daar deze ten tijde van Hallydays geboorte niet met zijn (Franse) moeder gehuwd was, maar met een andere vrouw, kreeg Hallyday de Belgische nationaliteit niet. In november 2005 diende Hallyday een verzoek in om tot Belg te worden genaturaliseerd. Dit verzoek werd afgewezen, daar belastingtechnische redenen vermoed werden. Op 30 september 2009 trad Johnny Hallyday nog op in Vorst Nationaal in Brussel.

Praktische informatie

Tentoonstelling Johnny Hallyday: Inédit
– Van maandag 18 tot zaterdag 23 oktober 2010 in de ruimte Pierre Premier, 17 avenue Pierre 1er de Serbie, 75016 Paris
Elke dag van 10u tot 19u30 – entrée gratis
– Van 26 oktober 2010 tot 9 januari 2011 in de Brasserie La Lorraine, 2 Place des Ternes, 75008 Paris
Elke dag van 7u tot 1u ’s nachts – entrée gratis

Kaft boek Johnny Hallyday

Het boek

Johnny Hallyday par Tony Frank : Le livre (Uitg. Le Seuil), september 2010, 220 pg., 250 foto’s, 35 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: