100 werken van Basquiat: een caleidoscoop van kleur en emoties

Tentoonstelling Basquiat Parijs

Al wandelend naar een restaurant in het 16e arrondissement passeerde ik gisterenavond rond acht uur het Musée de l’Art Moderne de la Ville de Paris. Het was er een drukte van jewelste. Een komen en gaan van elegant geklede mensen en zwarte auto’s met chauffeur. Aanleiding, merkte ik, was de officiële opening van de tentoonstelling “Basquiat”. Het gaat om een retrospective van meer dan 100 werken van deze moderne cultkunstenaar, bijgenaamd The Radiant Child. Zijn werken worden omschreven als rauw, energiek, puur, primitief en vrijgevochten. Hij was een tijdgenoot van Keith Haring.

Jean-Michel Basquiat werd geboren in 1960 in New York, als zoon van een Haitiaanse vader en een Puerto Ricaanse moeder. Aanvankelijk werd hij bekend om zijn cryptische graffiti-mededelingen in Soho in Manhattan. Maar al snel stapte hij over op zeefdruk en het schilderen op doek. Zijn werken oogstten veel succes, zowel op internationale kunstmanifestaties als in de kunstgaleries. In 1983 raakte hij bevriend met Andy Warhol. In 1988 stierf de schilder aan een overdosis.

Copyright website Jean-Michel Basquiat

Ondanks zijn korte loopbaan van minder dan 10 jaar, is Basquiat een cruciale figuur uit de geschiedenis van de moderne kunst. Hij was wellicht de laatste belangrijke schilder uit de 20e eeuw die een visuele taal nastreefde, zoals die oorspronkelijk was ontwikkeld door grote kunstenaars zoals Henri Matisse, Pablo Picasso, de Duitse Expressionisten en anderen.  Al deze moderne schilders haalden inspiratie uit niet-traditionele bronnen, zoals Afrikaanse kunst, kindertekeningen, waanzinnigheid en de stijl van tekeningen van niet-geschoolden. Met deze technieken probeerden ze hun werk directer en expressiever te maken en meer kracht te geven.

Tegelijk met de tentoonstelling loopt een documentaire over Jean-Michel Basquiat met de titel “The Radiant Child” in de bioscopen van Parijs.

Praktische informatie tentoonstelling “Basquiat” 
Wanneer: van 15 oktober 2010 tot 15 januari 2011, elke dag, behalve maandag, van 10u tot 18u (donderdag tot 22u)
Waar: 11, avenue du Président Wilson, 75116 Paris (metro Iéna of Alma Marceau)
Prijs: 11 Euro volle prijs; kortingen voorzien voor kinderen, bejaarden, etc. Ticket is geldig voor een bezoek van 2u. 
Voorverkoop: ofwel via Nederlandstalige site van de Fnac België (kaartje af te halen in één van de Belgische Fnac-winkels) of via Fnac Frankrijk. Deze site is in het Frans of Engels, hier kan je je ticket meteen online uitprinten. Via deze kanalen betaal je 1 á 2 Euro meer. Bij de reservatie moet je datum én uur opgeven. Er zijn nog andere sites waar je je ticket online kan kopen, maar deze twee van de Fnac lijken me het makkelijkst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: