Zin om volgend weekend druiven te plukken in Parijs?

Affiche druivenfeesten Montmartre 2010

Met zijn 13 miljoen inwoners zou je het niet verwachten, maar in hartje Parijs, tegen de heuvels van Montmartre aan, ligt er een idylische wijngaard. En hoewel maar een zakdoek groot vormt het moment van de oogst elk jaar opnieuw het startsein van een groots opgezet evenement: “La Fête des Vendanges”. Van echt druivenplukken is amper sprake, van feesten des te meer.

Vijf dagen lang, van woensdag 6 tot en en met zondag 10 oktober 2010, is het één aaneenschakeling van exposities, optredens en degustaties in de smalle, kronkelige straatjes van Montmartre. Thema van 2010: Humor.

Het affiche van de éditie 2010 van de druivenfeesten en de etiketten van de wijn “Clos Montmartre” zijn speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door de bekende Franse striptekenares Claire Bretécher.

Hoogtepunten van de festiviteiten

7 oktober 2010, van 19.00 tot 20u30:
openbare veiling “Clos Montmartre” 

Openbare verkoop van de “Clos Montmartre”, de rode wijn die van de druiven van deze wijngaard gemaakt wordt. Naast de “Clos Montmartre” zullen ook andere prestigieuze Franse wijnen geveild worden. Plaats: Restaurant La Bonne Franquette. Vrije toegang.

De “Clos Montmartre” zal ook te koop zijn bij: syndicat d´initiative, Musée de Montmartre op place du Tertre, kiosk van de Sacré Cœur in rue Cournot en bij de drie infopunten die verspreid in Montmartre zullen opgezet worden.

9 oktober 2010, van 15u00 – 18u00:
Carnavaleske optocht met reuzenpoppen

Vertrek van de stoet (1.700 deelnemers) aan het stadhuis van het 18e arrondissement om 15u00. Parcours gaat langs de wijngaard, le Moulin de la Galette en Place des Abbesses om tegen 18u aan te komen op place Saint Pierre aan de voet van de Sacré-Cœur. Voor informatie over het parcours, zie: Parcours van de karnavalsoptocht.

9 oktober 2010, van 17u30 tot 20u00:
Le Parcours  du Vin Blanc de la Goutte d’Or

Affiche voor de witte wijn La Goutte d´Or

In een ver verleden werd in Montmartre naast een rode wijn ook een witte wijn gemaakt die de naam “Goutte d´Or” of “Gouden druppel” had. Deze wijn had destijds een goede reputatie, maar door de verstedelijking van Parijs verdween ze van het toneel. Maar verleden jaar, tijdens de viering van 50 jaar verbroedering tussen Montmartre en het Bourgondische wijnstadje Viré-Clessé, werd besloten om deze wijn opnieuw te maken. Het ging om een heuse verbroedering:  Viré-Clessé produceerde de wijn, Montmartre gaf de naam. Dégustatie van de cuvée “Goutte d’Or” is mogelijk in het Echo-Musée, bij Don Doudine, in Gamin de Paris, bij Isabelle Cherchevsky Atelier, in l’Olympic, bij Trois Frères en bij de Xérographes.   

9 oktober 2010, van 21u45 – 22u00:
Groot vuurwerk op muziek voor de basiliek Sacré-Coeur

En verder het hele weekend degusties, optredens, straatanimatie, etc. Voor het volledige programma en adressen, zie: Fète des vendanges 2010.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: