2-3 oktober 2010: Nuit blanche in Parijs

In de nacht van 2 op 3 oktober staat Parijs in het teken van cultuur: musea, monumenten, bioscopen en zwembaden zullen de hele nacht open zijn. Bovendien organiseert de stad op verschillende punten shows en evenementen zoals licht-en geluidsprojecties, video’s, muziek, dans,… 

De activiteiten concentreren zich rond drie wijken: 
– ten westen van Parijs rond Alma en Trocadéro; 
– in het centrum van Parijs rond Îles Saint-Louis en la Cité, en de kaaien van de Marais;
– in het oosten van Parijs rond de wijk Belleville.

In elk van deze wijken wordt een 10-tal manifestaties georganiseerd, vaak met medewerking van internationale artiesten. Het is onmogelijk om in enkele zinnen een volledig overzicht te geven, want het gaat om heel avantgarde performances. Maar om je toch enig idee te geven, hier drie voorbeelden. Ik heb de live-performances eruit gehaald, omdat die, zo lijkt me, het boeiendst zijn.

Le psy, l’artiste et le cuisinier” van de in Belgie werkende Franse artiest Pierre Bismuth. Onderwerp: een artiest ligt op de sofa bij een psychiater en tegelijkertijd is er een kok die voor televisie een kookprogramma houdt. De performance draait rond de interactie tussen deze twee sets. Uitvoering in het Musée d’art et d’histoire du Judaïsme (Marais),19.00h tot 07.00h, 71, rue du Temple, 75003 Paris, Metro Rambuteau.

De Kus“, een dansperformance in de mooie met glas overdekte binnenkoer van de Ecole Nationale des Beaux-Arts. Twee dansers vertolken de bekendste “kussen” uit de kunstgeschiedenis van de XXe eeuw:  Rodin, Klimt, Munch, Picasso, Koons… Plaats: Ecole Nationale des Beaux-Arts, 19.00h tot 7.00h, 14, rue Bonaparte, 75006 Paris, Metro Saint-Germain-des-Prés.

Portraits temps reel“. Een ruimte, een camera, een stoel. Meer is er niet. Toeschouwers kunnen plaats nemen op de stoel en hun gezicht laten filmen. De beelden worden live geprojecteerd. De kleinste emoties en de weerspiegeling ervan op het gezicht vormen het thema van deze show. Kan grappig zijn, maar misschien heb je al genoeg van al die Big Brother toestanden. Le Zebre de Belleville, 19.00h tot 7.00h, 63, boulevard de Belleville, 75011 Paris, Metro Belleville · Couronnes.

Verder kan je, en passant, even halthouden bij de tekst “Aimer les différences” in 20 talen kleurrijk geprojecteerd op de façade van het Parijse stadhuis. Of genieten van een licht-en geluidsprojectie op de Notre-Dame  rond het thema “Stilte”. En als afsluiter – om rustig bij in slaap te vallen – luisteren naar “Le Rossignol de Heinz”, de zang van het roodborstje in al haar tonaliteiten op Square Georges Cain (75003).

Wie het tot de ochtenduren heeft volgehouden, kan op bezoek bij de burgemeester op het stadhuis van Parijs. Een lekker dampende café au lait met croissant staan daar voor je klaar!

Het volledige programma vind je op de website van Paris.fr. Metrolijnen 9 en 14 rijden de hele nacht en verbinden de verschillende locaties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: