Waar een hotel kiezen in Parijs?

Wat zijn de beste buurten in Parijs om een hotel te zoeken? Zoals met alle “topratings” hangt het antwoord af van smaak en voorkeur. Maar als je Parijs niet of nauwelijks kent, dan kunnen volgende 10 tips helpen om wegwijs te raken in de stad.

Tip 1

Zoek je een hotel in hartje Parijs? De stad Parijs heeft de vorm van een slakkenhuis, de 20 arrondissementen (deelgemeenten) liggen in een met de klok meedraaiende spiraal vanaf het Louvre naar buiten. De postcode van Parijs in haar geheel is 75000, waaraan dan het nummer van het arrondissement wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld. De Eiffeltoren ligt in het 7e arrondissement ofwel 75007. Neem een hotel met postcode van 75001 tot 75009. De overige arrondissementen liggen vaak te ver van het centrum en zijn eerder residentieel. Uitzondering is arrondissement 18 waar Montmartre ligt.

Tip 2

De bekendste bezienswaardigheden van Parijs zijn: kathedraal Notre-Dame, Musée du Louvre, Musée d’Orsay, Eiffeltoren, de Champs-Elysées, Montmartre, Quartier Latin en St.-Germain-des-Prés. Veel kans dat je één of meer van deze plaatsen wil bezoeken. Al deze monumenten liggen bijna tegen de rivier de Seine aan (behalve Montmartre). Hoe dichter het hotel bij de Seine ligt, hoe centraler en gemakkelijker je overal naartoe kunt zonder veel tijd te verliezen. Bovendien is de verlichting langs de Seine ’s avonds adembenemend. Het zou jammer om deze sfeerbeelden te missen.

Tip 3

Restaurants zijn er meer dan genoeg, voor alle smaken en alle budgets. Buurten waar het ’s avonds erg levendig is, zijn: Quartier Latin in 75005 (alle keukens, alle prijzen, toeristisch, kindvriendelijk), Champs-Elysées in 75008 (upmarket, Franse keuken, toeristisch), le Marais in 75004 (kleine bistrots, gezellig, artistiek, romantisch), St.-Germain-des-Prés in 75006  (levendig, intellectueel, antiquairs en galeriehouders, iets duurder), Eiffeltoren in 75007  (klassiek, duurder, Franse keuken), Montmartre in 75018 (bohemiensfeer, toeristisch, Franse keuken, redelijk duur) en Place Pigalle in 75009 (drukke uitgaansbuurt met Moulin Rouge en bars). Kies bij voorkeur een hotel in een wijk waarvan de sfeer je aanstaat. Je vermijdt op die manier dat je ’s avonds nog met de metro moet rondrijden of een taxi moet nemen.

Tip 4

Montmartre is heel gezellig (ook heel toeristisch), maar je moet beseffen dat als je daar een hotel neemt, dat je een stukje van het centrum zit. Montmartre ligt op een flinke heuvel en je moet om naar het centrum te gaan ofwel de hele heuvel naar beneden wandelen (en beklimmen als je terugkomt) ofwel een lift nemen die de bovenstad met de benedenstad verbindt. Deze lift gaat heel regelmatig en kost hetzelfde als een rit met de metro. Maar psychologisch vormt dit een obstakel, waardoor je je misschien wat opgesloten of afgesneden van de wereld voelt. Goed ter been zijn is hier wel een voordeel. Eerder een aanrader voor nostalgische koppels.

Tip 5

Een hotel in de buurt van een metrostation is meegenomen. De metro is veruit het snelste en overzichtelijkste vervoermiddel in Parijs. Wie met kinderen naar Parijs gaat en van hieruit een bezoek aan Eurodisney wil brengen, neemt best een hotel in de buurt van een station van lijn RER A, dan zit je meteen al op de goede trein naar Eurodisney en verlies je geen tijd met overstappen. Bijvoorbeeld station Chatelet-Les Halles, Aubel (bij de Opera) of Etoile. Of kies een metrostation met een lijn naar Chatelet-Les Halles (bv. Saint-Michel). Overweeg je een bezoek aan het kasteel van Versailles, dan is een hotel in de buurt van een station van lijn RER C interessant (bijvoorbeeld Saint-Michel, Musée d’Orsay, Invalides, Pont de l’Alma,…) .

Tip 6

Vermijd de hotels in de buurt van Gare du Nord of Gare St. Lazare, omdat deze buurten minder veilig zijn.

Tip 7

Wil je zaken combineren met een uitje in Parijs. Veel kans dat je dan overdag voor het werk in La Defense of Levallois moet zijn. Deze twee wijken liggen aan de westkant van Parijs. Een hotel vlakbij Place de l’Etoile (75008) is dan praktisch. Je kan van hieruit heel gemakkelijk zowel naar het centrum als naar de zakelijke buitenwijken.  

Tip 8

Zoals te verwachten is, zijn hotels in Parijs niet goedkoop. Voor een tweesterrenhotel betaal je tussen de 70 en 120 Euro. Voor een driesterrenhotel lopen de prijzen al op tot 180 Euro.  Een veel gehoorde kritiek op hotels in Parijs is dat de kamers erg klein zijn. Andere kritiek slaat soms op straat- of burenlawaai. Let bij de beoordeling van een hotel op deze twee zaken. Sommige hotels bieden kamers aan zonder ontbijt. Er zijn mensen voor wie het ontbijt heilig is en die vermijden best deze aanbiedingen. Maar als een uitgebreid ontbijt niet op je verlanglijstje staat, zijn deze aanbiedingen interessant. Je kan alsnog een ontbijt ergens in een brasserie in de buurt nemen. Ook leuk en afwisselend.

Tip 9

Ben je met de auto en wil je vermijden door de drukke binnenstad te moeten rijden? Neem dan een hotel aan de westkant van Parijs, tussen Porte Maillot (75016) en Place d’Etoile (75008). Als je de stad van hieruit binnenrijdt, is het niet meteen zo druk en je bent dan ook snel bij je bestemming. Veel taxichauffeurs nemen deze invalsweg omdat het één van de snelste is.

Tip 10

Tip 10 is eigenlijk geen tip, maar een relativering van al het vorige. Al bovenstaande tips zijn algemeen van aard. Het kan best zijn dat je ergens bij Place d’Italie (75013) een leuk hotel vindt of dat een hotel vlakbij het Louvre (75001) tegenvalt. Er wordt hier ook geen rekening gehouden met specifieke eisen, zoals honden toegelaten, een fitness of spa, restaurant bij hotel, … Bedoeling is je een eerste inzicht te geven in de verschillende buurten en de sfeer die ze uitademen.

Advertenties

4 Responses to Waar een hotel kiezen in Parijs?

 1. Els Romanesco schreef:

  goede tips waar ik iets mee kan, heel erg bedankt.

 2. Tamara Chloé schreef:

  Dank je wel, wat een geweldige tips!

  Hier kan ik heel veel mee, aangezien ik een paar dagen voor de eerste kaar naar Parijs wil gaan.

  Groetjes Tamara Chloé

 3. julian schreef:

  Bovenstaande artikel geef me meer richting in mijn zoektocht. Bedank!

 4. Leonie schreef:

  Echt geweldig! Ik had geen idee waar ik moet beginnen met zoeken, maar hier kan ik meteen mee aan de slag! Nog meer zin gekregen om (voor de eerste keer) naar Parijs te gaan! Heel erg bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: