Parijs denkt… met een andere bril op

Parijs denkt: een Republiek tegen de wereld 
Marijn Kruk, uitgeverij Boom, 185 pg., 2010, 19,90 Euro

Politicide: de moord op de politiek in de Franse politiek
Luuk van Middelaar, uitgeverij Van Gennep B.V., 253 pg., 1999, 12,50 Euro

Enkele jaren geleden nam ik samen met een Italiaanse vriendin een taxi in Parijs. De taxichauffeur die naar Arabische muziek aan het luisteren was, had weinig belangstelling voor ons. Voor mijn Italiaanse vriendin geen beletsel om zoals de meeste Italianen doen, toch een gesprekje te beginnen met de man. “Waar komt u vandaan?”, vraagt ze in haar argeloosheid. Het antwoord was kort: “Je suis Français”. Op het moment zelf vond ik dat de man wel wat vriendelijker had mogen zijn, het was tenslotte maar een uitnoding tot een gesprek dat even goed over het weer had kunnen gaan. Nu ik enkele maanden in Parijs woon, begrijp ik de houding beter en na een interview gezien te hebben met schrijver Marijn Kruk naar aanleiding van zijn nieuwe boek over de Franse filosofen “Parijs denkt“wordt het me nog duidelijker. “Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap”, is nog steeds de lijfspreuk van alle Fransen. Al wie in Frankrijk woont is gelijk, vragen naar iemands geloof of achtergrond is een abnormale gedachte, een taboe, waar men zelfs geen allusie op maakt. Deze gelijkheidsgedachte gaat in Frankrijk zelfs zover dat openbaar onderzoek op basis van bijvoorbeeld geloof of etniciteit niet is toegelaten, een houding die diametraal staat tegenover het huidige sociale onderzoek in Nederland dat bijna uitsluitend in deze richting gevoerd wordt. Een verhelderend gesprek, dat je leert hoe begrensd we vaak zijn in ons denken.   

Marijn Kruk (1971) studeerde geschiedenis in Utrecht en politieke filosofie aan de École des hautes études en sciences sociales in Parijs. Zijn debuut, over de Franse denker Alexis de Tocqueville, werd in 2004 bekroond met de prestigieuze Prix de Paris. Als Frankrijkcorrespondent werkt hij voor onder andere de Nederlandse kranten Trouw en De Groene Amsterdammer.

Misschien dat dit boek gelezen kan worden als een vervolg op het boek dat Nederlandse filosoof Luuk van Middelaar tien jaar geleden schreef: “Politicide : de moord op de politiek in de Franse filosofie“.Van Middelaar werkt in Brussel en promoveerde in mei 2009 op een proefschrift over de Europese politieke eenwording. Van augustus 2008 tot december 2009 was hij columnist voor NRC Handelsblad. In december 2009 werd bekend dat Van Middelaar toetrad tot het kabinet van de Belg Herman van Rompuy, de eerste voorzitter van de Europese raad van regeringsleiders.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: