Waar online zoeken naar beste restaurants in Parijs ?

Wie op zoek is naar lekkere restaurants in Parijs kan uren zoeken via internet en misschien nog niet veel vinden. Daarom volgt hierna een lijst van de sites die volgens mij het meest betrouwbaar, compleet en actueel zijn. Ze staan in volgorde van belangrijkheid en bruikbaarheid. Er zijn er nog veel meer, maar ik kan ze onmogelijk allemaal testen, want het zijn er honderden. Hoe dan ook, met onderstaande vijf sites kom je u al een heel eind. Voor details over deze websites en nog meer websites, lees verder.

Top 5 websites restaurants in Parijs
Guide Michelin
Gayot
Fodor’s
LesRestos.com
La Fourchette/The Fork

 

Guide Michelin 
Meest gerenommeerde restaurantgids van Frankrijk, uitreiker van de gegeerde sterren. Goede betrouwbare gids en goede site. Tekst hoofdzakelijk in het Engels op Nederlanse site. De website bevat een lijst van ca. 500 restaurants voor Parijs. Heel goede en verfijnde zoekmogelijkheden. De gids wordt volgens bepaalde vastgelegde criteria opgesteld en is uniform in haar beoordeling. Opmerking: vooral aangewezen voor de haute cuisine en middenklasse.
Zoekmogelijheid op arrondissement, soort keuken, prijs, prijs/kwaliteit, terras, parking,… Beoordelingen zijn betrouwbaar, met aandacht voor verschillende aspecten: 1 tot 5 vorkjes volgens klasse (rode vorkjes voor de meest aangename restaurants, zwarte voor de  gewone restaurants), 1 tot 3 sterren om de uitzonderlijke keukens onder de aandacht te brengen (3: een reis waard, 2: een omweg waard, 1: een heel goede tafel), Bib gourmand voor de lekkerste restaurants onder de 35 Euro, een druiventros voor  een mooie wijnkelder,… Website bevat ook een nieuwsbrief  met info over bijzondere keukens, een nieuw restaurant, een recept van een sterrenrestaurant…

Gayot 
Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in restaurantrecensies in de VS, maar dat ook enkele Europese steden op haar lijstje heeft staan. De database voor Parijs bevat 600 restaurants. Gecombineerd zoeken is mogelijk. Elk restaurant wordt bezocht en besproken. Restaurants krijgen een kwotering op 20. Goede site, niet te veel restaurants en degene die worden opgenomen, zijn in ieder geval de moeite. Kortom: professioneel, kort, duidelijk, overzichtelijk. Opgezet door een vader en zoon die heel goede vrienden zijn van Gault en Millau, de uitvinders van de term “Nouvelle Cuisine” in de jaren ’80.    
Gayot bevat  ook een online reservingssysteem, maar dit is een onafhankelijk systeem zonder relatie met de restaurants uit de site. Bovendien kun je er maar een 6-tal restaurants mee boeken. Onbruikbaar. 

Fodor’s 
Een 200 restaurants worden besproken (16 hiervan krijgen de Fodor’s ster). Goed aan deze Engelstalige site is dat je niet overladen wordt met restaurants, maar een klein aantrekkelijk aanbod krijgt (de klassiekers bij elkaar). Zoeken kan op basis van verschillende criteria, maar niet gecombineerd. Per restaurant is er een korte bespreking van Fodor’s en toeristen kunnen hun mening achterlaten, iets wat tot nog toe niet heel veel gebeurt. Voor toeristen die gewoon een leuk restaurant willen en niet per sé op zoek zijn naar die ene speld in een hooiberg, kunnen op deze gids betrouwen. Goed en snel, gericht op de toeristische sector.

LesRestos.com
Een Franse gigantische database met duizenden adressen voor Parijs. Je moet wel veel lezen om er iets in te vinden. Er zijn heel veel zoekcriteria en je kan ze met elkaar combineren. Practisch bijvoorbeeld is het criterium metrostation. Er is ook een sectie Coup de Coeur, nieuwste restaurants, in een tuin, mooi uitzicht, luxueus, aan het water,… Als je tijd hebt, loont de site de moeite, anders kan je beter naar een site gaan die het voorwerk al gedaan heeft. 
De site is van epicurist Alain Neyman. De restaurants worden niet allemaal persoonlijk bezocht, de omschrijvingen zijn het resultaat van eigen inbreng, medewerkers en knip- en plakwerk. De site is vooral goed omdat ze zo veel informatie geeft.

La Fourchette/The Fork
Deze site wordt aangeraden door de Gault Millau gids. De Gault Millau zelf is een papieren gids met een goede faam, maar wordt in deze lijst buiten beschouwing gelaten omdat hij niet online beschikbaar is. La Fourchette is niet echt een gids, maar een reservatieysteem, waar zo’n 1.000 restaurants in Parijs bij aangesloten zijn. Voordeel van de site is dat je via dit systeem kan zoeken, reserveren en (soms) kan genieten van interessante kortingen. Ik heb het kortingssysteem uitgetest en het werkte zonder problemen: ik kreeg zoals beloofd 50% korting op de rekening, exclusief drank. Beoordeling van de restaurants gebeurt op basis van reacties van klanten. Site is volledig in het Frans.
Verschillende zoekmogelijkheden (bijna te veel), veel info, goede foto’s, goede gedetailleerde uitleg, menukaarten met prijzen, maar tijdrovend, want je moet veel lezen om er doorheen te komen. Bv. 48 van de 51 restaurants van het 7e arrondissement behoren tot de categorie “best rated”. Wat heb je dan nog aan zo’n criterium? De vele beoordelingen van klanten zijn vaak langdradig  en geven ook niet steeds een goed beeld. Site is aan te raden als je wil genieten van de kortingen die er aangeboden worden.

Redelijk interessant

Resto à Paris
Een Franse website met naar eigen zeggen 300.000 bezoekers per maand. De site bevat een kleine 4.000 restaurants waarvan een deel door een groep van testers werd bezocht. De informatie is langdradig en niet altijd even duidelijk. Een enorme database, maar weinig indicaties over wat nu echt lekker is. Dit is geen reserveringssite, maar men geeft wel het telefoonnummer van het restaurant en via de site kun je bellen – ik vermoed dat hier een kost voor wordt aangerekend. De site is up-to-date, geeft de namen van nieuwe restaurants, van de lievelingsrestaurants van de klanten, enz. Nogal drukke site.

Disneyland Food Guide
Voor bezoekers van Eurodisney kan deze site enkele tips geven.

Tripadvisor
Deze site bevat informatie over meer dan 6.000 restaurants en eethuizen in Parijs. Enkele elementaire zoekcriteria, veel te veel restaurants, zodat je niet meer weet waar je moet kijken, veel te tijdrovend en niet erg betrouwbaar. De beoordeling van de restaurants is op basis van reacties van klanten, niet op basis van een team. Voor de sectie Hotels is Tripadvisor een aanrader, maar niet voor de restaurants. Tekst voornamelijk in het Engels.
De zoekcriteria zijn type keuken, prijs, populariteit en enkele andere minder interessante criteria. Iedereen lijkt elk restaurant fantastisch te vinden, zodat een mening eigenlijk geen waarde meer heeft. Restaurants die weinig beoordeeld worden, zitten ergens ver weg in het klassement, terwijl het misschien toch goede restaurants zijn.

Bookatable
Eveneens een online reserveringssysteem, bevat een 500-tal restaurants in Parijs. Combinatie van Nederlands en Engels. Zoekmogelijkheden zijn beperkt, lange lijsten met namen, beschrijvingen zijn wel redelijk precies. Geven net zoals The Fork kortingen en speciale aanbiedingen. De klanten geven geen beoordeling, maar naarmate een restaurant meer geboekt wordt, stijgt het in de populariteitsindex.

Minder of niet interessant

Frommer’s
Engelstalige database van 121 restaurants. Ratingsysteem op basis van sterren, die niet alleen prijs en kwaliteit weerspiegelen maar ook dat “kind of intangible, experiential elements that help travelers make informed decisions”, wat dat dan ook moge zijn. Zoeken is mogelijk op 4 criteria, maar niet combineerbaar. Dollarteken geeft prijscategorie aan: 28 restaurants met 1 dollarteken, 65 met twee, 21 met drie en 16 met vier dollartekens. Site is niet slecht, maar inspireert niet. Te vlak.

Zagat
Zagat is een restaurantgids gebaseerd op de mening van duizenden restaurantgangers. Het is een Amerikaans product en de kritieken komen hoofdzakelijk van Amerikaanse klanten, die soms andere eisen stellen aan een restaurant dan Europese klanten (bv. Amerikanen houden doorgaans meer van show, van overvriendelijke bediening, van poshy). Zagat heeft een interessant beoordelingssysteem dat uit vier componenten bestaat: het eten, het decor, de service en de kostprijs. In een tel heb je al een idee van het restaurant. De website bevat alle restaurants die ook in de papieren gids voorkomen (een kleine 1.000), maar jammergenoeg ontbreken de ratings. Om daarover te kunnen beschikken, moet je betalen. Zagat heeft ook een online reserveringssysteem.  

Resto.fr
Frans/Engelse website met meer dan drieduizend restaurants in Parijs. Bij veel restaurants is online boeking mogelijk. De restaurants worden opgesomd, zonder kwaliteitsaanduiding. Het is een grote database, die veel informatie bevat, maar geen goed instrument om je een idee te vormen van het restaurant.

Itaste
Frans/Engelse website met een lijst van restaurants. Voorlopig weinig info per restaurant. Ranking gebaseerd op de mening van klanten. Zwitsers initiatief. Eerder gericht op de duurdere restaurants? Site werkt niet perfect. Misschien iets voor later. Wel goed: site geeft een overzicht van de top 10 van mannen, vrouwen, Belgen, etc.  Dus een top 10 per doelgroep. Een goed idee!

Time Out Paris
128 restaurants opgenomen in deze engelstalige database, waarvan er 42 speciaal worden aanbevolen. De gids geeft geen informatie over waarom een restaurant wordt vermeld, weinig zoekmogelijkheden. Een hoopje restaurants bij elkaar vergaard, zonder veel visie. Je kan ook niet zoeken op prijs en op de overzichtslijsten wordt de prijs evenmin vermeld. Je moet al naar de details gaan om de prijs te kennen. Omslachtig.

Paris Restaurant Guide
Online reserveringssysteem. Engelstalige (soms Franstalige) site met een selectie van 34 restaurants in Parijs (26/1/2010). Er is een interactieve map waarop de restaurants zijn aangegeven. Site wordt direct onderhouden door de restauranteigenaars. Inkomen komt van het online boekingssysteem. Er wordt weinig info over prijzen gegeven. Een lijst zonder meer, zonder veel visie.

Cityzapper
Nederlanstalige site over toerisme. Slechts 16 restaurants opgenomen (26/1/2010), gewoon onder elkaar gezet, zonder opzoekmogelijkheiden.  

123Paris
Restaurantgids van 2006. Niet actueel.

Paris Capitale
Bespreking van 324 restaurants door journalisten van het tijdschrift Paris Capitale. Wordt wekelijks aangepast. Trendy en sjieke restaurants, zegt men in de reclame. Betalende site, 49 Euro per jaar (kortere periodes zijn mogelijk).

Condé Nast Traveler
32 restaurants, zonder visie.

Le gout en scène
Fransman Ludovic Roif, organizator van evenementen heeft een site Gout en scène met reflecties over de Parijse gastronomie. Site is momenteel “under construction”.

Best Gourmet
Een website in het Frans en Engels met een online reserveringssysteem. 464 restaurants in Parijs, maar praktisch zonder enig commentaar. Gewoon naam restaurant opgenomen, met adres, soms met iets meer, maar meestal heel weinig. (Voorlopig) totaal onbruikbaar.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: