Portret van Minister van Cultuur Frédéric Mitterand

Frédéric Mitterrand – copyright Medev

Op 23 juni 2009 werd Frédéric Mitterrand benoemd tot minister van Cultuur en Communicatie in het tweede kabinet-Fillon. Zijn politieke kleur is niet uitgesproken links of rechts. In juni ’93 had hij banden met de linkse Mouvement des radicaux de gauche (MRG), die aanleunt bij de Parti socialiste. Twee jaar later steunde hij de kandidatuur van de rechtse politicus Jacques Chirac voor het presidentschap.

Frédéric Mitterrand (Parijs, 21 augustus 1947) heeft een carrière achter de rug als leraar, scenarioschrijver, documentairemaker en journalist. Hij is de zoon van Robert Mitterrand en Édith Cahier en een neef van de voormalige Franse president François Mitterrand.

In de korte periode dat hij minister van Cultuur is, heeft Frédéric Mitterrand al voor enige commotie gezorgd:
– in juni 2009 kondigt hij zijn ministerschap aan nog voordat de officiële instanties dit doen.
– in september 2009 zegt hij openlijk zijn steun toe aan Roman Polanski die al jaren vervolgd wordt om een seksueel delict en vluchtmisdrijf en nu in Zwitserland gearresteerd was op basis van een Amerikaans mandaat. Deze openlijke steun valt niet bij iedereen in goede aarde.
– in oktober 2009 volgen er aanteigingen van de partij van Le Pen omwille van zijn bekentenissen over seksuele uitspattingen in het verleden in zijn autobiografie La vie mauvaise (Het slechte leven). Het ging meer in het bijzonder over betaalde seks met Thaise jongens. Dit boek verscheen weliswaar in 2005, maar met de uitlatingen van Mitterrand in september werden delen ervan weer opgerakeld.

Het belangrijkste dossier dat op Frédéric Mitterrand’s tafel ligt is de loi Hadopi, een wet die de problemen rond de bescherming van auteursrechten op internet moet oplossen.

Maar eerst is er dus nog de staking bij de verschillende musea…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: