2010: Jaar van Chopin in Frankrijk

Frédéric Chopin – copyright A.K.

In 2010 viert Frankrijk de 200ste geboorteverjaardag van componist/pianist Chopin. Frédéric François Chopin werd geboren op 1 maart 1810 in Polen, verhuisde op 20-jarige leeftijd naar Parijs waar hij 17 jaar later stierf aan tuberculose (17 oktober 1849). Hij ligt begraven op het kerkhof père Lachaise.

Chopin heeft bijna uitsluitend werken geschreven voor piano. Zijn stijl is heel karakteristiek, de Poolse folklore is voortdurend aanwezig in zijn oeuvres (mazurkas, polonaises, walsen, études, préludes, nocturnes, ballades, enz.). Hij wordt als het voorbeeld van de Romantiek beschouwd. Zijn naam is behalve aan de piano ook verbonden aan die van de schrijfster Georges Sand met wie hij 11 jaar lang een stormachtige relatie heeft gehad.  

Er zullen volgend jaar verschillende evenementen worden georganiseerd in Frankrijk ter herdenking van Chopin.

In hetzelfde kader heeft EMIclassics ondertussen ook al een cd klaarliggen met de titel “Chopin: Journal Intime” van Alexandre Tharaud. 

Voor de echte Chopin-liefhebbers is er de Société de Chopin te Parijs, die een mooie website verzorgt waarin onder meer een uitgebreid overzicht gegeven wordt van alle plaatsen in Parijs die aan Chopin herinneren: u leest er waar Chopin gewoond heeft, waar u een beeld, buste of schilderij van hem kan zien, welke straat naar hem vernoemd is, enz. Miscchien een ideetje voor als u in een romantische stemming bent en even in de voetstappen van Chopin wil treden: >>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: