Het leven in Frankrijk in 1937 bekeken door de ogen van een Nederlander

Verleden maand kocht ik in Maastricht een boekje met de titel: De Franse Slag. De ondertitel luidde: “Zo maar wat ongewone en openhartige herinneringen van een Nederlander in Franse Staatsdienst”. Auteur: Dr. A. Alberts. Ik had nog nooit van Alberts gehoord, maar het boekje zag er leuk uit, de kleuren van de Franse vlag op de omslag en op de binnenflap was te lezen dat het ging om “een pretentieloos boekje over de herinneringen van de schrijver aan een periode van twee jaar als staatsambtenaar in Franse dienst in het Parijs van vòòr de tweede wereldoorlog”. Het boekje van 142 pg. is met veel humor en zelfrelativeringsvermogen geschreven.

Alberts is in 1937 naar Parijs vertrokken met de bedoeling er te gaan werken als volontair ambtenaar. Waarom hij volontair wil werken, legt hij niet uit, maar hij beschrijft wel hoe hij aan zijn funktie komt en hoe het er aan toeging op een Frans ministerie in die tijd. Verbazend is dat het beeld dat Alberts schetst, met de jaren eigenlijk niet eens zoveel veranderd is. Hij vertelt hoe de mensen elkaar ’s ochtends en ’s avonds een hand geven op het werk, nog altijd is dat de gewoonte hier. Ook de manie van de Parijzenaren om het weekend door te brengen ergens op het platteland bestaat nog altijd. De frequentie van de metrolijnen was toen al om de paar minuten en dat is nog steeds zo en stakingen waren er toen ook al!

Café’s en straten worden bij naam genoemd en je kan ze vandaag nog altijd bezoeken,.. Hotel Crillon, Place de la Concorde, Rue Royale, La coupole, Val-de-Grace,… Het boekje leest heerlijk en je krijgt zin om de plaatsen waar Alberts destijds rondstruinde te gaan bezoeken en er nog even de sfeer te proeven die hij er destijds vond.

Voor meer informatie over A.Alberts: >>>

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: